Luistervoorbeeld

Molly

Hoorspel met Anne Wil Blankers
Auteur James Joyce
Spreker Anne Wil Blankers
Speelduur 3u 0m 12s
€ 22,34

Beschrijving

Voor zijn tijd ongekend, openhartig en schunnig. Molly Blooms wulpse, erotische monoloog waarmee James Joyce’s meesterwerk Ulysses besluit, geldt als een hoogtepunt van artistiek kunnen.

Het hoorspel Molly was een succes bij de prestigieuze Prix Italia: Anne Wil Blankers als Molly kreunt en smacht in de tomeloze woordenvloed van Joyce’s tijdloos taalkunstwerk.

Eerste uitvoering: KRO 1970

Cast
Spel: Anne Wil Blankers

Regie: Willem Tollenaer
Vertaling: John Vandenbergh

Details

UitgeverHoorSpelFabriek
Publicatiedatum 10 september 2008
ISBN 9789461493835
Taal Nederlands
Soort audioVoordracht (hoorspel, theater, cabaret)
Speelduur 3u 0m 12s
Bestandsgrootte 120 MB
Formaat mp3 download en geschikt voor de Luisterrijk app

Trefwoorden

Recensies uit de pers

'[in dit luisterboek] komt het klinkende woord nog het dichtst bij het gedrukte.' (Geert Groot - De Groene Amsterdammer)


Reviews van luisteraars

Login om review toe te voegen.
Over de auteur
Photo James Joyce

De Ierse schrijver James Joyce (1882–1941) wordt beschouwd als een van de belangrijkste schrijvers van de 20e eeuw. Hij werd op 2 februari 1882 geboren in een rijke katholieke familie in Dublin die door omstandigheden in armoede terecht kwam. Hij studeerde literatuur aan het University College Dublin, alwaar hij het katholicisme afzwoer.

Toen in 1902 zijn studie was afgerond, besloot hij schrijver te worden, en bezocht Parijs voor de eerste maal. In 1904 verhuisde hij met zijn kamermeisje Nora Barnacle naar het continent, en woonde 10 jaar in Triëst, in Italië.

Zijn Ierse achtergrond bleek essentieel voor zijn literatuur, hij schreef uitsluitend over Ierse thema's. In 1902 verschenen drie van zijn verhalen in een Iers tijdschrift voor boeren, geschreven onder het pseudoniem Stephen Dedalus. Deze verhalen werden later verwerkt in Dubliners, een verhalenbundel die uiteindelijk in 1914 werd gepubliceerd. De verhalen zijn 'epiphanies' – een woord dat door Joyce gebruikt wordt om het plotselinge bewustzijn van de ziel van iets te beschrijven.

De Eerste Wereldoorlog dwong hen te verhuizen naar Zürich in het neutrale Zwitserland. Hier begon hij te werken aan Ulysses. Na een korte terugkeer naar Triëst woonde hij vanaf 1920 in Parijs. Hij wilde niet in Ierland wonen, en gaf op vragen hierover het antwoord: "Heb ik het ooit verlaten?"

In Ulysses gebruikt Joyce de mythen van Odysseus, Penelope en Telemachus in een moderne setting. Leopold Bloom, en respectievelijk zijn vrouw Molly Bloom en Stephen Dedalus vervullen de hoofdrollen, en tonen middels een parodie het contrast met hun mythische modellen. Het boek laat het leven in Dublin zien, met de nadruk op de vervallenheid en eentonigheid van de stad.

In 1922 werd Ulysses uiteindelijk uitgebracht door een Parijse boekhandel (Shakespeare & Co), en het bleek een onmiddellijk succes. In 1939 werd de eerste versie van Finnegans Wake uitgebracht.

Toon aanbod