Luistervoorbeeld

De Kerk

Geloof, hoop, liefde en macht door de eeuwen heen
Auteur Rik Torfs
Spreker Rik Torfs
Speelduur 3u 50m 6s
€ 23,95

Beschrijving

De Kerk heeft onze cultuur ten diepste gekleurd, ten goede en ten kwade. Verlichting en liberalisme zouden er niet zijn zonder de Kerk, en tegelijkertijd hebben zij de Kerk anders gemaakt.

Welke rol speelde de Kerk vroeger in het leven van de mensen en wat betekent ze nog op vandaag? Wat is nog haar betekenis op wereldniveau en in Vlaanderen? Kunnen wij zonder de Kerk en kan de Kerk zonder de wereld? En hoe staat de Kerk tegenover thema's zoals mensenrechten, de waarheid of de vrouw.

Deze en andere interessante vragen worden door Rik Torfs in dit unieke hoorcollege van 4 uur beantwoord. Soms met humor, soms doodserieus, maar altijd even interessant en boeiend.

Inhoud
Deel 1: De Kerk door de eeuwen heen
Hoofdstuk 1: De vroege Kerk
Hoofdstuk 2: De bloei van de Kerk
Hoofdstuk 3: Het verval van de Kerk

Deel 2: De Kerk wereldwijd
Hoofdstuk 4: De waarheid
Hoofdstuk 5: De vrouw
Hoofdstuk 6: De mensenrechten

Deel 3: De Kerk in de lage landen
Hoofdstuk 7: De Kerk in Vlaanderen in de 20e en 21e eeuw
Hoofdstuk 8: De kerkstructuren vandaag
Hoofdstuk 9: Wat is katholieke identiteit?

Deel 4: Kerk en staat
Hoofdstuk 10: De verhouding tussen Kerk en staat
Hoofdstuk 11: Is een scheiding tussen Kerk en staat noodzakelijk?
Hoofdstuk 12: De discussie rond de hoofddoek

Details

ImprintLannoo
UitgeverOmerta
Publicatiedatum 12 augustus 2011
ISBN 9789020933147
Taal Nederlands
Soort audioOverige spraak (hoorcollege, interview, discussie, audiotour)
Speelduur 3u 50m 6s
Bestandsgrootte 260 MB
Formaat mp3 download en geschikt voor de Luisterrijk app

Trefwoorden


Reviews van luisteraars

Login om review toe te voegen.
Over de auteur
Photo Rik Torfs

Prof. dr. Rik Torfs (1956) is hoogleraar kerkelijk recht aan de KULeuven. Hij is gasthoogleraar aan de universiteiten van Straatsburg en Stellenbosch. Hij is lid van het European Consortium of Church and State Research en adviseur in binnen- en buitenland over verhoudingen tussen religie en staat.

Ook buiten de academische wereld is Rik Torfs de voorbije jaren een bekend figuur geworden. Hij werkte mee als commentator en expert aan diverse programma’s op radio en televisie, waaronder drie reeksen van het door hemzelf gepresenteerde televisieprogramma Nooitgedacht (2007-2009). Hij was ook ‘eenmansjury’ in het quizprogramma De Slimste Mens ter Wereld, waar hij zijn verfijnde gevoel voor humor mocht etaleren.

Sinds 2002 schrijft hij ook een wekelijkse column voor de krant De Standaard. Deze columns werden gebundeld in Het hellend vlak (2008). Van zijn hand zijn onder meer ook De kardinaal heeft verdriet (2002) en Lof der Lankmoedigheid (2006). In 2009 publiceerde hij zijn veelgeprezen boek Wie gaat er dan de wereld redden?, waarin hij in zijn bekende relativerende en ironische stijl nadenkt over het politieke bedrijf.

Toon aanbod