Luistervoorbeeld

In de ban van de krekel, in de ban van de mier

Auteur Geert Mak
Spreker Geert Mak
Speelduur 40m 52s
€ 2,99

Beschrijving

‘Verhalen brengen structuur in de chaos van de geschiedenis en van de politiek. Ze troosten, ze dragen lessen aan voor de toekomst, ze versterken een bepaalde orde, ze geven ons helden om ons aan op te trekken, schurken en verraders om weg te trappen.’

De publieke opinie in Europa wordt, onbewust, voor een goed deel bepaald door eeuwenoude verhalen – of liever gezegd: sprookjes. Drie sprongen er de laatste jaren uit. Het verhaal over de Krekel en de mier (ofwel: zuinigheid wint altijd). Het verhaal over Roodkapje en de wolf (ofwel: moet het altijd 1956 blijven?). En het verhaal over Hans Brinker en zijn vinger in de dijk (ofwel: de natuur getemd). Geert Mak betoogt dat deze eeuwenoude sprookjes hun zeggingskracht langzamerhand verloren hebben. Sterker nog: dat ze in de 21ste eeuw wel eens bloedgevaarlijk kunnen zijn.

Rede, uitgesproken bij de toekenning van een eredoctoraat aan de auteur bij de Westfälischen Wilhelms-Universität Münster, op 11 december 2014, ter gelegenheid van het 25-jarig jubileum van het Zentrum für Niederlande-Studien.

Gezamelijke uitgave van Fosfor Longreads en Atlas Contact.

Genomineerd voor de Luisterboek Award 2016

Inhoud
1. Inleiding
2. Het verhaal van de krekel en de mier oftewel Zuinigheid wint altijd
3. Roodkapje en de wolf ofwel Moet het altijd 1956 blijven
4. Hans Brinker en zijn vinger in de dijk ofwel De natuur getemd

Details

ImprintQuerido Fosfor
UitgeverSingel Uitgeverijen
Publicatiedatum 15 januari 2015
ISBN 9789462251403
Taal Nederlands
Soort audioOverige spraak (hoorcollege, interview, discussie, audiotour)
Speelduur 40m 52s
Bestandsgrootte 75 MB
Formaat mp3 download en geschikt voor de Luisterrijk app

Trefwoorden


Reviews van luisteraars

Login om review toe te voegen.
Over de auteur
Photo Geert Mak

Geert Mak (1946) werd geboren te Vlaardingen als zoon van een gereformeerd predikant. Hij groeide op in Friesland, studeerde rechten en sociologie en werkte in de Tweede Kamer als assistent van de toenmalige PSP-fractie. Daarna doceerde hij rechten en werkte hij voor NRC Handelsblad en de VPRO. Bij een breed publiek werd hij bekend met Hoe God verdween uit Jorwerd en De eeuw van mijn vader, een geschiedenis van Nederland in de twintigste eeuw, die nauw verweven was met zijn eigen familiegeschiedenis. Mak kreeg tweemaal de NS Publieksprijs: in 2000 voor De eeuw van mijn vader en in 2004 voor In Europa.

Toon aanbod