Luistervoorbeeld

Onverbiddelijke dageraad

Gedichten en prozafragmenten van Pablo Neruda
Auteur Ineke Holzhaus
Spreker Henk Batenburgh, Marnix Kappers, Ineke Holzhaus
Speelduur 42m 56s
€ 11,95

Beschrijving

Legendarische opname van Poëzie Hardop, waarin teksten van de Chileense dichter en Nobelprijswinnaar Pablo Neruda in Nederlandse vertaling worden gezegd en gezongen. Neruda gaf op poëtische wijze stem aan de beweging van Salvador Allende in Chili.

Kort na de staatsgreep van Pinochet stierf Pablo Neruda. Dichter en theoloog Huub Oosterhuis stelde een script samen voor de voorstelling Chili, Metaal en Hemel van de theatergroep Poëzie Hardop met teksten van Pablo Neruda.

In de voorstelling klinkt het protest door tegen de nieuwe machthebbers die de democratische regering van Salvador Allende met geweld omver wierpen. Maar ook worden er fragmenten ten gehore gebracht waarin de hoop op vrede en welvaart voor iedereen opnieuw wordt uitgesproken.

Antoine Oomen componeerde de muziek naar oorspronkelijke Chileense liederen. Dil Engelhard speelde op de fluit. De voorstelling werd overal in het land in theaters en op vele andere locaties gespeeld door Henk Batenburgh, Marnix Kappers en Ineke Holzhaus.

De teksten zijn vertaald door onder andere Barber van de Pol en Dolf Verspoor. In deze geluidsopname hoort u onder andere fragmenten van het grote epische gedicht Canto General waarin Pablo Neruda de geschiedenis van zijn land bezingt. Maar ook zijn beroemde gedicht 'Mamadre' wordt voorgedragen en de odes aan de Poëzie en aan de Lucht zijn te beluisteren.

Van deze voorstelling werd een LP gemaakt die in 1975 werd uitgebracht.

Details

UitgeverIHZS
Publicatiedatum 8 december 2013
ISBN 9789490938673
Taal Nederlands
Soort audioOverige spraak (hoorcollege, interview, discussie, audiotour)
Speelduur 42m 56s
Bestandsgrootte 51 MB
Formaat mp3 download en geschikt voor de Luisterrijk app

Trefwoorden


Reviews van luisteraars

Login om review toe te voegen.
Over de auteur
Photo Ineke Holzhaus

Ineke Holzhaus (1951) is schrijver en theatermaker. In de loop van de jaren heeft ze een groot aantal theaterprogramma’s gemaakt en gepresenteerd met het werk van dichters uit Nederland en uit de hele wereld. Tijdens festivals als Poetry International Rotterdam en the Maastricht Poetry Nights, las zij live vertalingen van de optredende dichters.

Ineke Holzhaus begon haar loopbaan bij Poëzie Hardop. Ze speelde als actrice bij theatergezelschappen als Toneelgroep Theater in Arnhem, de Nieuwe Komedie in Den Haag en het Tekwinitheater in Amsterdam. Ze schreef en regisseerde theatervoorstellingen zoals Een coquette vrouw naar Carry van Bruggen en De kamperfoelie naar Jean Rhys. Ze maakte voor radio en de HoorSpelFabriek hoorspelen, zoals de monoloog voor Magherite Sarfatti, De joodse minnares van Benito Mussolini. Voor het Ostadetheater schreef ze Huis met de poppen, een hoorspel op straat.

Ineke Holzhaus redigeerde de CDbox Zij kwamen om een dichter te zien, met werk van dichters gedurende 40 jaar Poetry International Rotterdam. In 2008 verscheen de bundel Hond in Pompeï, in 2010 de bibliofiele uitgave Tegenlicht, gedichten bij grafisch werk van Hannah Kockx en in 2011 Waar je was.

Toon aanbod