Luistervoorbeeld

Het zijn net mensen

Beelden uit het Midden-Oosten
Auteur Joris Luyendijk
Spreker Chris Kijne
Speelduur 7u 32m 35s
€ 13,99

Beschrijving

Vijf jaar lang, van 1998 tot 2003, werkte Joris Luyendijk als correspondent in de Arabische wereld. Hij liep vluchtelingenkampen af en sloppenwijken, Joodse nederzettingen en fundamentalistische bolwerken. Hij sprak met terroristen en bezetters, met slachtoffers, daders en hun familie. Hij doorstond beschietingen en bombardementen, doodsbedreigingen en zelfmoordaanslagen. Hoe meer hij zelf meemaakte, hoe meer het begon te knagen. Want wat gaapte er een kloof tussen wat hij als correspondent met eigen ogen zag, en wat hij daarvan kon laten zien op radio, tv en in de krant. In Het zijn net mensen probeert Luyendijk iets van die kloof te dichten. Met pakkende voorbeelden en vol humor legt hij uit waarom het zo moeilijk is om iets van het Midden-Oosten te begrijpen, en welke rol de media daarin spelen.

Het zijn net mensen verscheen in 2006 en werd achtereenvolgens bekroond met de NS Publieksprijs 2007, de Dick Scherpenzeelprijs 2007 en de Assises du Journalisme Literary Prize 2010.

Inhoud
Proloog
Deel 1:
Hoofdstuk 1. Journalistiek voor een beginner
Hoofdstuk 2. Geen nieuws
Hoofdstuk 3. Donor darlings en een Hitler-cocktail
Hoofdstuk 4. Hamiha Haramiha
Hoofdstuk 5. All the news that's fit to print
Hoofdstuk 6. 11 september en de witte plekken van de dictatuur
Deel 2:
Hoofdstuk 7. Een nieuwe wereld
Hoofdstuk 8. De wet van de schaar
Hoofdstuk 9. They are killing innocent Jews
Hoofdstuk 10. Een bloedige bezetting
Hoofdstuk 11. Dilemma's van een doorgeefluik
Hoofdstuk 12. Absurd en bizar
Deel 3:
Hoofdstuk 13. Nieuwe poppetjes, bekende touwtjes
Hoofdstuk 14. There's money in the flag
Verantwoording
Nawoord

Details

UitgeverRubinstein Audio
Publicatiedatum 21 september 2018
ISBN 9789463624114
Taal Nederlands
Soort audioLuisterboek
Speelduur 7u 32m 35s
Bestandsgrootte 622 MB
Formaat mp3 download en geschikt voor de Luisterrijk app

Trefwoorden

Recensies uit de pers

'Verplichte kost.' (Geert Mak)

'Met kennis van zaken en humor geschreven. Wat dat betreft mag je hopen dat het gelezen zal worden door iedereen die een kant-en-klare mening of oplossing heeft voor de conflicten in het Midden-Oosten. (...) Stijgt uit boven het doorsneecorrespondenten-boek.' (Trouw)

'Luyendijk kan goed observeren, zijn stijl is vlekkeloos en aan zelfspot ontbreekt het hem gelukkig niet, wat het allemaal des te leuker en aantrekkelijker maakt.' (HP/De Tijd)

'Voor journalisten is dit boek een fonkelende must, voor de tv-kijker, radioluisteraar en krantenlezer evenzeer.' (Elsevier)

'Een onthullend kijkje achter de schermen van de media en uitingen van persoonlijke walging maken dit een sterk boek.' (nrc.next)

'Luyendijk onderbouwt zijn stelling met vaart, verve en veel sappige anekdotes.' (de Volkskrant)


Reviews van luisteraars

Login om review toe te voegen.
Over de auteur
Photo Joris Luyendijk

Joris Luyendijk (1971) schreef onder andere over de kloof tussen beeld en werkelijkheid in het Midden-Oosten (Het zijn net mensen) en de Nederlandse politiek (Je hebt het niet van mij, maar…). Aan Het zijn net mensen werden de NS Publieksprijs 2007, de Dick Scherpenzeelprijs 2007 en de Prix des Assises du Journalisme 2010 toegekend. Luyendijks boeken werden in 12 talen vertaald.

Dit kan niet waar zijn begon met een zoektocht op de banking blog van The Guardian die de basis vormde voor columns die in NRC Handelsblad en De Standaard verschenen. Naar aanleiding van de banking blog werd Luyendijk gehoord door parlementaire onderzoekscommissies in België en Engeland.

Toon aanbod