Luistervoorbeeld

Yoga - Brug tussen lichaam en geest

Even op adem komen… - Deel 3
Auteur Fred van Beek, Johan Onvlee
Spreker Fred van Beek
Speelduur 1u 2m 36s
€ 9,98

Beschrijving

Ademen is het allerbelangrijkste dat we doen. Als onze adem wordt afgesneden, gaan we dood. Adem is zo belangrijk dat je zelfs dagen zonder eten en drinken kunt, maar slechts een paar minuten zonder te ademen. En ademen is zo gewoon dat we niet eens meer doorhebben dat we het doen. Vandaar dat veel mensen verkeerd ademhalen. Dat heeft grotere gevolgen voor ons welzijn en onze gezondheid dan we denken. Het kan ons nerveus en gespannen maken, het kan leiden tot hyperventilatie, waandenkbeelden, slechte vertering van ons voedsel en noem maar op.

Goed ademen geeft levensenergie, rust, zelfvertrouwen en zekerheid. Wanneer je goed weet te ademen heb je de beschikking over oneindige energie, de eerste en beste remedie tegen ziektes en kwalen. Bovendien brengt die energie je in de juiste stemming voor het behalen van positieve resultaten. Yoga is, heel kort gezegd, een techniek die het lichaam tot diepe rust en ontspanning brengt.

Daar komen geen krampachtige bewegingen aan te pas, zelfs bij dynamische houdingen zijn de bewegingen langzaam en spontaan. Yoga is niet persé een manier van leven. Wie het beoefent kan dus gewoon zichzelf blijven. Maar wie door middel van yoga leert zijn ademhaling te verbeteren en bovendien regelmatig de eenvoudige, ontspannende oefeningen doet, kan daarmee zijn gezondheid, welzijn, stemming en prestaties aanzienlijk verbeteren. Yoga is een pad voor iedereen: Mannen en vrouwen, kinderen en ouderen. Voor yoga hoef je niets te slikken en ook niets te laten. Yoga geeft je een unieke gelegenheid om jezelf te blijven en toch te veranderen. Alles wat je daar voor nodig hebt is je eigen lichaam, een klein beetje tijd en de motivatie om gezond te zijn en te blijven.

Dit luisterboek is deel 3 van de serie Even op adem komen...

Inhoud
1. Aanspanning, ontspanning en de heldenhouding
Het aan- en ontspannen van diverse spier(groep)en ontlast het hart en regelt de bloeddruk beter. Lever, maag, gal, milt en nieren krijgen een heilzame doorbloeding en de borstspier wordt versterkt. De longtoppen ontvangen een reiniging. Iedere vezel en elke cel in je lichaam heeft baat bij deze oefening. Ze geeft je nieuwe energie en werkt bevorderend voor je zelfvertrouwen en je schoonheid. Door een bijzondere manier van ademen in de heldenhouding geef je een energierijke doorbloeding aan je flanken en huidzenuwen, en gaat je spijsvertering beter werken.

2. Buikmassage en verkoelende adem
Met de heldenhouding reinig je je darmstelsel en door zachtjes je buik te masseren neem je pijn of een opgeblazen gevoel weg. Een dikke buik heeft na verloop van tijd geen reden meer om dik te blijven: Met buikmassage wrijf je je zorgen weg, je maakt je niet dik! Met de vuurademhaling masseer je je hele darmstelsel en maak je energiehormonen vrij. De verkoelende adem helpt je even te wachten met roken, gemakkelijker af te vallen en een hongergevoel te laten verdwijnen. Je eet letterlijk lucht en je brengt meteen je insuline in balans.

3. De Leeuwenhouding en handmassage
De Leeuwenhouding is een plezierige aan- en ontspanningsoefening voor iedereen, in het bijzonder voor wie last heeft van pijn aan het hoofd, aangezicht, keel of amandelen. Met de oerschreeuw en resonantie worden de buis van Eustachius en de neus- en keelholte gereinigd. Pijn op de die plaatsen wordt vaak veroorzaakt door een onbewuste angst om te communiceren. De Leeuwenhouding versterkt je zelfvertrouwen en geeft je een meer open houding ten opzichte van anderen. Met een eenvoudige handmassage voorkom je het ontstaan van reumatische aandoeningen.

4. Looppas en de balanshouding
Je dag kan niet meer stuk wanneer je die met de Looppas begint. Door goed te ademen verwijder je negatieve energie en laad je je op met positieve energie. Je voelt je meteen beter, helemaal klaar voor de nieuwe dag. Met enkele bijzondere manieren van ademen breng je de concentratie van zuurstof en koolzuur in je bloed in balans en werk je positief in op het functioneren van je hart en je ingewanden. Het verbetert je ademhaling, het bestrijdt stotteren en hyperventileren, en je gaat gemakkelijker communiceren.

5. De Lotushouding en de Tanghouding
Door natuurlijk te ademen vertraag je je hartslag. Voel hoe je hersenmassa zich ontspant en de spanning in je bloedvaten vermindert: Je adem spoelt ze schoon! Stuur de helende energie van je adem naar een pijnlijke plek en voel je stemming veranderen. Met een torsie verleng en versterk je je rugspieren, en met de dieptemassage versterk je je onderlijf en je buik- en rugspieren. Dat verbetert een gezonde beleving van je seksuele activiteiten en lost geestelijke spanningen op. De Tanghouding werkt in op je bloedsomloop, je buik en je rugzenuwen, en voorkomt het krijgen van ischias. Ze verbetert het functioneren van milt, gal, lever en bijnieren en maakt je verbranding actiever.

6. Visualisatiemeditatie
Je ziet een druk marktplein, je hoort het geroezemoes van de mensen en je ziet en hoort een muzikant prachtige vioolmuziek spelen. Dan loopt het marktplein langzaam leeg, het geroezemoes verstomt en even later zijn er alleen nog de violist en zijn muziek. Als ook hij stopt zie je hem zijn instrument inpakken en langzaam weglopen. Hij wordt steeds kleiner, totdat hij in het niets verdwenen is. Dan is er alleen nog de stilte. Luister naar de stilte op het plein en binnen in je. De stilte brengt je interne secretie en je hormoonhuishouding in balans. Je voelt je één met alles, met het Al. Je bent niet bang meer voor je omgeving en je bent niet bang meer om alleen te zijn. Vanuit de stilte wordt het almaar lichter en helderder. Geniet van elk moment en van alles wat er gebeurt.

Details

UitgeverWamsenzo
Publicatiedatum 2 december 2010
ISBN 9789461494894
Taal Nederlands
Soort audioLuisterboek
Speelduur 1u 2m 36s
Bestandsgrootte 51 MB
Formaat mp3 download en geschikt voor de Luisterrijk app

Trefwoorden


Reviews van luisteraars

Login om review toe te voegen.
Over de auteur
Photo Fred van Beek

Fred van Beek (1930) was, in zijn hoedanigheid als specialist in een aantal soorten massage, lymphedrainage, reflexologie en acupressuur, als gediplomeerd yoga-, ademhalings- en ontspanningsdocent en als deskundige op het gebied van reform- en healthfood en fythotherapie tussen 1971 en 1992 verbonden aan het Nationaal Ballet. Al voor en ook tijdens die periode stichtte en leidde hij het ‘Reformhuis van de Bond voor Natuurgeneeswijze’, het ‘Genootschap voor Reflexologie’ en het ‘Genootschap ter Bevordering Onderzoek Oosterse en Westerse Massagetechnieken’, en maakte hij voor de NOS-radio het dagelijkse programma Even op adem komen met Fred van Beek. Sedert 1965 leidt hij in zijn groepspraktijk yoga- en ontspanningsdocenten op.

In 1992 verscheen zijn boek Even op adem komen, dat aan de 5e druk toe is (15.000 exemplaren). In 1994 startte hij workshops voor internationale bedrijven. In 1996 maakte hij met Chris Hinze de cd Adempauze. Naast zijn opleidingspraktijk voor docenten en de workshops voor bedrijven geeft Fred van Beek cursussen in meditatie, ademhalingstechniek en massage.

Toon aanbod