Luistervoorbeeld

Vertel dit toch aan niemand

Leven aan het hof
Auteur Dorine Hermans, Daniela Hooghiemstra
Voorlezer Lineke Rijxman
Speelduur 4u 57m 35s
€ 9,99

Beschrijving

Zoals goede katholieke families vroeger ten minste één kind afstonden aan het klooster, zo stelden adellijke families een kind ter beschikking van het hof. De uit Zeist afkomstige Henriëtte van de Poll (1853 -1946) was zo'n adellijk kind. Vierenvijftig jaar lang was Henriëtte van de Poll in dienst van koningin Emma. Haar loyaliteit en de wens om koningin Emma te dienen, gingen vóór alles, zelfs voor de liefde. Dit verhaal schetst het familiedrama dat aan haar hofdienst ten grondslag lag en geeft tegelijkertijd een kijkje achter de schermen van het paleis.

De op het oog zo inschikkelijke Henriëtte schreef talloze brieven aan haar familie waarin ze, scherp observerend, verslag deed van haar leven ten paleize. Zij beschreef haarfijn de ingewikkelde omgangsvormen, de strijd om de koninklijke gunst en de psychologische oorlogsvoering tussen hoog en lager geplaatsten aan het hof.

Henriëtte trouwde nooit en kreeg geen kinderen. Haar familie stierf uit. Niemand van hen maakte nog mee dat 'burgers' op een dag hun intrek in het paleis zouden nemen. Hermans en Hooghiemstra zochten de nazaten op van de negentiende eeuwse adellijke hofhouding die dat wel meemaakten. Zij vertellen hoe hun 'huwelijk' met de Oranjes op een scheiding is uitgelopen. Met verbazing kijken zij naar de 'burgermeisjes' die nu prinses heten. Ondertussen blijkt Henriëttes beschrijving van het hofleven nog verrassend actueel. De koningin speelt nog steeds de rol van majesteit en haar hovelingen helpen die voorstelling nog altijd draaiende houden.
De 'cast' aan het hof is veranderd, maar het spel is hetzelfde gebleven.

Inhoudsopgave
Inleiding
Hoofdstuk 1: Hofdame Henriëtte
Hoofdstuk 2: De statusfabriek
Hoofdstuk 3: Lotsverbondenheid
Hoofdstuk 4: De kinderkamer
Hoofdstuk 5: Gecacheerde gevoelens
Hoofdstuk 6: Einde van een familie
Hoofdstuk 7: Verdwenen
Hoofdstuk 8: Het huidige hof
Nawoord

Details

ImprintUitgeverij Luitingh-Sijthoff
UitgeverLS Amsterdam
Publicatiedatum 7 maart 2008
ISBN 9789024582686
Taal Nederlands
Speelduur 4u 57m 35s
Bestandsgrootte 415 MB
Formaat mp3 download en geschikt voor de Luisterrijk app

Trefwoorden

Recensies uit de pers

'Een bijzonder boek' (Esta)

'Onthullend' (De Telegraaf)

'Als de freule [Henriette van de Poll] had kunnen bevroeden dat haar confidenties ooit in de openbaarheid zouden verschijnen, zoals nu is gebeurd, had ze waarschijnlijk geen letter mee op papier durven zetten' (HP/De Tijd)

'Het belang (...) ligt in de nuchtere opmerkzaamheid waarmee Henriëtte verslag uitbrengt van de hofcultuur, bijna als een antropoloog die participerend observerend onderzoek doet bij een exotische stam' (HP/De Tijd)

'Dorine Hermans en Daniela Hooghiemstra beschrijven de relatie van de Oranjes met het hof en wat er gebeurt als 'buitenstaanders' toetreden tot het Koninklijk Huis' (de Volkskrant)

'Ik vind het echt een geweldig boek, en dat zeg ik niet vaak. Er zijn weinig royaltyboeken die ik in één ruk wil uitlezen. Het boek geeft een uniek inkijkje in hoe het er achter de schermen van het hof aan toeging.' (Peter van der Vorst, RTL Boulevard)

'Opmerkelijk boek' (Gay Krant)

'Een indringend beeld van het leven aan het hof' (Historisch Nieuwsblad)

'Boeiend en vlot geschreven. Dit boek heeft veel aandacht gehad in pers en op televisie.' (NBD Biblion)

Over de auteur
Photo Dorine Hermans
Dorine Hermans

Dorine Hermans (1959) studeerde geschiedenis in Leiden. Ze publiceerde over het koninklijk huis in onder meer NRC Handelsblad en de Volkskrant en was vaste medewerker van Elsevier. In 2002 verscheen haar biografie Pieter van Vollenhoven, burger aan het hof. Met Daniela Hooghiemstra publiceerde ze de veelbesproken boeken Vertel dit toch aan niemand (2006) en Voor de troon wordt men niet ongestraft geboren (2007). Op het laatste boek werd de avro-televisieserie De Troon gebaseerd. In 2011 verschijnt van hun hand Ik mag ook nooit iets. Willem-Alexander in zijn eigen woorden.

Toon aanbod