Luistervoorbeeld

Ik bin d'r eih'luk foo…

Vlaamse vertellingen
Auteur Adrie Oosterling
Spreker Adrie Oosterling
Speelduur 1u 5m 29s
€ 8,75

Beschrijving

De vertellingen, gedichten en liedjes in dit luisterboek zijn over de jaren heen ontstaan en op een paar nummer na zijn zij dialectrepertoire dat Adrie Oosterling sinds 1985 ontwikkelde voor zijn kleinkunstprogramma's. In West Zeeuws-Vlaanderen wordt (met allerlei plaatselijke varianten en verschillen) van oudsher "Cadzands" gesproken, een variant van het West-Vlaams.

"Ik had twintig jaar geleden nooit kunnen denken dat dit dialectmateriaal zo geliefd zou worden, niet alleen bij de bewoners van het "Land van Cadzand", maar ook bij "Hollanders en zelfs anderstaligen. Immers, dialect spreken is, als het je moerstaal is, zo gewoon, zo vanzelfsprekend, dat het bijna geen pretenties mag hebben en niet geschikt lijkt om in theaterprogramma's universele gedachten en gevoelens over te dragen. In mijn podiumwerk heb ik ervaren dat dit zeker wel het geval kan zijn."

Begrippen als eenvoud, verstilling en schijnbare ongecompliceerdheid spreken uit een paar van de verhalen. Zij roepen niet alleen beelden uit het verleden op, maar zijn onbewust ook een bron van verlangen naar een andere manier van leven in onze tijd. Voor Adrie Oosterling betekent dialect spreken en zingen het tot leven brengen van het brede palet van sferen, geuren, gevoelens en ontmoetingen die de componenten waren van zijn kindertijd en jeugd. Vele dialectsprekers hebben die periode van zijn leven mede vorm gegeven. Hij mocht hen behalve thuis ook ontmoeten in Zeeuws-Vlaamse dorpen, langs dijken, op boerderijen, in dijkwoningen, op het land, langs sloten, grintwegen en kreken, alleen of in welk groepsverband dan ook. Zij blijven een onuitputtelijke bron voor schilderachtige verhalen.

Inhoud
1. Ome Ko
2. Harde patat ei
3. Bram in Joantje an de fondu
4. Kees
5. Waar komen wij vandaan
6. Hebèt bie un restoroasie
7. Heluk
8. Jannoa
9. Stilte
10. M'n opoa
11. Krulan

Details

UitgeverHKM Literatuur
Publicatiedatum 22 januari 2009
ISBN 9789461495525
Taal Nederlands
Soort audioLuisterboek
Speelduur 1u 5m 29s
Bestandsgrootte 48 MB
Formaat mp3 download en geschikt voor de Luisterrijk app

Trefwoorden


Reviews van luisteraars

Login om review toe te voegen.
Over de auteur
Photo Adrie Oosterling

Adrie P.J. Oosterling (1948) is kleinkunstenaar, performer in trainingsprogramma’s en (mede-)ontwikkelaar van de cultuur-historische bezoekersformule “Het Vlaemsche Erfgoed” te Groede.

Al meer dan 20 jaar maakt hij kleinkunstprogramma’s en presenteert deze in het nederlandse taalgebied. In de loop der jaren is een (nog steeds groeiende) groep bezoekers ontstaan die zijn voorstellingen weet te waarderen.

Het genre dat hij beoefent sluit aan bij het beste uit de kleinkunst van de jaren ’60 en ‘70 van de vorige eeuw. Niet toevallig heeft hij een aantal jaren contact gehad met en dictielessen gevolgd bij Hetty Blok, waarmee hij de sfeer, traditie en geschiedenis heeft gezocht en geproefd van de groep kleinkunstenaars rondom Wim Sonneveld. Vocaal heeft hij zich jarenlang laten inspireren en scholen door zangpedagoge Margreet Honing.

Toon aanbod