Luistervoorbeeld

De tijger ontwaakt

Traumabehandeling met lichaamsgerichte therapie
Auteur Peter A. Levine
Spreker Roel Fooij
Speelduur 8u 33m 29s
€ 16,99

Beschrijving

Vluchten, vechten of bevriezen, dat zijn de keuzen die prooidieren hebben als ze worden geconfronteerd met direct levensgevaar. Volgens Peter Levine, expert op het gebied van traumaverwerking, geldt dit ook voor mensen in een traumatische situatie. Maar in tegenstelling tot prooidieren, die de lichamelijke spanning van een levensbedreigend moment weer heel snel afleggen en hun leven hervatten, slagen wij mensen daar niet altijd in. Vaak Zet de spanning zich vast in ons lichaam en uit die zich vervolgens in slapeloosheid, angstgevoelens, concentratiestoornissen, prikkelbaarheid of woedeuitbarstingen. Zo ontwikkelt zich het PostTraumatische Stress-Syndroom (PTSS).

Somatic Experiencing gaat ervan uit dat traumaverschijnselen eerder biologisch dan psychologisch zijn en daarom het best op een lichaamsgerichte manier kunnen worden bestreden: door iemand de oorzaak van zijn trauma opnieuw te laten beleven ('de tijger ontwaakt') en daarbij het lichaam in staat te stellen de geblokkeerde overlevingsenergie los te laten.

Details

ImprintAltamira
UitgeverGottmer Uitgevers Groep b.v.
Publicatiedatum 1 september 2018
ISBN 9789401304108
Taal Nederlands
Soort audioLuisterboek
Speelduur 8u 33m 29s
Bestandsgrootte 705 MB
Formaat mp3 download en geschikt voor de Luisterrijk app

Trefwoorden


Reviews van luisteraars

Login om review toe te voegen.
Over de auteur
Photo Peter A. Levine

Peter A. Levine (1942) promoveerde in de medische biofysica aan de universiteit van Californië in Berkely en is ook opgeleid in de psychologie. Hij heeft veertig jaar ervaring in het werkveld rondom stress en trauma. Begin 1970 onderzocht Peter Levine hoe stress inwerkt op het menselijk zenuwstelsel en lichaam in vergelijking met dat van dieren. Hoewel dieren in het wild regelmatig levensbedreigende situaties doormaken, raken zij door die situaties niet getraumatiseerd. Met zijn bevindingen ontwikkelde hij vanaf 1972 de Somatic Experiencing-methode (SE).

In 2010 ontving Peter Levine een prijs voor zijn levenswerk op het gebied van lichaamsgerichte psychotherapie (body psychotherapy) van vakgenoten. In hetzelfde jaar ontving hij het Reis Davis-eredoctoraat in kinderpsychiatrie voor zijn innovatieve bijdrage aan therapie voor kinderen en volwassenen.

Zijn belangrijkste boek, De tijger ontwaakt, over traumabehandeling met lichaamsgerichte therapie, publiceerde Peter Levine in 1997, inmiddels is het in 24 talen vertaald en zijn er wereldwijd meer dan 250.000 exemplaren van verkocht.

Toon aanbod