Luistervoorbeeld

Kabbala

Een introductie tot de Joodse mystiek
Auteur Leo Mock
Voorlezer Leo Mock
Speelduur 1u 18m 30s
€ 11,95

Beschrijving

De afgelopen jaren staat de Joodse mystiek – ook wel Kabbala genoemd – volop in de belangstelling. Niet in het minst doordat bekendheden als Madonna zich intensief met deze vorm van mystiek bezighouden. Deze interesse in Joodse mystiek is overigens niet los te zien van de algemene belangstelling in esoterie en New-Age in de westerse wereld.

Maar wat is Kabbala eigenlijk? Hebben rode draadjes, magische spreuken en amuletten er iets mee te maken? In dit luistercollege door Leo Mock zal op een begrijpelijke manier dieper ingegaan worden op de vraag wat er allemaal onder de naam Kabbala geschaard kan worden. Aan bod komen verder de verschillende andere vormen van Joodse mystiek, hun technieken en centrale thema’s - bijvoorbeeld in Bijbelverhalen - in diverse periodes: de Oudheid, de Middeleeuwen en de moderne tijd. U zult iets horen over letterverwisselingen, getallenwaardes, Godsnamen, Hemelreizen, en de Levensboom en haar Sefirot. Ook zal stilgestaan worden bij hedendaagse Joodse vertegenwoordigers van Kabbala die over de hele wereld cursussen geven, groepen oprichten en boeken schrijven – zoals Berg, en Laitman en Halevi – en bij het Chabad-chassidisme en Breslav-chassidisme.

Inhoud
Introductie
Inleiding
Kabbala in de Bijbelse periode en de Oudheid
De Vroege Middeleeuwen - Hechalot & Merkavah
Talmoed en Sefer Jetsira
Sefer Bahir, de tien sefirot en de Zohar
Tsfat, Chassidisme en de Moderne Tijd
Hedendaagse kabbala en zijn leiders: Bnei Baruch
Het kabbala-centrum van Philip Berg
Chabad-Lubavitsch
De Breslov Chassidiem en Z'ev ben Shimon Halevi
Epiloog

Details

UitgeverLuisterWijs
Publicatiedatum 10 december 2008
ISBN 9789461494993
Taal Nederlands
Speelduur 1u 18m 30s
Bestandsgrootte 59 MB
Formaat mp3 download en geschikt voor de Luisterrijk app

Trefwoorden

Over de auteur
Photo Leo Mock
Leo Mock

Drs. Leo Mock (1968) kreeg zijn opleiding in Israël aan een talmoedhogeschool (jesjiwa). Verder studeerde hij Joodse geschiedenis aan de Bar-Ilan Universiteit en oude geschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam. Hij is sinds 1999 docent bij de Vakgroep Hebreeuws van de UvA. Samen met co-auteur rabbijn R. Evers schreef hij Aan tafel bij de rabbijn - eten en drinken in bijbels perspectief. (1999). In Zappen door de Talmoed (2002) en Surfen op de zee van de Talmoed (2004) vindt de lezer zijn talmoedcolumns die hij in de periode 1999-2003 publiceerde in het Nieuw Israelietisch Weekblad. Ook geeft hij cursussen over het Jodendom.

Toon aanbod