Luistervoorbeeld

Voorkom stress en burn-out met yoga

SerieBalance & Harmony - Gezond van lichaam en geest
Auteur Fred van Beek
Voorlezer Fred van Beek
Speelduur 1u 13m 19s
€ 11,98

Beschrijving

Dé manier om geen stress of burn-out te krijgen is natuurlijk spanningen niet de kans te geven je leven te betreden. Maar spanning ligt altijd op de loer, en het kan iedereen overkomen. Met Yoga kunnen de negatieve effecten daarvan tot een minimum worden beperkt. Het programma van ontspanning, ademhaling, meditaties en zelfmassage in dit luisterboek zorgt onder meer voor het ‘afvloeien’ van spanningen en dus voor het voorkomen van stress en burnout.

Een portie stress op z’n tijd is niet altijd ongezond. Van stress die niet aanhoudt herstelt men snel. Maar degene bij wie de stress wel langer duurt raakt overspannen. En dat is wel ongezond. Herstellen daarvan kost meer tijd dan herstellen van gewone stress. Burnout is een verwaarloosde vorm van overspannenheid. En dat is héél ongezond. Herstellen van een burnout kan járen kosten.

De meeste burnouts worden veroorzaakt door omstandigheden op het werk: Tijdsdruk, gebrek aan steun, conflicten, weinig inspraak, dubbele taken (werkende vrouwen!), te veel verantwoordelijkheid, gebrek aan waardering en onvoldoende plezier in het werk kunnen daarbij een rol spelen. In de persoonlijke situatie gaat het meestal om onverwerkte ervaringen en om een opeenstapeling van ‘verse’ zorgelijke situaties of frustraties: Geldzorgen, last met de kinderen, ruzies, enzovoort. Wie eenmaal burnout heeft ervaart een diepe duisternis en absolute uitzichtloosheid, die voor gezonde mensen maar moeilijk voorstelbaar is. Het is het eindstation van een langdurige roofbouw op lichaam en geest.

Met een handig boekje (in pdf-formaat) met tips, tekeningen en waarin u alles kunt nalezen. Dit pdf-bestand wordt met de mp3-bestanden meegeleverd.

Inhoud
1: De volledige ademhaling
Je oerkracht bevindt zich in de bodem van je buik. De uitademing via de buik geeft totale ontspanning en maakt je leeg, zodat je je bij de inademing kunt vullen met nieuwe energie. Onrust en spanningen verdwijnen uit je lijf èn uit je hoofd, want adem is de brug tussen lichaam en geest.

2: Aanspannen en bewust worden
Het gevoel geen grip te hebben op omstandigheden in je leven verandert je hormoonhuishouding. Negatieve gevoelens verlagen je bloedsuikerspiegel en maken je ziek. Wie leert te denken in succes voedt al zijn lichaamscellen met kracht en energie. De kwaliteit van je gedachten bepalen de kwaliteit van je gezondheid. Dus: denk jezelf gezond!

3: De statische zwevende cobra
Door in deze houding bewust de ademhaling te sturen wordt de bijnier gemasseerd. Deze produceert dan meer hormonen en de adrenaline wordt in balans wordt gebracht, waardoor stress en agressie beter te hanteren zijn. De werking van lever en gal verbetert, nierstenen en -gruis verdwijnen. Je gaat je steeds beter voelen en je kijk op het leven wordt zonniger.

4: Kruiphouding en de boog
Een ademoefening waarmee je je frustraties en stress letterlijk van je afschopt. Dat lucht op! Je hersenen worden van veel zuurstofrijk bloed voorzien en je voelt zelf wat dat voor je doet. Je ervaart de stilte àchter de stilte en de vrede, de harmonie en de levenskracht die je voelt maken je tot een completer, bewuster en gelukkiger mens.

5: De leeuw en looppas
Laat alles wat je dwarszit je hoofd en je lichaam uit en de aarde in glijden. Je lost blokkades er mee op, stimuleert je bloedsomloop en je verdeelt spanningen harmonieus over je hele lichaam, waardoor je er veel minder last van hebt. De ademenergie brengt je mentaal in evenwicht en werkt diep in op lichaam en geest: je vóélt je stemming verbeteren!

6: Voorovergebogen zwaan
Door je energie en je kracht uit de bodem van je buik te halen en naar je hart te sturen versterk je je zelfbewustzijn: jouw ego is jouw voertuig naar jouw waarheid. Je verbetert je lichaamstaal en je brengt je afweermechanisme in balans door de thymus - je spirituele hart - te stimuleren. Voel hoe je zowel geestelijk als lichamelijk sterker wordt.

7: Ademmeditatie door het hele lichaam
Je lijf is het huis waarin je woont. Loop in gedachten en met je adem door je hele lichaam en voel hoe je overal spanningen kunt loslaten en ruimte kunt maken. De wisselwerking tussen ontspanning en ademhaling werkt diep in op het zenuwstelsel en helpt stress, burnout en chronische vermoeidheid te voorkomen of op te lossen.

8: Dorische tempelmuziek tegen stress en burn-out (cello)

Details

UitgeverWamsenzo
Publicatiedatum 2 december 2010
ISBN 9789461493644
Taal Nederlands
Speelduur 1u 13m 19s
Bestandsgrootte 77 MB
Formaat mp3 download en geschikt voor de Luisterrijk app

Trefwoorden

Over de auteur
Photo Fred van Beek
Fred van Beek

Fred van Beek (1930) was, in zijn hoedanigheid als specialist in een aantal soorten massage, lymphedrainage, reflexologie en acupressuur, als gediplomeerd yoga-, ademhalings- en ontspanningsdocent en als deskundige op het gebied van reform- en healthfood en fythotherapie tussen 1971 en 1992 verbonden aan het Nationaal Ballet. Al voor en ook tijdens die periode stichtte en leidde hij het ‘Reformhuis van de Bond voor Natuurgeneeswijze’, het ‘Genootschap voor Reflexologie’ en het ‘Genootschap ter Bevordering Onderzoek Oosterse en Westerse Massagetechnieken’, en maakte hij voor de NOS-radio het dagelijkse programma Even op adem komen met Fred van Beek. Sedert 1965 leidt hij in zijn groepspraktijk yoga- en ontspanningsdocenten op.

In 1992 verscheen zijn boek Even op adem komen, dat aan de 5e druk toe is (15.000 exemplaren). In 1994 startte hij workshops voor internationale bedrijven. In 1996 maakte hij met Chris Hinze de cd Adempauze. Naast zijn opleidingspraktijk voor docenten en de workshops voor bedrijven geeft Fred van Beek cursussen in meditatie, ademhalingstechniek en massage.

Toon aanbod