Luistervoorbeeld

Een Spaanse dag en Argentijnse nachten

Jan Terlouw en het Orion Ensemble (muziek: Astor Piazolla en Joaquin Turina, tekst Jan Terlouw)
Auteur Jan Terlouw
Spreker Jan Terlouw
Speelduur 51m 24s
€ 14,00

Beschrijving

Een Spaanse dag en Argentijnse nachten is een verhaal van Jan Terlouw dat gaat over de kracht van liefde. Hij gebruikte als inspiratiebron twee composities die beide een cyclus als thema hebben: Las Cuatro Estacioñes Portenas van Astor Piazzolla en Circulo van Joaquin Turina. Het jaar met zijn vier seizoenen en de dag met zijn ochtend, middag en avond.

Het verhaal speelt zich af in twee verschillende werelden. De wereld van de zelfbewuste levensgenieter Miguel en die van de beeldschone maar bescheiden Michaela. Een Argentijns jaar en een Spaanse dag. Muziek en tekst zijn geheel met elkaar vervlochten. Ze versterken elkaar. De intensiteit en zeggingskracht van Piazzolla’s Estacioñes, de jaargetijden, vormen de achtergrond voor Miguels bestaan. Door zijn vurige inborst wordt hij tussen uitersten heen en weer geslingerd. Circulo laat je de onvergetelijke dag meebeleven die Miguel en Michaela samen doorbrengen. Uiteindelijk is het jaar rond en de dag een punt des tijds geworden. Oblivion rondt het verhaal af: het einde van twee levens, waarin de liefde zijn onuitwisbare sporen heeft nagelaten.

Een verhaal geschreven en verteld door Jan Terlouw, verweven met en geïnspireerd op muziek van Astor Piazzolla en Joaquin Turina.

Astor Piazzolla (arr. José Bragato) uit: "Las Cuatro Estaciones Porteñas"

1. Verano Porteño
2. Otoño Porteño
3. Gesproken tekst
Joaquin Turina
uit: "Circulo", fantasia para piano, violín y violoncello
4. Amanecer
5. Mediodía
6. Crepúsculo
Astor Piazzolla (arr. José Bragato) uit: "Las Cuatro Estaciones Porteñas"
7. Invierno Porteño
8. Primavera Porteño
Astor Piazzolla (arr. José Bragato)
9. Oblivion

Details

UitgeverOrion Ensemble
Publicatiedatum 19 mei 2011
ISBN 9789461496355
Taal Nederlands
Soort audioMuziek
Speelduur 51m 24s
Bestandsgrootte 60 MB
Formaat mp3 download en geschikt voor de Luisterrijk app

Trefwoorden


Reviews van luisteraars

Login om review toe te voegen.
Over de auteur
Photo Jan Terlouw

Jan Terlouw (1931) studeerde wis- en natuurkunde en promoveerde op een thermonucleair onderwerp. In 1970 debuteerde hij als kinderboekenschrijver met Pjotr en Oom Willibrord. Naast zijn carrière als jeugdboekenschrijver was hij actief in de politiek. Hij was onder meer fractievoorzitter van D’66, Minister van Economische Zaken, Commissaris der Koningin in Gelderland en senator van de Eerste Kamer. Naast jeugdboeken bij Lemniscaat heeft Jan Terlouw een aantal korte verhalen en boeken geschreven, waaronder De Derde Kamer, Naar zeventien zetels en terug en Achter de barricaden. Samen met zijn dochter Sanne schreef hij De charmeur en Venijn.

Veel van de boeken van Jan Terlouw spelen in de wereld die wij kennen, maar hij heeft ook een aantal verhalen in een fantasieland gesitueerd. Koning van Katoren, Zoektocht in Katoren en De Kloof spelen bijvoorbeeld in landen die de schrijver zelf bedacht heeft. De setting doet daardoor een beetje sprookjesachtig aan, maar de problemen waarmee de hoofdpersonen te maken krijgen, zijn wel uit het dagelijks leven gegrepen. De hoofdpersonen in zijn boeken lopen niet weg voor hun verantwoordelijkheden en door middel van zijn verhalen wil Terlouw de lezer aansporen ook zelf verantwoordelijkheid voor zijn daden te dragen. Dat wordt bijvoorbeeld heel duidelijk in Eigen rechter. Hierin laat hij zien dat de wet niet altijd even helder is en dat iedereen zijn eigen rechtsgevoel moet ontwikkelen en zelf beslissingen moet nemen.

De boeken van Jan Terlouw vallen regelmatig in de prijzen. Voor Koning van Katoren en Oorlogswinter ontving hij in 1972 en 1973 de Gouden Griffel en De Kunstrijder werd in 1990 onderscheiden met de Prijs van de Nederlandse Kinderjury. In 2000 werd Eigen rechter genomineerd door de Jonge Jury. Zijn boeken zijn echter niet alleen populair in Nederland. Ze zijn vertaald in het Frans, Duits, Engels, Fins, Hongaars, Italiaans, Pools, Spaans (Castiliaans, Catalaans, Baskisch en Galicisch), IJslands, Zweeds, Zuidafrikaans, Fries, Tsjechisch, Deens, Japans en zelfs in twee Keltische talen: het Iers en het Welsh. In 1973 kreeg Terlouw voor Koning van Katoren bovendien de Österreichischer Staatspreis für Kinder- und Jugendliteratur.

Toon aanbod