Luistervoorbeeld

Yoga - Het begin

Even op adem komen... - Deel 1
Auteur Fred van Beek, Johan Onvlee
Spreker Fred van Beek
Speelduur 59m 58s
€ 9,98

Beschrijving

Ademen is het allerbelangrijkste dat we doen. Als onze adem wordt afgesneden, gaan we dood. Adem is zo belangrijk dat je zelfs dagen zonder eten en drinken kunt, maar slechts een paar minuten zonder te ademen. En ademen is zo gewoon dat we niet eens meer doorhebben dat we het doen. Vandaar dat veel mensen verkeerd ademhalen. Dat heeft grotere gevolgen voor ons welzijn en onze gezondheid dan we denken. Het kan ons nerveus en gespannen maken, het kan leiden tot hyperventilatie, waandenkbeelden, slechte vertering van ons voedsel en noem maar op.

Goed ademen geeft levensenergie, rust, zelfvertrouwen en zekerheid. Wanneer je goed weet te ademen heb je de beschikking over oneindige energie, de eerste en beste remedie tegen ziektes en kwalen. Bovendien brengt die energie je in de juiste stemming voor het behalen van positieve resultaten. Yoga is, heel kort gezegd, een techniek die het lichaam tot diepe rust en ontspanning brengt.

Daar komen geen krampachtige bewegingen aan te pas, zelfs bij dynamische houdingen zijn de bewegingen langzaam en spontaan. Yoga is niet persé een manier van leven. Wie het beoefent kan dus gewoon zichzelf blijven. Maar wie door middel van yoga leert zijn ademhaling te verbeteren en bovendien regelmatig de eenvoudige, ontspannende oefeningen doet, kan daarmee zijn gezondheid, welzijn, stemming en prestaties aanzienlijk verbeteren. Yoga is een pad voor iedereen: Mannen en vrouwen, kinderen en ouderen. Voor yoga hoef je niets te slikken en ook niets te laten. Yoga geeft je een unieke gelegenheid om jezelf te blijven en toch te veranderen. Alles wat je daar voor nodig hebt is je eigen lichaam, een klein beetje tijd en de motivatie om gezond te zijn en te blijven.

Dit luisterboek is deel 1 van de serie Even op adem komen...

Inhoud
1. Adem is leven
Goed ademen geeft levensenergie, rust, zelfvertrouwen en zekerheid. Wanneer je goed weet te ademen heb je de beschikking over oneindige energie, de eerste en beste remedie tegen ziektes en kwalen. Bovendien brengt die energie je in de juiste stemming voor het behalen van positieve resultaten.

2. Ademhaling en de zonnegroet
Een leukere èn effectievere ochtendgymnastiek bestaat er niet. ‘De Zonnegroet’ maakt je soepel en doet blokkades in je onderlijf verdwijnen als sneeuw voor de zon. Overtollig vet verdwijnt en je lichaam wordt immuun voor infectieziektes.

3. Ademhaling en de kruiphouding
Deze taoistische Yoga-serie vanuit de boog in de zwevende cobra is een snelle manier om vitaliteit en gezondheid op te doen. Ze zorgt voor een verhoogde productie van hormonen als serotonine en melatonine en helpt je daardoor om actief en zonder stress in het dagelijks leven te staan.

4. Ademhaling en andere houdingen
De Brughouding vitaliseert de organen in je onderbuik en stimuleert zowel geest als lichaam en lijkt een wondermiddel tegen impotentie en frigiditeit. De Schoenmakers- en Schildpadhouding maken zowel je dijbenen als de spieren van je bekken krachtig en verstevigen de spieren van de zenuwen en de ruggengraat. De massage van de kuiten en voeten geven je rust en energie. De vingertopoefening tenslotte helpt RSI voorkomen.

5. Ademhaling en meditatie
Door de stilte achter de stilte te ervaren krijg je meer moed om te veranderen wat je wilt veranderen en te accepteren wat je niet kunt veranderen, en de wijsheid om het onderscheid te maken. De oerkracht in je onderlijf, je sexuele kracht, wordt vrijgemaakt en dwanggedachten verdwijnen. De oog-oefeningen verbeteren je gezichtsvermogen, je inzicht en je zelfkennis, terwijl de oormassage en meditatie je toleranter en flexibeler maken.

Details

UitgeverWamsenzo
Publicatiedatum 2 december 2010
ISBN 9789461494870
Taal Nederlands
Soort audioLuisterboek
Speelduur 59m 58s
Bestandsgrootte 48 MB
Formaat mp3 download en geschikt voor de Luisterrijk app

Trefwoorden


Reviews van luisteraars

Login om review toe te voegen.
Over de auteur
Photo Fred van Beek

Fred van Beek (1930) was, in zijn hoedanigheid als specialist in een aantal soorten massage, lymphedrainage, reflexologie en acupressuur, als gediplomeerd yoga-, ademhalings- en ontspanningsdocent en als deskundige op het gebied van reform- en healthfood en fythotherapie tussen 1971 en 1992 verbonden aan het Nationaal Ballet. Al voor en ook tijdens die periode stichtte en leidde hij het ‘Reformhuis van de Bond voor Natuurgeneeswijze’, het ‘Genootschap voor Reflexologie’ en het ‘Genootschap ter Bevordering Onderzoek Oosterse en Westerse Massagetechnieken’, en maakte hij voor de NOS-radio het dagelijkse programma Even op adem komen met Fred van Beek. Sedert 1965 leidt hij in zijn groepspraktijk yoga- en ontspanningsdocenten op.

In 1992 verscheen zijn boek Even op adem komen, dat aan de 5e druk toe is (15.000 exemplaren). In 1994 startte hij workshops voor internationale bedrijven. In 1996 maakte hij met Chris Hinze de cd Adempauze. Naast zijn opleidingspraktijk voor docenten en de workshops voor bedrijven geeft Fred van Beek cursussen in meditatie, ademhalingstechniek en massage.

Toon aanbod