De Deventer moordzaak
De Deventer moordzaak

De Deventer moordzaak

Het complot ontrafeld

De Deventer moordzaak van Bas Haan gaat over een van de langstlopende en meest omstreden Nederlandse strafzaken. Verfilmd als De Veroordeling met Fedja van Huêt in de hoofdrol.

Auteur

Bas Haan

Sprekers

Bas Haan, Frank Rigter

Speelduur

9 uur 9 min

€ 13,99

Beschrijving

De Deventer moordzaak van Bas Haan, verfilmd als De Veroordeling, verschijnt nu in een hernieuwde uitgave.

De Deventer moordzaak is een van de langstlopende en meest omstreden Nederlandse strafzaken van de afgelopen decennia. De zaak draait om de moord op de gefortuneerde weduwe J. Wittenberg in 1999. Ernst Louwes, haar financieel adviseur, werd tot twaalf jaar cel veroordeeld, maar heeft altijd ontkend schuldig te zijn. Opiniepeiler Maurice de Hond steunde hem en zette in 2005 een ongekende mediacampagne op om aan te tonen dat ‘de klusjesman’ Michaël de Jong de werkelijke dader is. In zijn truecrimebestseller fileert Haan de handelswijze van De Hond en biedt hij bovendien een ontluisterende kijk op de gebeurtenissen achter de schermen, zowel bij politie en justitie, als binnen Haans eigen vakgebied, de journalistiek.

In deze hernieuwde uitgave van De Deventer moordzaak beschrijft Haan hoe de zaak onverminderd in het nieuws is gebleven, en waarom de Hoge Raad er nog steeds mee bezig is. Het boek scheidt feiten van fictie en geeft antwoorden op de prangendste vragen.

'Een must-read voor alle BN’ers en niet-BN’ers met een mening.' - Fedja van Huêt (speelt Bas Haan in De Veroordeling)

'In deze roerige tijden, waar goeie onderzoeksjournalistiek één van de laatste pijlers is waarop onze beschaving rust, steekt Bas Haan met kop en schouders boven de rest uit. Hij is bereid zijn eigen reputatie in de waagschaal te gooien als zijn tocht naar de waarheid dat gebied. Dat is zeldzaam.' - Yorick van Wageningen (speelt Michael de Jong in De Veroordeling)

'Toen ik het boek voor het eerst las was ik zo geboeid dat ik te laat kwam op een huwelijksreceptie, ik moest en zou het uitlezen. In de jaren daarna heb ik het vaak herlezen voor de verfilming van De Veroordeling en elke keer genoot ik weer van de heldere en spannende beschrijving. De zelfreflectie van Bas Haan is bewonderenswaardig, het non-fictie verhaal is ontluisterend en met de opkomst van fake news nog steeds zeer relevant.' - Joram Willink (filmproducent De Veroordeling)

''Na het lezen van De Deventer moordzaak, dacht ik slechts twee dingen: 1) Wat zijn we met z'n allen verschrikkelijk bedonderd. 2) Goddank dat er nog altijd journalisten als Bas Haan bestaan.' - Sander Burger (regisseur De Veroordeling)

Details

Imprint

Ambo|Anthos

Uitgever

Ambo/Anthos B.V.

Publicatiedatum

23 januari 2021

ISBN

9789026356117

Taal

Nederlands

Speelduur

9 uur 9 min

Bestandsgrootte

755 MB

Formaat

mp3 download en geschikt voor de Luisterrijk app

Categorieën

Tags

Over de auteur

Bas Haan (1973) is onderzoeksjournalist bij NRC. Hij begon zijn journalistieke carrière tijdens zijn studie geschiedenis als rechtbankverslaggever en werkte daarna als onderzoeksjournalist bij de televisieprogramma's Netwerk, Nova en Nieuwsuur. In 2022 stapte hij over naar NRC.

In 2020 verscheen zijn fictie-debuut, de literaire thriller Lenoir. Die werd bekroond met de Schaduwprijs (de debuutprijs van de De Gouden Strop - waarvoor hij tevens genomineerd werd), de Bronzen Vleermuis, de Hermes Thriller Award, en stond op de shortlist voor de Hebban-thrillerprijs.

Ook zijn journalistieke werk viel veelvuldig in de prijzen. Haan won onder meer drie keer De Tegel en werd in 2015 uitgeroepen tot Journalist van het Jaar. Zijn truecrimebestseller De Deventer moordzaak (2009, vernieuwde uitgave 2020) is verfilmd als De Veroordeling (2021)- die vier Gouden Kalveren won. Voor zijn boek De rekening voor Rutte (2017), over de bonnetjesaffaire waarop drie bewindslieden vielen, won hij de onderzoeksjournalistieke prijs De Loep en de Brusseprijs voor het beste journalistieke boek.

Meer auteur Bas Haan Bekijk alles

Aanbieding Lenoir

Lenoir

Bas Haan

€ 13,99 € 6,99

Meer spreker Frank Rigter Bekijk alles

Pippi Langkous (audiodrama)

Pippi Langkous (audiodrama)

Astrid Lindgren

€ 3,99
Anna V.

Anna V.

Arjan Alberts

€ 12,99
Dodelijk parfum

Dodelijk parfum

Gordon Thomas

€ 16,99
Sharpe's triomf

Sharpe's triomf

Bernard Cornwell

€ 16,99