Luistervoorbeeld

Geluk

De hoogste waarde in het leven?
Auteur Martin van Hees
Voorlezer Martin van Hees
Speelduur 47m 5s
€ 10,35

Beschrijving

Wanneer zeggen we dat een leven waardevol is? Is ‘Geluk’ een noodzakelijke voorwaarde? En als dat zo is, hoe leid ik dan het leven dat mij het meeste geluk oplevert?

In de filosofie bestaat een eeuwenoude traditie die stelt dat de centrale waarde in het menselijk leven de realisatie van geluk is: ‘het goede leven’ is een gelukkig leven.

In dit toegankelijke college bespreekt Martin van Hees aan de hand van voorbeelden uit het dagelijks leven de vraag wat geluk nu eigenlijk is. Kun je bijvoorbeeld gelukkig zijn zonder te weten dat je het bent? Is het wel mogelijk om te streven naar geluk: is geluk een verdienste of overkomt het ons? Met als kern de beantwoording van de vraag of geluk de hoogste waarde in het leven is.

Inhoud
Introductie
Is geluk het hoogste goed?
Geluk als waarde
Is jouw geluk mijn geluk?
Twee vormen van geluk
Kun je streven naar geluk?
Maximaal geluk
De ervaringsmachine
Waardevol geluk
Conclusie

Details

UitgeverLuisterWijs
Publicatiedatum 19 september 2008
ISBN 9789461494078
Taal Nederlands
Speelduur 47m 5s
Bestandsgrootte 34 MB
Formaat mp3 download en geschikt voor de Luisterrijk app

Trefwoorden

Over de auteur
Photo Martin van Hees
Martin van Hees

Prof. dr. Martin van Hees (1964) is als hoogleraar Ethiek en Politieke Theorie verbonden aan de Faculteit Wijsbegeerte van de Rijksuniversiteit Groningen. In zijn onderzoek richt hij zich in het bijzonder op de analyse van de relaties tussen rationaliteit, vrijheid en verantwoordelijkheid.

Toon aanbod