Luistervoorbeeld

Datumloze dagen

Auteur Jeroen Brouwers
Voorlezer Jeroen Willems
Speelduur 5u 28m 2s
€ 12,99

Beschrijving

Datumloze dagen is een roman over een troebele vader-zoonrelatie in het teken van leven, liefde, schaamte, dood.

De naamloze verteller in deze roman herinnert zich de paar ontmoetingen met zijn buiten zicht geraakte zoon, die hij nu en dan, sporadisch, toevallig, tegen het lijf loopt. vader en zoon zijn van elkaar vervreemd, de ontmoetingen leiden niet tot toenadering, laat staan beter begrip. De confrontaties vinden plaats op willekeurige 'dagen zonder data'. Totdat de zoon zijn verwekker vraagt iets voor hem te doen, dat beider leven...

Haar vader had financieel een mazzeltje gehad, een winnend lot in de staatsloterij of iets dergelijks, en had Mirjam, zijn oogappeltje, troetelknuffeltje, een aantal bankbiljetten toegestopt. Mirjam regelde een reisje en opeens bevond ik me met haar in Venetië, waar ik zoekraakte in een vervoerende melancholie, die als zich open plooiend fluweel over me heen viel zodra ik de stad voor het eerst met eigen ogen zag en die me in de vijf dagen dat we er waren zou blijven beheersen. Ik verbaasde me over mezelf, over de rust die er in me daalde, een soort dromerige kalmte en verzoendheid.

In zijn roman Datumloze dagen beschrijft Jeroen Brouwers op onnavolgbare wijze de teloorgang van een liefdesrelatie als gevolg van een eenzijdige kinderwens.

Naast de nominatie voor de Gouden Uil stond Datumloze dagen ook op de shortlist van de Libris Literatuurprijs 2008.

Details

UitgeverAtlasContact
Publicatiedatum 19 oktober 2018
ISBN 9789025454333
Taal Nederlands
Speelduur 5u 28m 2s
Bestandsgrootte 285 MB
Formaat mp3 download en geschikt voor de Luisterrijk app

Trefwoorden

Recensies uit de pers

'Met kleine stembuigingen, zonder voluit te acteren, geeft hij tal van nuances die de luisterbaarheid vergroten.' (De jury van Het beste luisterboek 2006 over Jeroen Willems)

'Met voorsprong schrijft Brouwers nog steeds het weldadig rijkste Nederlands' (De Morgen)

'Brouwers schrijft prachtig, verzorgd Nederlands.' (Het Parool)

'Stilistisch zuiver, mooi doorgecomponeerd, schrijnend, vol van weemoed en spijt.' (Elsevier)

'Na Geheime kamers heeft Jeroen Brouwers zich opnieuw een rasromancier getoond.' (HP De Tijd)

'Jeroen Brouwers is ontegenzeggelijk een schrijver die met het klimmen der jaren alleen maar beter is geworden.' (HP De Tijd)

Over de auteur
Photo Jeroen Brouwers
Jeroen Brouwers

Jeroen Brouwers (1940) is geboren in Batavia, waar hij ook zijn kindertijd doorbrengt. Na de Japanse invasie wordt hij met zijn grootmoeder, moeder en zusje opgesloten in Japanse interneringskampen. Brouwers komt in 1948 naar Nederland, waar hij terechtkomt op diverse roomskatholieke kostscholen. Na zijn dienstplicht werkt hij enkele jaren in de journalistiek, onder andere voor De Gelderlander en Romance (het latere Avenue).

Begin 1964 verhuist Brouwers naar Brussel, waar hij tot 1976 als redactie-secretaris en later als (hoofd)redacteur in dienst treedt van uitgeverij Manteau. In 1964 debuteert hij met de verhalenbundel Het mes op de keel en voor zijn volgende roman Joris Ockeloen en het wachten (1967) ontvangt hij de Vijverbergprijs. Bij het grote publiek wordt hij bekend met Bezonken Rood (1981), waarin hij de toestanden in het interneringskamp Tjideng beschrijft. Deze roman vormt het tweede deel van de autobiografische Indiëtriologie, met als eerste deel Het verzonkene (1979, Multatuliprijs 1980) en De zondvloed (1988, F. Bordewijkprijs 1989) als laatste deel.

Veel van zijn polemische werk wordt gebundeld in vier Kladboeken. De essaybundel Vlaamse leeuwen (1994) wordt bekroond met de Gouden Uil voor non-fictie. In 2000 verschijnt Geheime kamers waarvoor Brouwers zowel de AKO-Literatuurprijs als de Gouden Uil ontvangt. In 2007 wordt Brouwers onderscheiden met de Prijs der Nederlandse Letteren voor zijn gehele oeuvre. Volgens de jury heeft Jeroen Brouwers 'in de naoorlogse Nederlandstalige literatuur bakens uitgezet en verzet'. Bovendien heeft Brouwers 'het egodocument verheven tot een volwaardig literair genre' en noemt de jury Brouwers' brievenboeken van een 'ongeëvenaarde kwaliteit'. Brouwers schreef zijn bekende polemieken 'met veel vuur en verontwaardiging maar vooral steeds met veel liefde voor het onderwerp'. In oktober 2007 verscheen zijn nieuwe roman Datumloze dagen.

Toon aanbod