Luistervoorbeeld

Dubbelspel

Auteur Frank Martinus Arion
Voorlezer Paulette Smit, Jeroen Heuvel
Speelduur 53m 26s
€ 15,94

Beschrijving

Vier mannen spelen domino. Een eindeloos lijkende warme middag lang. Onder de tamarindeboom naast het krot van taxichauffeur Boeboe Fiel, vanwaar je het mooie nieuwe huis van de gerechtsdeurwaarder Manchi Sanantonio kunt zien liggen. De twee andere spelers zijn Chamon Nicolas, een huisjesmelker, en Juanchi Pau, de idealist van het gezelschap. De mannen zijn dat zo gewoon, maar die zondag ontwikkelt hun spel zich catastrofaal. Uit de achtergronden van de dominospelers komt een beeld van het leven op Curaçao te voorschijn. Twee deelnemers zijn getrouwd, maar de andere twee blijken een geheime relatie met de vrouwen van hun tengenstanders te hebben.

Dubbelspel is een term uit het dominospel. ‘Wanneer de steen van de winnaar aan beide einden van het spel aansluit, wint hij dubbelspel’, legt Janchi uit. De roman laat veel zien over de identiteit van Curaçao en zijn bewoners, de tradities en de moraal. Een roman die je op verschillende niveaus kunt lezen: een spannend en meeslepend verhaal van vriendschap en verraad, een politieke allegorie, alsook een sfeervol tijdsbeeld van de Nederlandse Antillen in de jaren zeventig.

Dubbelspel werd in 2006 uitgekozen voor de nationale lezersactie 'Nederland leest'.

Cast
Nora: Paulette Smit
Boeboe Fiel: Jeroen Heuvel
Chamon Nicolaas: Ed Gumbs
Manchi Sanantonio: Arthur Kibbelaar
Solema: Milouschka Birger
Janchi Pau: Eugene Boereveen

Bewerking: Susan Glimmerveen
Regie: Marlies Cordia
Techniek: Frans de Rond en Peter Kroon

Inhoud
1e verhoor
Janchi en Solema
Avond
2e verhoor
Boeboe Fiel
Campo allegre
Het kerkorgel
De schoenen
Domino
Op bezoek bij Solema
Ingemaakt
Allemaal taxi's
De laatste ronde
De tamarideboom

Details

UitgeverHoorSpelFabriek
Publicatiedatum 12 juli 2008
ISBN 9789461492753
Taal Nederlands
Speelduur 53m 26s
Bestandsgrootte 59 MB
Formaat mp3 download en geschikt voor de Luisterrijk app

Trefwoorden

Recensies uit de pers

'Alleen goeie boeken kunnen de mensen dwingen kennis te nemen van de politieke problematiek die de schrijver aan de orde wil stellen. Dubbelspel is een volwaardige politieke roman, geschreven in een haast ongelooflijke stijl.' (Gerrit Komrij, Vrij Nederland)

'Het gebeurt zelden dat in Nederlandse literatuur een sociale roman geschreven wordt met zoveel vakmanschap en met zoveel fantasie.' (Jacq Vogelaar, De Groene Amsterdammer)

'Een goed, levendig boek.' (Hugo Pos, Het Parool)

Over de auteur
Photo Frank Martinus Arion
Frank Martinus Arion

Frank Martinus Arion (1936-2015) werd geboren op Curaçao. Hij verhuisde in 1955 naar Nederland, waar hij aan het Instituut voor Neerlandistiek studeerde en werkte, sinds 1981 woonde hij weer op zijn geboorte-eiland waar hij in 1996 promoveerde op een proefschrift over de oorsprong van het Papiamento. Zijn werk bestaat uit romans, verhalen, poëzie en essays.

In Dubbelspel (zowel als gesproken boek als hoorspel beschikbaar), zijn veelgeprezen en klassieke debuutroman uit 1973, is winnen of verliezen een zaak van leven en dood, die wordt gesymboliseerd door het dominospel dat de vier personages spelen. Het einde weerspiegelt de toekomstvisie van de auteur: de winnaars gaan zich wijden aan de sociale en politieke verbetering van hun eiland Curaçao. Het boek, dat al eerder de Lucy B. en C.W. van der Hoogtprijs werd toegekend, is in 2006 uitverkoren voor de actie 'Nederland leest' van de CPNB, waarmee Arion een publiek van meer dan 700.000 lezers aan zich wist te binden. Door het hele land was Arion te gast op diverse programma's wara over zijn boek werd gediscussieerd.

In de decennia na Dubbelspel publiceerde hij de romans Afscheid van de koningin (1975), Nobele wilden (1978) en De laatste vrijheid (1995), die samen opnieuw werden uitgegeven als Drie romans (2006). Alle drie worden ze gekenmerkt door een sociaal en politiek engagement, dat met de jaren actueel is gebleven. Het verband tussen de gijzelingen en kapingen in de jaren zeventig en nu is snel gelegd. Arion toont zich een gedreven en meeslepend verteller, die zich expliciet uitspreekt tegen zaken als racisme, onderdrukking en globalisering. De vrijheid waarnaar hij zoekt moet worden veroverd op politiek, economisch, cultureel en persoonlijk gebied.

In 2001 publiceerde Arion de verhalenbundel De eeuwige hond, en in het voorjaar van 2006 keerde Arion terug met De deserteurs, zijn eerste roman in meer dan tien jaar over een vriendschap tussen vier mannen met geheel andere achtergronden die in het Amerika van de achttiende eeuw ten strijde trekken tegen de slavernij.

Toon aanbod