Luistervoorbeeld

Herr Arne's Hoard

SerieWorld Classics
Auteur Selma Lagerlöf
Voorlezer Lars Rolander
Speelduur 2u 37m 7s
€ 8,99

Beschrijving

"Herr Arne's Hoard" is a 1904 novel by the Swedish writer Selma Lagerlöf. Its original Swedish title is "Herr Arnes penningar," which means "Sir Arne's money". Set in Bohuslän in the 16th century, it tells the story of a group of Scottish mercenaries who escape from prison. The group then murders a family in order to steal a treasure chest, but one of them falls in love with the family's sole survivor.
The novel has been adapted for film three times: by Mauritz Stiller in 1919 as "Sir Arne's Treasure," by Gustaf Molander in 1954 as "Herr Arnes penningar," and as "Poklad pana Arna" in a 1967 Czechoslovak animated short film by Václav Bedřich.Selma Lagerlöf (1858-1940) has written a series of novels and short stories about peasant life in Sweden. Her first novel "Gösta Berling's Saga" was made into the 1924 eponymous silent film featuring Greta Garbo, as well as into the 1925 Zandonai opera "I Cavalieri di Ekebù". Lagerlöf was the first female writer to win the Nobel Prize in literature, which was awarded to her in 1909. She was also the first female member of the Swedish Academy, which she entered in 1914.

Details

UitgeverSAGA Egmont
Publicatiedatum 19 augustus 2020
ISBN 9788726468359
Taal Engels
Speelduur 2u 37m 7s
Bestandsgrootte 111 MB
Formaat mp3 download en geschikt voor de Luisterrijk app

Trefwoorden

Over de auteur
Photo Selma Lagerlöf
Selma Lagerlöf

De Zweedse schrijfster Selma Lagerlöf (1858-1940) is vooral bekend geworden vanwege haar kinderboek over Niels Holgersson, een boerenjongen, die, omdat hij dieren plaagt, voor straf omgetoverd wordt door een kabouter. Op de rug van een gans reist hij over zijn land, waardoor hij veel van Zweden leert.

Selma Ottiliana Lovisa Lagerlöf werd op het landgoed Mårbacka geboren. Als 14-jarige verlaat zij voor het eerst het platteland. Vanwege haar kinderverlamming moet ze in Stockholm een gymnastiek-behandeling ondergaan. Deze periode beschrijft ze in Dagboek van de veertienjarige Selma Lagerlöf toen ze 73 jaar was. Met humor blikt ze terug op de dagelijkse gebeurtenissen in het huis van haar oom en tante, op het leven in de ´wereldstad´ Stockholm, op haar verliefdheid en teleurstellingen.

Lagerlöf schreef al jong verhalen en gedichten. Van een Zweeds tijdschrift kreeg ze de eerste prijs in een verhalenwedstrijd. Dit was het begin van haar meest populaire werk: Nils Holgerssons underbare resa genom Sverige (Niels Holgerssons wonderbare reis). Het verhaal over Niels Holgersson verscheen in twee delen in 1905 en 1906. In Nederland werd het in 1911 voor het eerst in vertaling uitgebracht. Lagerlöf schreef het boek in opdracht van de Zweedse regering. De bedoeling was een overzicht te maken van alle wonderlijke plekken van Zweden en zo een nieuw en allesomvattend lesboek te ontwikkelen voor de aardrijkskundelessen op basisscholen. Het boek is een raamvertelling, waarin plaats is voor sagen, landschapsbeschrijvingen, sociologische, historische en biologische waarnemingen.

In Zweden werd zij ook beroemd door haar eerste boek: Gösta Berlings Saga. Het is een roman voor volwassenen over geloof en de verhoudingen tussen mensen. Lagerlöf publiceerde ook Christuslegenden, verhalen rond het leven van Christus en de stad Jeruzalem. Daarnaast kwam een aantal kerstverhalen van haar uit.

Toon aanbod