Luistervoorbeeld

Er was eens...

Auteur Gebroeders Grimm
Spreker Marie-Annet Roosch
Speelduur 1u 7m 11s
€ 8,50

Beschrijving

1. Grimm: De arme molenaarsknecht 2. Grimm: De bijenkoningin 3. Grimm: De drie spinsters 4. Volksverhaal: De boer en zijn babbelzieke vrouw 5. Grimm: Kat en muis samen in een huis

Details

ImprintShortStories
UitgeverClusterEffect - LuisterEffect
Publicatiedatum 28 mei 2021
ISBN 9789462177673
Taal Nederlands
Soort audioLuisterboek
Speelduur 1u 7m 11s
Bestandsgrootte 92 MB
Formaat mp3 download en geschikt voor de Luisterrijk app

Reviews van luisteraars

Login om review toe te voegen.
Over de auteur
Photo Gebroeders Grimm

Jakob Grimm (1785-1863) en Wilhelm Grimm (1786-1859) zijn de samenstellers van de beroemdste sprookjesverzameling ter wereld. De twee delen met Kinder- und Hausmärchen verschenen in respectievelijk 1812 en 1815. De broers, geboren in Hanau, studeerden beiden rechten maar profileerden zich vooral op taal- en letterkundig terrein. Ze publiceerden wetenschappelijke edities van bijvoorbeeld het Hildebrandslied en begonnen in 1852 met het Deutsches Wörterbuch, dat pas in 1960 postuum voltooid werd.

Onder invloed van de denkbeelden van de Romantiek gingen de broers op zoek naar de wortels van het Duits, naar de natuurlijke, onbedorven vormen van taal en literatuur. Bij oude mensen, familie, kennissen, vrienden en in herbergen verzamelden ze volksverhalen, sprookjes, sagen en legenden. Een belangrijke bron voor de sprookjes is Frau Viehmann geweest, een boerin uit Niederzwehrn, een dorp bij Kassel. De kern van de verhalen lieten de broers intact, maar ze noteerden ze in hun eigen stijl. Hoewel bedoeld als wetenschappelijke verzameling, hadden de sprookjes vanaf het begin veel succes bij kinderen. Vanwege de kritiek op het wrede en seksuele karakter van sommige sprookjes paste Wilhelm de tweede druk qua verteltrant sterk aan.
(Bron: Uitgeverij Lemniscaat)

Toon aanbod