Luistervoorbeeld

De gelukkige klas

Hoorspel met Fons Boer, Rob van de Meeberg en Harm Geel
Auteur Theo Thijssen
Voorlezer Fons Boer, Rob van de Meeberg, Harm Geel
Speelduur 48m 48s
€ 15,94

Beschrijving

"M'n heerlijke, lieve, lastige stel, ik weet eigenlijk maar één ding: de jaar of wat, dat ik jullie heb en dat jullie mij hebben, behoren wij enkel maar een gelukkige klas te zijn. En de rest is nonsens hoor, al zal ik ullie dat nooit zeggen."

Het boek van de actie Nederland leest! 2007. De gevoelige geschiedenis van meester Staal met zijn klas, de schoffies, waar hij alles uit probeert te halen wat er in zit. Nog steeds enorm actueel wat betreft het onderwijs in achterstandbuurten. "Etre et avoir" in Amsterdam. Prachtige muziek van een speciaal hiervoor gebouwd draaiorgel.

De cd is uitverkocht, maar nu weer verkrijgbaar als mp3-download!

Cast
Meester Staal: Fons Boer
Mevrouw Staal: Ottolien Boeschoten
Kraak, Inspecteur Kolk: Rob van de Meeberg
Koning: Harm van Geel
Van der Lee: Jim Berghout
Louis van Rijn: Sjoerd Laübli
Fok Goossens: Robin van Kampen
Kris Beekbergen: Cato Sijtsma
Frans de Wit: Meike van den Goorbergh
Jan Eggers: Abel Sijtsma

Bewerking: Henri Overduin
Regie: Marlies Cordia
Muziek: Renate Jörg
Draaiorgel: Fons Boer
Accordeon: Renate Jörg
Techniek: Frans de Rond

Deze uitgave kam tot stand met steun van de Stichting Winckel-Sweep. Stichting Winckel-Sweep biedt financiële ondersteuning ten behoeve van (het welzijn van) visueel gehandicapten.

Inhoud
Gemeen
Het register
De weegschaal
Hardop lezen
De lijst
Het draaiorgel
Noten
Op bezoek bij Louis
Epiloog

Details

UitgeverHoorSpelFabriek
Publicatiedatum 28 juli 2008
ISBN 9789461493330
Taal Nederlands
Speelduur 48m 48s
Bestandsgrootte 56 MB
Formaat mp3 download en geschikt voor de Luisterrijk app

Trefwoorden

Over de auteur
Photo Theo Thijssen
Theo Thijssen

Theo Thijssen (1879-1943) was schrijver, onderwijzer, vakbondsman, sociaal-democratisch politicus en Amsterdammer. Hij is vooral bekend als auteur van de roman Kees de jongen.

Theodorus Johannes Thijssen werd geboren op 16 juni 1879. Zijn vader was schoenmaker. Na de lagere school ging Theo met een rijksbeurs naar de Rijkskweekschool voor Onderwijzers in Haarlem. Van 1898 tot 1921 was hij onderwijzer in Amsterdam. Het langst gaf hij les op een 'kosteloze' openbare school in Amsterdam-Oost, waar hij ook met zijn gezin woonde.

In 1905 richtte Thijssen, samen met kweekschoolvriend Piet Bol, het rebelse onderwijzersblad De Nieuwe School op, waarin hij fel van leer trok tegen alles wat hij als een bedreiging voor goed onderwijs ervaarde. In De Nieuwe School publiceerde Thijssen ook verhalen en de roman Barend Wels in feuilletonvorm.

Van 1921 tot 1939 was hij bezoldigd bestuurder van de Bond van Nederlandsche Onderwijzers. Daarnaast was hij voor de Sociaal-Democratische Arbeiderspartij (SDAP) van 1933 tot 1940 lid van de Tweede Kamer en van 1935 tot 1941 van de Amsterdamse gemeenteraad. Hij overleed op 23 december 1943.

Thijssens bekendste roman is Kees de jongen (1923). Verder schreef hij onder meer Schoolland, De gelukkige klas en Het grijze kind. In 1941 verschenen ten slotte zijn jeugdherinneringen: In de ochtend van het leven.

In 1996 verscheen bij uitgeverij Bas Lubberhuizen te Amsterdam een fotobiografie van Theo Thijssen, samengesteld door Wieneke 't Hoen: Theo Thijssen, een beeld van zijn leven. Die is te koop bij de betere boekhandel en in ieder geval in het Theo Thijssen Museum.

Een beeld van de buurt waarin Theo Thijssen opgroeide, tevens het decor van veel van zijn boeken, wordt geschetst in Het Amsterdam van Theo Thijssen door Peter-Paul de Baar, Rob Grootendorst en Jan Roedoe (uitgave Thomas Rap, Amsterdam 1988, 3de druk 1995. Dit is nog altijd verkrijgbaar in het Theo Thijssen Museum.
(Bron: Theo Thijssen Museum)

Toon aanbod