Luistervoorbeeld

De langste nacht

Auteur Otto de Kat
Voorlezer Otto de Kat
Speelduur 5u 9m
€ 14,95

Beschrijving

Sinds de bevrijding woont Emma Verweij in een straat die tijdens de oorlog een bastion van vriendschap en liefde is geworden. Ze trouwt er, krijgt kinderen en ‘vergeet' de tijd waarin ze met haar eerste man in nazi-Berlijn woonde. Nu, 96 jaar oud, bereidt zij zich voor op het einde van haar leven. In de laatste nachten herleeft zij haar gelukkige jaren, maar meer nog komt zij onder vuur te liggen van verdrongen scènes uit haar verleden. Dan komt terug wat verdwenen leek. De oorlog spookt in haar door, ze verdwaalt in haar herinneringen aan de liefdes die ze heeft gekend, ze ondergaat opnieuw en heviger dan ooit het leven dat ze leefde en niet leefde. Het is alsof de dood haar wakker schudt.

In De langste nacht, de indrukwekkende nieuwe roman van Otto de Kat, verbindt de schrijver verhalen uit de recente Europese geschiedenis tot een beeldenrijk geheel, waarin de grenzen tussen verleden en heden vervagen, en Emma haar leven in glasheldere fragmenten betekenis verschaft.

Details

UitgeverRubinstein Audio
Publicatiedatum 11 september 2015
ISBN 9789462531543
Taal Nederlands
Speelduur 5u 9m
Bestandsgrootte 283 MB
Formaat mp3 download en geschikt voor de Luisterrijk app

Trefwoorden

Over de auteur
Photo Otto de Kat
Otto de Kat

Otto de Kat is het pseudoniem van Jan Geurt Gaarlandt (1946). Hij studeerde theologie, met bijvak Nederlands, aan de universiteit van Leiden. Na zijn studie werd hij literair criticus van de Volkskrant en Vrij Nederland, en maakte literaire radiodocumentaires voor het programma Babel. In 1975 publiceerde hij bij Uitgeverij Van Oorschot de gedichtenbundel Het ironisch handvest. Eind 1977 werd hij uitgever van Uitgeverij De Haan (onderdeel van Unieboek) en in 1986 richtte hij Uitgeverij Balans op, die hij eind 2002 verkocht aan WPG Uitgevers.

In 1998 publiceerde De Kat zijn eerste roman, getiteld Man in de verte (vertaald in het Duits en Engels), gevolgd door De inscheper in 2004 (vertaald in het Duits, Frans en Engels en, in 2010, in het Italiaans) en Julia in 2008 (vertalingen verschijnen in 2010 in Duitsland en in 2011 in Engeland). In 2012 verscheen Bericht uit Berlijn.

Van Man in de verte en De inscheper verschenen goedkope edities bij Rainbowpockets van Uitgeverij Maarten Muntinga (in 2003 en 2006). Tevens verschenen van beide romans luisterboeken bij Uitgeverij Rubinstein, ingesproken door de auteur.

Man in de verte stond op de longlist van de Libris Literatuurprijs 1999, De inscheper op de longlist van De Gouden Uil 2005, en Julia op de longlist van de Gouden Uil 2009. Met De inscheper won Otto de Kat de Halewijn Literatuurprijs 2005, en kwam hij op de shortlist van de Frans/Duits/Nederlandse Euregioprijs 2009.

Toon aanbod