Luistervoorbeeld

De laatste getuige

De man die drie concentratiekampen en een grote scheepsramp overleefde
Auteur Frank Krake
Spreker Frank Rigter
Speelduur 10u 14m 22s
€ 15,99

Beschrijving

Wim Aloserij (1923) zwerft als kleine jongen door de straten van Kattenburg in Amsterdam om uit de handen van zijn drinkende stiefvader te blijven. Daar leert hij te overleven en ontwikkelt hij eigenschappen die tien jaar later zijn leven zullen redden.

Liggend op het dak van een rijdende trein ontvlucht hij de verplichte Arbeitseinsatz in Duitsland. Hij duikt onder bij een boer in West-Friesland en schuilt maandenlang in een kist onder de grond, tot hij bij een razzia wordt opgepakt. Na een verblijf in het beruchte Gestapo-hoofdkwartier in de Euterpestraat en het Huis van Bewaring aan de Weteringschans, wordt hij via Kamp Amersfoort op transport gezet naar een relatief onbekend concentratiekamp in Duitsland: Neuengamme. Dat kamp voert als motto “Vernichtung durch Arbeit”, vernietiging door arbeid. Wim wordt tewerkgesteld bij het onmenselijk zware graafcommando voor antitankgrachten in Noord-Duitsland. Hij weet te overleven door zijn inventiviteit, levenskracht en wat hij op Kattenburg leerde.

Enkele dagen voor de bevrijding komt hij met zevenduizend medegevangenen op de luxe oceaanstomer Cap Arcona terecht, in de baai van Lübeck. De bevrijding is nabij. Terwijl de geallieerden het Duitse leger op de wal tot overgave dwingen voeren jachtvliegtuigen van de RAF bombardementen uit op de schepen die in de baai voor anker liggen. De Cap Arcona wordt vol getroffen. De gevangenen zitten benedendeks als ratten in de val. Met niet meer dan vierhonderd andere gevangenen overleeft Wim één van de grootste scheepsrampen aller tijden.

Op 94-jarige leeftijd is Wim de laatste overlevende die dit nog kan navertellen. Hij wordt niet zuur, cynisch of haatdragend, maar omarmt tot op de dag van vandaag vol positivisme het leven, de liefde voor de mens en de vrijheid. En nu vertelt hij ons zijn verhaal, als laatste overlevende van drie kampen en een scheepsramp met vier keer zoveel slachtoffers als bij de Titanic. Als DE LAATSTE GETUIGE!

Details

UitgeverRubinstein Audio
Publicatiedatum 20 mei 2018
ISBN 9789463623506
Taal Nederlands
Soort audioLuisterboek
Speelduur 10u 14m 22s
Bestandsgrootte 562 MB
Formaat mp3 download en geschikt voor de Luisterrijk app

Trefwoorden

Recensies uit de pers

‘Aangrijpend, ik heb het in één adem uitgelezen' (Sybrand van Haersma Buma)


Reviews van luisteraars

Login om review toe te voegen.
Over de auteur
Photo Frank Krake

Frank Krake (1968) studeerde Marketing Strategy aan de RUG. Hij publiceerde in de Verenigde Staten en schreef eerder de autobiografie De Rampondernemer (Pearson – 2013).

Na zijn studie (HEAO-CE) is hij in 1989 zijn carriere begonnen als inkoper bij Wehkamp in Zwolle. In 1994 besluit hij de andere kant van de tafel op te zoeken als commercieel directeur bij Unimeta BV. Een producent van tuinmeubilair met 300 FTE’s en een fabriek zo groot als drie voetbalvelden aan de rand van het centrum van Enschede.

Daar werkt hij zich op tot directeur/eigenaar, maar dat gaat niet zonder slag of stoot. Vele rampen worden overleefd; van vuurwerkramp tot SARS en van 9/11 tot het faillissement van een toeleverancier. Daarbij spelen de (financiële) avonturen met diverse banken een belangrijke rol.

En als Unimeta dan in 2005 zelf failliet gaat, zit hij zonder werk of uitkering thuis. Maar Krake recht zijn rug en start een kop-staart bedrijf in tuinmeubelen, dat hij Bukatchi doopt. Dit bedrijf bouwt hij in zeven jaar uit naar een mini-multinational, met vestigingen in Hengelo, Nottuln (Duitsland), QingXi (China) en Cirebon (Indonesie). Waarna hij in april 2012 het bedrijf van de hand doet aan een participatiemaatschappij en zich stort op andere activiteiten.

Onderdeel van de verkooptransactie is ook het succesvolle TiTaTuinmeubelen.nl. Met dit nieuw opgezette bedrijf verrast hij in augustus 2011 voetbalminnend Nederland als hoofdsponsor van De Graafschap. En waar media-circus speelt zich af rond deze opvallende naam en vele uitzendingen op TV zijn het gevolg.

Hiermee brengt Krake zijn hieronder genoemde studie in de praktijk; ’Successful brandmanagement in SME”s”. In die tussenliggende jaren heeft hij namelijk zijn part-time studie Master of Marketing Strategy aan de Rijks Universiteit Groningen met een wetenschappelijke publicatie afgerond. In 2005 verschijnt zijn artikel in het vooraanstaande Amerikaanse wetenschappelijke tijdschrift “Journal of Product & Brand Management”, waarvoor hij een Award voor het beste artikel van dat jaar ontvangt. Over zijn ervaringen als ondernemer, failliet gaan en weer boven komen drijven, over de vele rampen die hij meemaakte en de wijze waarop hij ze overwon, schreef Krake het boek De Rampondernemer. Tevens het eerste boek ter wereld dat voorzien is van de baanbrekende Layar Augmented Reality techniek.

Krake is een veelgevraagd spreker. Hij combineert de vele facetten van het ondernemerschap op praktische wijze en met een gedegen theoretische onderbouwing, tot een inspirerend en motiverend verhaal. Met een stevige audio-visuele ondersteuning bij zijn presentaties en de nodige dosis humor.

De afgelopen jaren werkte hij aan zijn nieuwe project; ‘Menthol’. Als klein jochie logeerde hij regelmatig bij zijn grootouders in Hengelo, waar hij voor het eerst over ‘de eerste neger buiten de Randstad’ hoorde. Zijn opa deed vroeger zaken met Joseph en Roosje. De verhalen over het echtpaar maakten een onuitwisbare indruk. Die fascinatie inspireerde tot het schrijven van dit boek over Menthol, de zwarte man die Nederland leerde tandenpoetsen.

Toon aanbod