Luistervoorbeeld

Lampje

Auteur Annet Schaap
Voorlezer Annet Schaap
Speelduur 6u 0m 22s
€ 13,99

Beschrijving

Dit is een verhaal over de zee. Over geheimzinnige zeewezens en woeste piraten. Over het Zwarte Huis van de Admiraal, waarvan ze zeggen dat er een monster woont. Over een grijze vuurtoren op een eiland dat nog net vastzit aan het vaste land. Over Lampje, de dochter van de vuurtorenwachter, die iedere avond de eenenzestig treden beklimt om het licht aan te steken. Over een stormachtige avond, waarop de lucifers op zijn en alles misgaat.

Maar vooral over dapper zijn en meer kunnen dan je ooit had gedacht.

Magisch-realistische vertelling voor jongens en meisjes, in de traditie van Paul Biegel. Winnaar Nienke van Hichtumprijs 2017, Woutertje Pieterse Prijs 2018 en Zilveren Griffel 2018.

Details

Uitgeverij Uitgeverij E.M. Querido
Publicatiedatum 18 juli 2018
ISBN 9789045122205
Taal Nederlands
Speelduur 6u 0m 22s
Bestandsgrootte 330 Mb
Formaat mp3 download en geschikt voor de Luisterrijk app

Trefwoorden

Recensies uit de pers

'...een indrukwekkend debuut, dat aanvoelt alsof [Annet Schaap] nooit anders gedaan heeft. ... [Lampje] is een groots, wervelend, sprookjesachtig avontuur ... met sterke, filmische scènes, waaruit meteen blijkt dat Schaap feilloos aanvoelt waar het fijn bij wegdromen is – een best wel spannend verhaal, een beetje zielig. Ze schrijft bovendien met een knap gevoel voor timing (lees de zinnen maar eens hardop) en met een taalgevoel waaruit duidelijk wordt dat er een waar schrijver is opgestaan. Lampje vertelt: vrijheid schuilt vooral in de acceptatie van eigenheid, eigenaardigheid en feilbaarheid. Niet alleen slaagt Annet Schaap erin een boeiend avontuur te construeren dat je in één ruk uitleest, ze blijkt ook een schrijver die een ontroerend, echt verhaal te vertellen heeft.' (Vier sterren. - Thomas de Veen in NRC Handelsblad)

‘Daverend debuut als schrijver... Een ge-wel-dig boek waarvan je hoopt dat het wordt voorgelezen aan op z’n minst alle zes-de- en zevendegroepers, op school of thuis. Gegarandeerd genieten.' (Bas Maliepaard in Trouw)

'Een van de beste kinderboeken van dit jaar. Vijf sterren.' (Pjotr van Lenteren in de Volkskrant)

'Meeslepend, sprookjesachtig, ontroerend: Annet Schaaps ontzagwekkende debuut Lampje is het allemaal. ... Schaap beschikt over een scherp observatievermogen, heeft oog voor detail én de gave om dat in verrassende, soms poëtische bewoordingen te beschrijven. ... Een haast epische kinderroman in de beste traditie van Paul Biegel of Timothée de Fombelle, met een sterke plot en onvergetelijke personages. Voeg daar een opmerkelijk beeldrijk taalgevoel, de volgehouden emotionele geloofwaardigheid en thematische gelaagdheid aan toe, en je krijgt een literaire ervaring van formaat die je geen enkele 10-plusser wilt onthouden. Vijf sterren.' (Patrick Jordens in De Morgen)

'Een sprookjesachtig, surrealistisch avonturenverhaal, waarin de verschillende verhaallijnen door een sterke structuur van het verhaal op een schitterende manier aan het slot van het boek samenkomen. ... Het taalgebruik is beeldend ... de dialogen zijn sprankelend ... Een heel indrukwekkend, veelbelovend debuut.' (Toin Duijx in het Friesch Dagblad)

'Zonder overdrijven het meest ontroerende, spannende, sprookjesachtige, originele en integere kinderboek van de afgelopen jaren.' (Inge de Bie, NBD Biblion)

'Een wonderschoon boek ... Het is sprookjesachtig en geloofwaardig, aangrijpend en hoopvol, een vleugje Andersen en een snippertje Monty Python, een groots en rijk verhaal in mooie, haast poëtische zinnen opgeschreven waar kinderen en andere mensen met verbeeldingskracht met volle teugen van zullen genieten.' (Dorothée, boekverkoper Utrechtse Kinderboekhandel)

'Een geweldig leesavontuur met alles erop en eraan: een origineel verhaal, boeiende levensechte personages, spannend tot de laatste bladzijde en uitstekend geschreven. ... Lampje schittert en straalt. Annet Schaap zet zichzelf met dit debuut op het lijstje van belangrijke kinderboekenschrijvers.' (Kinderboekenpraatjes.nl)

'Opmerkelijk goed. ... het zou me niet verbazen als Annet Schaap voor dit schrijven wel wordt bekroond. Sterker nog: dat zou meer dan terecht zijn.' (jaapleest.nl)

Over de auteur
Photo Annet Schaap
Annet Schaap

Annet Schaap (1965) begon al met tekenen toen ze nog heel klein was. Als ze een boek had gelezen maakten ze daar zelf tekeningen bij. Het is dan ook niet verwonderlijk dat ze na de middelbare school naar de kunstacademie ging. Eerst studeerde ze vijf jaar aan de academie in Kampen en daarna nog een jaar in Den Haag. Sinds 2000 is ze fulltime illustratrice. Haar tekeningen maakt ze eerst met pen, vervolgens kleurt ze ze in met inkt of aquarelverf. Ze is onder andere bekend van de Hoe overleef ik …?– boeken van Francine Oomen, en de boeken over Meester Jaap van Jacques Vriens. Annet heeft al meer dan 200 boeken geïllustreerd!

In 2017 kwam een langgekoesterde droom van Annet uit: ze debuteerde als schrijver met Lampje, dat meteen een groot succes werd!

Toon aanbod