Luistervoorbeeld

Tot over je oren

Verliefdheid en seksualiteit in de hersenen
Auteur Gert ter Horst, Gert Holstege
Voorlezer Gert ter Horst, Gert Holstege
Speelduur 1u 53m 45s
€ 12,95

Beschrijving

Verliefdheid is een gevoel dat iedereen kent en daarvoor zijn bepaalde gebieden in de hersenen verantwoordelijk. Het zijn dezelfde gebieden die ook op geur reageren en die ervoor zorgen dat onze hartslag stijgt als we onze ‘vlam’ te zien krijgen. Welke gebieden dat zijn kan men tegenwoordig zichtbaar maken met MRI-scanners. Maar kan men daarmee ook de rol van de hersenen bij verliefdheid in beeld brengen? Hoe meet men of iemand verliefd is en hoe sterk deze verliefdheid is? En is het hetzelfde voor jongens en voor meisjes? In het eerste deel van dit luistercollege worden al deze vragen op een begrijpelijke manier beantwoord door Gert ter Horst.

Iedereen weet het: seks zit tussen de oren. Maar hoe de hersenen werken bij seksuele opwinding en orgasme is vrijwel niet bekend. Hersenen werken op basis van twee doelstellingen: overleving van het individu en overleving van de soort (de mens). Alle activiteiten die positief uitwerken op deze twee doelen wordt “beloond” door de hersenen. Zo geeft het eten van voedsel een positief gevoel, en leveren seksuele activiteiten gevoelens van ‘genot’.

In het tweede deel van dit luistercollege legt Gert Holstege op een toegankelijke manier uit wat er nu eigenlijk tussen die oren gebeurt tijdens seks, hoe de hersenwerking tijdens seks verschilt van hersenwerking in het algemeen en waarom wij mensen altijd zo geïnteresseerd zijn in het onderwerp seks.

Inhoud
Deel 1 - Verliefdheid in de hersenen, door Gert ter Horst
Introductie
Wat is verliefdheid en hoe reageert je lichaam daarop?
De hersenen in een notedop
Hoe wordt hersenonderzoek gedaan?
Vlinders in de buik en emoties in de hersenen
Verliefden door de MRI-scanner
Is moederliefde hetzelfde als verliefd zijn?
Verliefdheid die overgaat in depressie
Zij verwerkt het 'uitgaan' heel anders dan hij
Conclusie deel 1
Deel 2 - Seksualiteit in de hersenen, door Gert Holstege
Seks in de hersenen - Een introductie
Seks en hersenfunctie
Kattenhersenen bij seksueel gedrag
Seks in mensenhersenen: een live experiment
Resultaten van het live experiment
Conclusie deel 2

Details

UitgeverLuisterWijs
Publicatiedatum 27 november 2008
ISBN 9789461494863
Taal Nederlands
Speelduur 1u 53m 45s
Bestandsgrootte 107 MB
Formaat mp3 download en geschikt voor de Luisterrijk app

Trefwoorden

Over de auteur
Gert ter Horst

Prof. dr. Gert ter Horst (1955) is hoogleraar Neurobiologie van psychiatrische stoornissen bij de Facuteit der Medische Wetenschappen van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) en tevens algemeen directeur van het BCN-Neuroimaging Centrum. Hij doceert humane anatomie in het UMC Groningen en heeft vele internationale artikelen en drie boeken gepubliceerd.

Toon aanbod