Luistervoorbeeld

Vlaamse Sprookjes

Auteur Geert van Istendael
Spreker Geert van Istendael
Speelduur 3u 31m 35s
€ 9,99

Beschrijving

Vlaamse sprookjes zijn in Vlaanderen en in Nederland weinig bekend. Dat is jammer want de Vlaamse sprookjesschat is rijk en gevarieerd. Machtige tovenaars, listige duivels, de domme jongen die toch de prinses krijgt… het zijn herkenbare verhaalmotieven die je in heel Europa aantreft. De Vlamingen hebben de sprookjes aangevuld met de wonderlijkste elementen uit Waalse en Franse verhalen.

Van Istendael verzamelde de Vlaamse sprookjes in nauw overleg met Professor Top van de Katholieke Universiteit Leuven en herschreef ze in een krachtig idioom. Hij leest zijn favorieten voor op dit luisterboek. Gemeend geestig, voor zowel Vlamingen als Nederlanders.

Zag een haas een pad.
'Lui beest!' riep de haas.
'Wie? Ik?' vroeg de pad, 'Ik, lui? Ik zwoeg de godganse dag.'
'Gij blijft zitten waar ge zit,' riep de haas, 'waarom doet ge niet gelijk ik? Sla uw poten uit, 't zal u deugd doen, lui beest!'
En de haas was weg.


Fragment uit: De haas en de pad

Inhoud
Van Klaas Klaveren Negen
Ondank is 's werelds loon
De haas en de pad
Van de Amerikaanse tovenaar
Van de schone prinses die nooit gelachen had
Het paard van vuur en vlam
Van de slimme boerendochter
Van de jongen die aan de duivel verkocht was
De rechter en de oude bedelaar
Het betoverd pachthof
Van Bulte Wollekes en Lamme Speelman
Der kerkzangers van Sint Goedele
Onze-lieve-heer en Sint Pieter bij de leugenaars brug
De gouden vogel, het gouden paard en de prinses
Van Dulle Griet en Peetje Mekrul
Het paardje Malegijs
Daneelke
Van Krekel de waarzegger
Jan Pikkedang
De kraai en de puit
Van Jan boven Jan
De visserszoon en de prinses
Van Boer Bezemen, Boer Blâren en Boer IJzer
De klamper en de kleine vogeltjes

Details

UitgeverAtlasContact
Publicatiedatum 19 oktober 2018
ISBN 9789025454302
Taal Nederlands
Soort audioLuisterboek
Speelduur 3u 31m 35s
Bestandsgrootte 146 MB
Formaat mp3 download en geschikt voor de Luisterrijk app

Trefwoorden


Reviews van luisteraars

Login om review toe te voegen.
Over de auteur
Photo Geert van Istendael

Geert van Istendael (1947) groeit op in een uitgesproken katholiek, internationaal gericht en erudiet milieu. Van Istendael studeert sociologie en wijsbegeerte aan de Katholieke Universiteit Leuven en werkt nadien als wetenschappelijk onderzoeker op het gebied van de ruimtelijke ordening voor het Nationaal Fonds voor Wetenschappelijk Onderzoek. In 1978 wordt hij journalist en nieuwslezer bij de Belgische Radio en Televisie. Daar profileert hij zich vooral als kenner van de Belgische en Duitse geschiedenis en politiek. Hij debuteert in 1978 met Bomen wijzen niet maar wuiven.

Grote bekendheid kreeg Van Istendael als auteur van goed gedocumenteerde en niet het minst voor buitenlanders leerzame boeken over België en Brussel. In zijn veelgelezen boek Het Belgisch labyrint of De schoonheid der wanstaltigheid (1989) analyseert de schrijver op onovertroffen manier zijn geboorteland. Zoals de Franse symbolist Baudelaire ruim een eeuw geleden in de wanstaltigheid van België schoonheid vond, zo ziet Van Istendael de tragische grandeur van zijn Arm Brussel.

Ook in Bekentenissen van een reactionair (1994), Anders is niet beter (1997) en Nieuwe uitbarstingen (1999) legt de essayist een grote polemische gedrevenheid aan de dag. Ook in deze boeken schrijft de democratische reactionair zijn woede van zich af, woede om de koterijen en kloterijen die in het licht absurde België onuitroeibaar blijken te zijn.
(bronnen: Radio Vlaanderen Internationaal en Nedweb)

Toon aanbod