Luistervoorbeeld

Wankele wereld

Auteur Jan Terlouw
Spreker Jan Terlouw
Speelduur 39m 36s
€ 12,00

Beschrijving

Het literaire concert Wankele Wereld is geschreven door Jan Terlouw. Hij heeft zich daarbij laten inspireren door de Suite del Ángel, hartstochtelijke muziek van Astor Piazzolla. Hoofdpersoon is Wijnand, een geslaagd mens die echter steeds ongelukkiger wordt en in conflict komt met zichzelf en zijn omgeving. Zijn leven is rijk aan vrouwen en materiele zaken. Hij kan alles kopen, hij kan vijf maal per jaar op vakantie. En toch…

De reddende engel van zijn leven wordt Wendela, een vrouw die hem niet alleen haar liefde geeft, maar hem ook wijst op de essentie van het bestaan. Het achterliggende thema is het consumptieve gedrag van de huidige mens, dat een gevaar vormt voor onze aarde en onszelf. De indringende muziek van de Suite del Ángel portretteert in 4 delen een engel die zijn eigen dood voorvoelt, sterft en weer herrijst. De verhaallijn loopt parallel met de muziek van Piazzolla en neemt ons mee in de verandering die Wijnand ondergaat.

Muziek en tekst zijn volledig verweven en vormen een eenheid.

Details

ImprintUitgeverij Celadon
UitgeverOrion Ensemble
Publicatiedatum 19 mei 2011
ISBN 9789461496362
Taal Nederlands
Soort audioMuziek
Speelduur 39m 36s
Bestandsgrootte 46 MB
Formaat mp3 download en geschikt voor de Luisterrijk app

Trefwoorden


Reviews van luisteraars

Login om review toe te voegen.
Over de auteur
Photo Jan Terlouw

Jan Terlouw (1931) studeerde wis- en natuurkunde en promoveerde op een thermonucleair onderwerp. In 1970 debuteerde hij als kinderboekenschrijver met Pjotr en Oom Willibrord. Naast zijn carrière als jeugdboekenschrijver was hij actief in de politiek. Hij was onder meer fractievoorzitter van D’66, Minister van Economische Zaken, Commissaris der Koningin in Gelderland en senator van de Eerste Kamer. Naast jeugdboeken bij Lemniscaat heeft Jan Terlouw een aantal korte verhalen en boeken geschreven, waaronder De Derde Kamer, Naar zeventien zetels en terug en Achter de barricaden. Samen met zijn dochter Sanne schreef hij De charmeur en Venijn.

Veel van de boeken van Jan Terlouw spelen in de wereld die wij kennen, maar hij heeft ook een aantal verhalen in een fantasieland gesitueerd. Koning van Katoren, Zoektocht in Katoren en De Kloof spelen bijvoorbeeld in landen die de schrijver zelf bedacht heeft. De setting doet daardoor een beetje sprookjesachtig aan, maar de problemen waarmee de hoofdpersonen te maken krijgen, zijn wel uit het dagelijks leven gegrepen. De hoofdpersonen in zijn boeken lopen niet weg voor hun verantwoordelijkheden en door middel van zijn verhalen wil Terlouw de lezer aansporen ook zelf verantwoordelijkheid voor zijn daden te dragen. Dat wordt bijvoorbeeld heel duidelijk in Eigen rechter. Hierin laat hij zien dat de wet niet altijd even helder is en dat iedereen zijn eigen rechtsgevoel moet ontwikkelen en zelf beslissingen moet nemen.

De boeken van Jan Terlouw vallen regelmatig in de prijzen. Voor Koning van Katoren en Oorlogswinter ontving hij in 1972 en 1973 de Gouden Griffel en De Kunstrijder werd in 1990 onderscheiden met de Prijs van de Nederlandse Kinderjury. In 2000 werd Eigen rechter genomineerd door de Jonge Jury. Zijn boeken zijn echter niet alleen populair in Nederland. Ze zijn vertaald in het Frans, Duits, Engels, Fins, Hongaars, Italiaans, Pools, Spaans (Castiliaans, Catalaans, Baskisch en Galicisch), IJslands, Zweeds, Zuidafrikaans, Fries, Tsjechisch, Deens, Japans en zelfs in twee Keltische talen: het Iers en het Welsh. In 1973 kreeg Terlouw voor Koning van Katoren bovendien de Österreichischer Staatspreis für Kinder- und Jugendliteratur.

Toon aanbod