Bassel
Bassel

Bassel

Van nerd tot spil in het Syrische verzet

'Bassel – van nerd tot spil in het Syrische verzet' geeft een onthutsende kijk achter de schermen van de Syrische revolutie. Leer de man kennen die de wereld liet zien wat er in Syrië gebeurt.

Auteur

Monique Doppert

Spreker

Tjitske Mussche

Speelduur

1 uur 20 min

€ 4,99

Beschrijving

Bassel is een succesvolle internetondernemer als de golf van Arabische revoluties Syrië bereikt. Hij werkt voor internationale bedrijven, verdient veel geld en gaat tot diep in de nacht uit met vrienden uit de Syrische kunst- en filmwereld.

Een jonge journaliste van de BBC vraagt hem om filmpjes te maken van de opstand en deze het land uit te smokkelen. Dit verandert zijn leven dramatisch. Hij stuurt een leger van vrijwilligers aan, die gewapend met hun mobiele telefoon de Syrische revolutie vastlegt en verspreidt via social media. Stiekem geniet Bassel van het verzetswerk. Er ontstaan vriendschappen voor het leven, er wordt gefeest alsof morgen niet bestaat en hij ontmoet de vrouw van zijn leven. Maar dan verhardt de strijd. Vrienden vluchten, worden gearresteerd of doodgeschoten. Bassel ontspringt opmerkelijk lang de dans. Wie beschermt hem toch, vragen vrienden zich af.

Op 15 maart 2012 – als de Syrische revolutie precies een jaar oud is – valt ook het doek voor Bassel. Hij wordt gearresteerd en gemarteld. Tot op heden zit hij gevangen.

Auteur Monique Doppert volgde Bassel ruim drie jaar op de voet. Bassel – van nerd tot spil in het Syrische verzet geeft een onthutsende kijk achter de schermen van de Syrische revolutie. Leer de man kennen die de wereld liet zien wat er in Syrië gebeurt.

Het Amerikaanse tijdschrift Foreign Policy plaatste Bassel in 2012 op de negentiende plaats van zijn invloedrijke lijst ‘Top Global Thinkers’. Maart 2013 won Bassel de Index on Censorship's Digital Freedom Award. De campagne #FREEBASSEL trok wereldwijd aandacht.

Details

Imprint

Querido Fosfor

Uitgever

Singel Uitgeverijen

Publicatiedatum

17 december 2013

ISBN

9789462251007

Taal

Nederlands

Speelduur

1 uur 20 min

Bestandsgrootte

114 MB

Formaat

mp3 download en geschikt voor de Luisterrijk app

Categorieën

Tags

Over de auteur

Monique Doppert (1959) werkte onder meer voor Folia Civitatis, NRC Handelsblad, Vrij Nederland en Boekblad. In 2002 verscheen haar boek Internetpioniers over de beginjaren van internet in Nederland en in 2006 de interviewbundel Haat & Liefde over homoseksualiteit in multicultureel Nederland. Sinds 2006 is ze bij onwikkelingsorganisatie Hivos verantwoordelijk voor media- en ICT-projecten in Syrië, Iran en Irak.

Meer auteur Monique Doppert Bekijk alles

Fosfor bundel 1

Fosfor bundel 1

Elfie Tromp, Monique Doppert

€ 9,99

Meer spreker Tjitske Mussche Bekijk alles

Fosfor bundel 1

Fosfor bundel 1

Elfie Tromp, Monique Doppert

€ 9,99