Mijn Nederland

Mijn Nederland

De Vlaming Geert van Istendael beschrijft typische Nederlandse zaken. Het gaat van Allochtonen en Almere, via André Hazes, Aafje Heynis tot Xenofobie, IJsvrij en Zoeaven.

Auteur

Geert van Istendael

Spreker

Geert van Istendael

Speelduur

2 uur 4 min

€ 10,35

Beschrijving

wat is er toch aan de hand met Nederland? De bekende balans tussen royale zelfverzekerdheid – waarom doen ze in die andere landen niet gewoon zoals wij? – en zelfhaat – Nederlands? Spreek toch gewoon Engels, joh – is krachtig uit zijn evenwicht geslagen. Vragen over identiteit die gisteren werden weggelachen, worden vandaag gesteld met angst. Het werd hoog tijd om een Belg met een kennersoog de polder in te sturen. Verrukt en verdwaasd dwaalt hij door Nederland, het exotische curiosum van Europa.

Geert van Istendael beschrijft in Mijn Nederland typische Nederlandse zaken. Het gaat van Allochtonen en Almere, via André Hazes, Aafje Heynis tot Xenofobie, IJsvrij en Zoeaven.

Inhoud
1830
Bitterballen
Boudewijn de Groot
Identiteit
Kapucijners
Felix Kersten
Klein land
Nederlands
Nescio
Marten Toonder
Utrecht
Xenofobie

Details

Imprint

HKM Literatuur

Uitgever

Rubinstein Publishing BV

Publicatiedatum

11 oktober 2009

ISBN

9789461497246

Taal

Nederlands

Speelduur

2 uur 4 min

Bestandsgrootte

89 MB

Formaat

mp3 download en geschikt voor de Luisterrijk app

Categorieën

Tags

Over de auteur

Geert van Istendael (1947) groeit op in een uitgesproken katholiek, internationaal gericht en erudiet milieu. Van Istendael studeert sociologie en wijsbegeerte aan de Katholieke Universiteit Leuven en werkt nadien als wetenschappelijk onderzoeker op het gebied van de ruimtelijke ordening voor het Nationaal Fonds voor Wetenschappelijk Onderzoek. In 1978 wordt hij journalist en nieuwslezer bij de Belgische Radio en Televisie. Daar profileert hij zich vooral als kenner van de Belgische en Duitse geschiedenis en politiek. Hij debuteert in 1978 met Bomen wijzen niet maar wuiven.

Grote bekendheid kreeg Van Istendael als auteur van goed gedocumenteerde en niet het minst voor buitenlanders leerzame boeken over België en Brussel. In zijn veelgelezen boek Het Belgisch labyrint of De schoonheid der wanstaltigheid (1989) analyseert de schrijver op onovertroffen manier zijn geboorteland. Zoals de Franse symbolist Baudelaire ruim een eeuw geleden in de wanstaltigheid van België schoonheid vond, zo ziet Van Istendael de tragische grandeur van zijn Arm Brussel.

Ook in Bekentenissen van een reactionair (1994), Anders is niet beter (1997) en Nieuwe uitbarstingen (1999) legt de essayist een grote polemische gedrevenheid aan de dag. Ook in deze boeken schrijft de democratische reactionair zijn woede van zich af, woede om de koterijen en kloterijen die in het licht absurde België onuitroeibaar blijken te zijn.
(bronnen: Radio Vlaanderen Internationaal en Nedweb)

Meer auteur Geert van Istendael Bekijk alles

Vlaams Vlaamse Sprookjes

Vlaamse Sprookjes

Geert van Istendael

€ 9,99

Meer spreker Geert van Istendael Bekijk alles

Vlaams Vlaamse Sprookjes

Vlaamse Sprookjes

Geert van Istendael

€ 9,99