De wereld volgens Maarten van Rossem
De wereld volgens Maarten van Rossem

De wereld volgens Maarten van Rossem

Russische agressie in historische context

Maarten van Rossem buigt zich over actuele thema's die het nieuws domineren. In het bijzonder staat hij stil bij de Russische invasie in Oekraïne. Hij voorziet dit militiaire conflict van de nodige historische duiding.

Auteur

Maarten van Rossem

Spreker

Maarten van Rossem

Speelduur

1 uur 44 min

€ 6,99

Beschrijving

"Hoe goed functioneert onze Nederlandse democratie? Welke rol moet de Europese Unie innemen op het geopolitieke toneel? En wie is er eigenlijk gekker: Trump of Poetin? Maarten van Rossem bespreekt de actualiteit. Met de nodige humor en feitenkennis biedt hij een verantwoorde ontsnapping aan de waan van de dag, om de wereld van nu beter te begrijpen. Met als hoofdthema van dit college: de oorlog in Oekraïne. Volgens Van Rossem is Rusland sinds de val van de Sovjet-Unie een gefrustreerd land vol ressentiment dat aast op herstel van oude glorie. Aan de hand van significante keerpunten in de wereldgeschiedenis, zoals de Tweede Wereldoorlog, de oprichting van de NAVO, en de Koude Oorlog, neemt Van Rossem de luisteraar mee langs de regeertermijnen van belangrijke Russische en Amerikaanse wereldleiders. Zo weet hij de huidige spanningen tussen de twee geopolitieke machten feilloos te duiden. "

Details

Imprint

Maarten

Uitgever

Veen Media

Publicatiedatum

21 oktober 2022

ISBN

9789085718031

Taal

Nederlands

Speelduur

1 uur 44 min

Bestandsgrootte

96 MB

Formaat

mp3 download en geschikt voor de Luisterrijk app

Categorieën

Tags

Over de auteur

Prof. Dr. Maarten van Rossem is historicus en emeritus hoogleraar aan de Universiteit Utrecht. Hij is gespecialiseerd in de geschiedenis en politiek van de Verenigde Staten. Als Amerika-deskundige treedt hij regelmatig op in allerlei televisie-uitzendingen en houdt hij regelmatig lezingen over uiteenlopende onderwerpen. Hij heeft diverse publicaties voor een breed publiek op zijn naam staan, waaronder Heeft geschiedenis nut?, De Wereld volgens Maarten van Rossem en Waarom de stoommachine geen Chinese uitvinding is.

In zijn tijdschrift Maarten! presenteert hij de toestand in de wereld en relativeert hij de in zijn ogen hysterische berichtgeving rondom het nieuws: zowel op wereld- als lokaal niveau. Met zijn onderkoelde humor en verrassende feitenkennis analyseert én fileert hij de historische en huidige (politieke) gebeurtenissen.Dr. Eduard van de Bilt doceert Amerikaanse geschiedenis aan de universiteiten van Leiden en Amsterdam. Hij studeerde geschiedenis in Utrecht, promoveerde aan Cornell University en is gespecialiseerd in de Amerikaanse ideeëngeschiedenis en politieke theorie.

Hij is de auteur van Demasqué van een Democratie (2002)en Becoming John Adams (2005). Met Joop Toebes bracht hij Een samenleving op de rails: De Verenigde Staten tussen 1776 en 1914 (1995) uit. Samen met Joke Kardux schreef hij Newcomers in an Old City: The American Pilgrims in Leiden, 1609-1620 (1998) en Obama in historisch perspectief (2009).Dr. Jaap Verheul is hoofddocent cultuurgeschiedenis en coördinator van het amerikanistiekprogramma van de Universiteit Utrecht. Hij was Fulbright-onderzoeker aan de University of Pennsylvania en heeft gedoceerd aan UCLA en andere Amerikaanse universiteiten. Zijn onderzoek richt zich op de Amerikaanse intellectuele geschiedenis en trans-Atlantische beeldvorming en zijn publicaties beslaan het terrein van de Nederlandse en de Amerikaanse cultuurgeschiedenis. In het Historische Nieuwsblad heeft hij een rubriek waarin hij Amerikaanse historische boeken bespreekt.

Verheul is mede-redacteur van onder andere American Multiculturalism after 9/11: Transatlantic Perspectives (Amsterdam University Press 2009) en Discovering the Dutch: On Culture and Society of the Netherlands (Amsterdam University Press 2010).Frans Verhagen (1954) studeerde rechten en sociologie in Groningen en internationale betrekkingen aan Columbia University in New York. Als journalist was hij onder meer zes jaar correspondent in Washington, managing editor en adjunct-uitgever van het weekblad Intermediair. Gedurende tien jaar runde hij het door hemzelf opgerichte kwartaalblad Amerika en schreef hij talloze artikelen over de Verenigde Staten, haar samenleving en geschiedenis voor vrijwel alle Nederlandse kranten en tijdschriften.

De laatste jaren werkt Verhagen als freelancejournalist voor onder meer De Groene Amsterdammer en schrijft hij vooral boeken. Ook verzorgt hij lezingencycli over die onderwerpen. Hij schreef twaalf boeken, waaronder een biografie van Amerika's belangrijkste president, Lincoln, een geniaal politicus, en zijn meest recente boek Alle presidenten van Amerika.

Meer auteur Maarten van Rossem Bekijk alles

Herinneringen aan mijn jeugd

Herinneringen aan mijn jeugd

Maarten van Rossem

€ 12,99
Het nieuwe Nederlandse politieke landschap
€ 7,49
De Amerikaanse buitenlandse politiek
€ 7,49
Een terugblik op de Amerikaanse verkiezingen van 2020
€ 7,49

Meer spreker Maarten van Rossem Bekijk alles

Herinneringen aan mijn jeugd

Herinneringen aan mijn jeugd

Maarten van Rossem

€ 12,99
Het nieuwe Nederlandse politieke landschap
€ 7,49
De Amerikaanse buitenlandse politiek
€ 7,49
Een terugblik op de Amerikaanse verkiezingen van 2020
€ 7,49