Luistervoorbeeld

Mijn kleine oorlog

Auteur Louis Paul Boon
Spreker Ivo Victoria
Speelduur 3u 20m 39s
€ 9,99

Beschrijving

Weinig boeken over de Tweede Wereldoorlog zijn zo aangrijpend als Mijn kleine oorlog. Een rapsodische aaneenschakeling van beklijvende beelden, navrante geschiedenissen en ogenschijnlijk banale scènes dompelt de lezer onder in een sfeer van vunzigheid, geweld en dreigende ondergang. Louis Paul Boon kant zich systematisch tegen elke poging om een hogere betekenis te geven aan wat hij registreert. Want oorlog is in zijn opvatting onbeschrijflijk zinloos. 'Schop de menschen tot zij een geweten krijgen [...] wat heeft het alles voor zin?' Mijn kleine oorlog is de spiegel van een kapotte tijd.

Details

ImprintQuerido
UitgeverSingel Uitgeverijen
Publicatiedatum 9 december 2020
ISBN 9789021425375
Taal Nederlands
Soort audioLuisterboek
Speelduur 3u 20m 39s
Bestandsgrootte 183 MB
Formaat mp3 download en geschikt voor de Luisterrijk app

Trefwoorden


Reviews van luisteraars

Login om review toe te voegen.
Over de auteur
Photo Louis Paul Boon

Louis Paul Boon (1912–1979) was een Vlaams schrijver, kunstschilder en dichter. De in Aalst geboren Boon is een van de boeiendste auteurs van de naoorlogse jaren. Het lijkt alsof hij op de wereld kwam om papier te hanteren. Over de centrale idee of grondgedachte in het werk van Boon bestaan verschillende opvattingen. Volgens sommigen is het thema anarchisme, volgens anderen het individualisme, terwijl ook de twijfel, het relativisme en het pessimisme genoemd kunnen worden.

Het thema kan samengevat worden als: in Boons werk tref je steeds individuen aan op zoek naar vrijheid en geluk. Het individu komt daarbij echter steeds in conflict met de maatschappij. Steeds zal het individu falen, want geluk en vrijheid in absolute zin zijn onbereikbaar. De meeste van Boons personages berusten dan ook in het kleine geluk: "Alleen het kleine kostbare ogenblik telt." Hiermee is tevens Boons levensbeschouwing geschetst.

Hoewel Boons eerste roman De voorstad groeit ('42) onmiddellijk in de prijzen viel, werd zijn werk aanvankelijk weinig gewaardeerd. De realistische weergave van het leven in de lagere milieus, de onverbloemde sexualiteit, het cynisme en de anti-kerkelijkheid stootten veel critici tegen de borst. Pas in de jaren vijftig kwam daar verandering in. Onder invloed van de groeiende sexuele vrijheid en de grotere politieke bewustwording accepteerden de critici meer in de literatuur en werd Boons werk ten volle erkend: 1966: Boon ontvangt de Constantijn Huygensprijs. In 1971 ontvangt hij de drie-jaarlijkse Staatsprijs van België. Zijn romans en verhalen zijn reeds in vele talen vertaald.

Op 10 mei 1979 overleed Boon in zijn huis in Erembodegem, door een hartaanval getroffen.
(Bron: Arbeiderspers)

Toon aanbod