Luistervoorbeeld

Het stenen bruidsbed

Hoorspel van Hans Karsenbarg
Auteur Harry Mulisch
Voorlezer Hans Veerman, Lo van Hensbergen, Henny Orri, Paul van der Lek
Speelduur 1u 23m 27s
€ 19,94

Beschrijving

Wanneer de Amerikaanse tandarts Norman Corinth voor een congres in Dresden wordt uitgenodigd, gaan alle sluizen met herinneringen aan het gruwelijke bombardement in WO II, waaraan hij als vlieger heeft deelgenomen, wijd open. Hans Karsenbarg heeft op meesterlijke wijze de gecompliceerde roman van Mulisch in geluid omgezet. De tot mislukking gedoemde liefdesaffaire met Hella Viehbahn vermengd met de flashbacks uit de bommenwerper verworden tot monsterlijk grotesk uitgroeiende gebeurtenissen tijdens het congres.

Oorspronkelijk uitgezonden door de Tros in 1986.

Cast
Norman Corinth: Hans Veerman
Schneiderhahn: Lo van Hensbergen
Hella Viebahn: Henny Orri
Ludwig: Wim Kouwenhoven
Günther: Rob Fruithof
Man: Paul van der Lek
Vrouw: Elsje Scherjon
Karin: Paula Majoor
Portier: Dick Scheffer
Eugene: Jim Berghout
Archie: Hans Pauwels
Larry: Hidde Maas
Jimmie: Michiel Kerbosch

Bewerking en regie: Hans Karsenbarg
Techniek: Beer Gertenbach en Leon Dubois

Hans Karsenbarg (1938) volgde na de middelbare school een drie-jarige acteursopleiding bij de toenmalige NRU, nu NOB.
Hij trad in dienst bij de NRU in september 1961. Heeft medewerking verleend aan een ontelbaar aantal hoorspelen tot 1986. Regisseerde eind jaren '70 ook veel radio-dramaproducties, waaronder Prix-Italia producties voor de NOS. Heeft voor de TROS Nederlandse Literatuur bewerkt tot radio-drama en geregisseerd. Werkte mee aan de spraakmakende Verbo-sonische productie A-ronne, onder leiding van componist-dirigent Luciano Berio. Choreograaf Luis Falco heeft hier later bij het Nederlands Danstheater een ballet op gemaakt.
Nadat in 1986 de radio-dramaafdeling bij de omroep werd opgeheven, is hij verder als freelance acteur gaan werken in films en tv-series. Deed ook nasynchronisaties en heeft reclames in gesproken.

Details

UitgeverHoorSpelFabriek
Publicatiedatum 12 juli 2008
ISBN 9789461492746
Taal Nederlands
Speelduur 1u 23m 27s
Bestandsgrootte 95 MB
Formaat mp3 download en geschikt voor de Luisterrijk app

Trefwoorden

Recensies uit de pers

'Het stenen bruidsbed is een briljant en onthutsend amalgaam van erotiek en vernietigingsdrift.' (Anton Korteweg - Vrij Nederland)

Over de auteur
Photo Harry Mulisch
Harry Mulisch

Harry Mulisch (1927-2010) is in Haarlem geboren. De schrijver over zijn eigen geboorte: `Op vrijdag 29 juli werd ik, negen pond zwaar, uit de Stille Oceaan opgevist. Die zelfde dag kwam de Vesuvius plotseling in verhevigde werking, maar de kranten vermeldden niet of dat kwam door mijn geboorte of door Mussolini, die ook die dag zijn verjaardag vierde.' De vader van Mulisch is van Oostenrijks-Hongaarse origine. Hij was tijdens de Eerste Wereldoorlog officier in het leger. Al voor de oorlog scheidden zijn ouders en verhuisde zijn moeder naar Amsterdam. Zijn moeder, Alice Schwarz, emigreerde naar Amerika, terwijl haar zoon in Nederland achterbleef en zijn schrijversdebuut maakte. De Tweede Wereldoorlog zou in veel boeken een belangrijke rol spelen. Het stenen bruidsbed en De Aanslag zijn daarvan bekende voorbeelden. Van 1958 tot 1962 was Mulisch redacteur van Podium. In 1965 richtte hij Randstad op en in 1965 werd hij redacteur van De Gids. In 1977 werd hij, op zijn vijftigste verjaardag, benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau en in 1992 tot Officier in deze orde.

Harry Mulisch ging naar het Christelijk Lyceum in Haarlem. School interesseerde hem minder dan zijn wetenschappelijke hobby's. Hij richtte in het huis van zijn vader in Haarlem, waar de huishoudster Frieda zich over hem ontfermde, een laboratorium in. Daar experimenteerde hij, verzamelde fossielen en bestudeerde de alchimie en plantenchemie. Deze interesses keerden later steeds weer terug in zijn werk, toen de literaire aspiraties sterker werden dan de wetenschappelijke. In 1946 schreef Mulisch zijn eerste verhaal, De kamer, dat een jaar later in Elseviers Weekblad gepubliceerd werd. Pas na zijn eerste publicatie begon Mulisch zich in `de literatuur' te verdiepen en begon hij werken van 's werelds grote schrijvers te lezen. Daarnaast liet hij zich ook inspireren door toneel (hij speelde zelf, en trad ook nog op in een operette). In de tussentijd bleef hij schrijven.

In 1951 verscheen archibald strohalm. Deze roman, waarin de jongen Archibald jammerlijk faalt in het ontwerpen van een alomvattende filosofie, vormt het begin van een reeks romans, novellen en toneelstukken, die hun kracht ontlenen aan een superieur evenwicht tussen mythologische, magische en psychologische motieven.

Mulisch schreef in 1972 het stuk Oidipous Oidipous. Na Het stenen bruidsbed trad een verandering op in het werk van Mulisch; de realiteit kwam duidelijk op de voorgrond te staan. In 1961 verscheen Voer voor psychologen en niet lang daarna De zaak 40/61. Mulisch karakteriseert deze als een verslag van een persoonlijke ervaring en doelt daarmee op zijn aanwezigheid bij het proces in Jeruzalem tegen Eichmann.

De verteller verteld introduceerde een derde periode; het onderwerp is oorlog, maar de vormgeving is literatuur. De roman Twee vrouwen (1975) en de novelle Oude lucht (1977) zijn voorbeelden van glasheldere verhalen waarachter zich echter een complex mythologisch gebeuren vol `bekende' Mulisch-motieven afspeelt.

In het jaar dat Mulisch 65 werd, 1992, verscheen De ontdekking van de hemel. Door de critici werd het meesterwerk unaniem bejubeld. In deze grote roman komen alle thema's die Mulisch in de loop de jaren in zijn boeken heeft verwerkt bij elkaar. In de proloog onthullen twee engelen een ingenieuze manipulatie met de historie en met genetisch materiaal om een afgezant op aarde te plaatsen, die een geheim plan zal moeten uitvoeren.

In 1998 verscheen De Procedure. Deze veelgeprezen roman voegt zich moeiteloos in het rijkgeschakeerde, onderling samenhangende en zich voortdurend vernieuwende oeuvre, en werd in 1999 bekroond met de Libris Literatuur Prijs.

In 2000 verscheen Siegfried, een zwarte idylle. Deze roman kreeg nominaties voor de AKO Literatuurprijs en de NS Publieksprijs.

Harry Mulisch ontving op 8 januari 2007 een eredoctoraat aan de Universiteit van Amsterdam bij gelegenheid van de 375ste dies natalis van de Amsterdamse universiteit. Op 27 januari 2007 werd hij onderscheiden met de Italiaanse Nonino-prijs voor Literatuur. De Ontdekking van de Hemel werd in maart 2007 verkozen tot de beste Nederlandse roman aller tijden.

Werk van Harry Mulisch is vertaald in het: Engels, Duits, Frans, Spaans, Portugees, Italiaans, Noors, Zweeds, Fins, Deens, Russisch, Ivriet, Pools, Tjechisch, Slowaaks, Hongaars, Roemeens, Servokroatisch, Sloveens, Bahasa Indonesia, Chinees. De Aanslag spant de kroon met een vertaling in twintig talen.
(Bron: Uitgeverij De Bezige Bij)

Toon aanbod