Luistervoorbeeld

Verlovingstijd

Voorgelezen door Jeroen Willems - Met een nawoord van Maarten 't Hart
Auteur Maarten 't Hart
Voorlezer Jeroen Willems, Maarten 't Hart
Speelduur 9u 16m 29s
€ 9,49

Beschrijving

Na de begrafenis van hun stiefvader vertelt een hoogbejaarde moeder plompverloren aan haar twee zoons dat haar huwelijk met hun vader een vergissing was. De verteller is een van die zoons. Het is echter maar de vraag of hij, zo dat al mogelijk is, zelf de juiste partnerkeuze heeft gemaakt.

In deze geestige en melancholieke roman bestudeert Maarten ’t Hart, die als gedragsonderzoeker ooit het baltsgedrag van de stekelbaars, de rat, de fuut en de pauw heeft bestudeerd, nu het even onbeholpen als vaak zo inadequate baltsgedrag van de mens. Misschien is de mens beter toegerust voor vriendschap dan voor liefde.

Het verhaal speelt in Maassluis, eind jaren veertig. In het stadje vestigt zich een fietsenmaker die fout was in de oorlog. Twee verschoppelingen, de zoon van de fietsenmaker en een zoon van een rioolwerker, vinden elkaar. Hun hechte vriendschap wordt echter steeds beproefd omdat de fietsenmakerzoon al sinds de bewaarschool de vriendinnetjes afpakt van de rioolwerkerszoon. Desondanks houdt de vriendschap stand. Totdat, uiteindelijk, dit patroon op onthutsende wijze wordt doorbroken.

Dat ontsnapte kalveren in eerste instantie als verantwoordelijken voor het ontstaan van dit boek moeten worden aangewezen, is een onthulling die Maarten 't Hart graag zelf en met veel gevoel voor detail aan de luisteraar vertelt. Een prachtig authentiek autobiografisch slotakkoord.

Details

ImprintDe Arbeiderspers
UitgeverSingel Uitgeverijen
Publicatiedatum 15 maart 2018
ISBN 9789029526050
Taal Nederlands
Speelduur 9u 16m 29s
Bestandsgrootte 302 MB
Formaat mp3 download en geschikt voor de Luisterrijk app

Trefwoorden

Over de auteur
Photo Maarten 't Hart
Maarten 't Hart

Maarten 't Hart (1944) werd geboren te Maassluis in een streng gereformeerd gezin. Een milieu waaraan hij zich later tracht te ontworstelen. De schrijver heeft een zeer goede band met zijn vader die hem, naast liefde voor literatuur, een hoop bijbrengt over de natuur. Het is niet verwonderlijk dat hij na het lyceum biologie gaat studeren. De studie verloopt vlot en in 1978 promoveert 't Hart zelfs in de ethologie op het doorkruipgedrag van de driedoornige stekelbaars.

Zijn schrijverscarrière begint hij in 1971 wanneer hij als Martin Hart de roman Stenen voor een ransuil publiceert. In 1974 verschijnt zijn eerste verhalenbundel Het vrome volk, waarvoor hij de Multatuliprijs ontving. Vanaf 1972 schrijft 't Hart vele kranten- en tijdschriftartikelen. In 1978 breekt hij door bij een zeer groot publiek met Een vlucht regenwulpen, waarvan inmiddels een miljoen exemplaren zijn verkocht. De verfilming oogst eveneens grote successen. Sindsdien geniet zijn werk in binnen- èn buitenland een enorme belangstelling. In Duitsland bijvoorbeeld zijn zijn boeken bestsellers. Niet alleen zijn romans en verhalenbundels worden goed verkocht, ook zijn essaybundels gaan grif over de toonbank. In de pers worden ze lovend besproken: Hij formuleert spits, openhartig en humoristisch en zijn opinies dagen je uit om over allerlei zaken na te denken die je anders nauwelijks aandacht zou geven. De thematiek in zijn werk is divers, maar vooral in de eerste romans staat het strenggelovige familieleven centraal. Later komen 't Harts interesses in zijn proza naar voren: muziek (met name die van Bach), natuur èn letterkunde. Die laatste interesse oefent hij uit door actief te zijn in verschillende jury's, bijvoorbeeld die van de AKO-literatuurprijs. Met de verschijning van de roman Het woeden der gehele wereld, bekroond met de Gouden Strop 1994 voor het spannendste boek, ziet de twee miljoenste 'Maarten 't Hart' het licht en dat getal loopt met de dag op. Voor de reeks Privé-domein schrijft 't Hart in 1984 zijn autobiografie Het roer kan nog zesmaal om: een ongekend succes bij zowel liefhebbers als buitenstaanders. De auteur maakt een 'persoonlijke kroniek 1999' die in 2000 als Privé-domein verschijnt onder de naam Een deerne in lokkend postuur: niet alleen een dagboek, maar ook een boek der herinneringen.
Eind 2007 verscheen zijn hilarische en steekhoudende boek over de dieetcultuur Het dovemansorendieet.

Toon aanbod