Luistervoorbeeld

De Blauwbilgorgel en andere gedichten

Auteur C. Buddingh'
Voorlezer C. Buddingh'
Speelduur 1u 15m 15s
€ 11,95

Beschrijving

C. Buddingh’ (1918-1985) is in de eerste plaats die Dordtse dichter met dat kenmerkende stemgeluid. Hij debuteerde kort voor de Tweede Wereldoorlog met romantische verzen, maar kreeg in het begin van de jaren vijftig grote bekendheid met zijn Gorgelrijmen. Het oergorgelrijm, De blauwbilgorgel, schreef hij al in januari 1943 in het sanatorium in Soest.

Als schrijver beoefende hij alle denkbare genres: verhalend proza, essays, dagboeknotities, aforismen, miniaturen en columns. Door zijn toegankelijke en alledaagse poëzie - en niet in de laatste plaats zijn gorgelrijmen - werd hij voor velen de dichter van het werk waar je ook om kon lachen. Dat zijn poëzie tegelijk vol zit met melancholie en dodelijke ernst, dreigt wel eens vergeten te worden.
De blauwbilgorgel en andere gedichten is selectie van ruim honderd gedichten en miniaturen die Buddingh’ voor een groot deel voorlas tijdens literaire avonden in Dordrecht. Dat De blauwbilgorgel na 65 jaar nog altijd uitdaagt tot beeldende kunst en muzikale bewerkingen wordt bewezen met de bonustrack, waarop het Dordtse kwartet Dichterbij een gloednieuwe meerstemmige uitvoering van het gedicht ten gehore brengt.

Samenstelling: Wim Huijser en Peter de Roos
Research en techniek: Ron de Bruyn
Uitgave i.s.m. DiEP – archief, monumenten en archeologie Dordrecht
De opnamen van het Literair Café Sterrenburg en het Dichtersfestival in Dordrecht zijn afkomstig uit de collectie Bewegend Beeld & Geluid van DiEP.

Inhoud
BRT Blauwbilgorgel (2 april 1973)
In Memoriam Beertje van M
Verzen van een Dordtse Chinees (27 september 1980)
Miniaturen (eind april 1982)
1938/1970 (20 oktober 1979)
Ode aan Dordrecht versie 1 plus Ode aan de Fiets (20 oktober 1979)
20 seconden plus Miniaturen (20 oktober 1979)
Ode aan Dordrecht versie 2 (eind april 1982)
De Blauwbilgorgel - Dichterbij (augustus 2007)

Details

UitgeverRubinstein Audio
Publicatiedatum 5 juli 2008
ISBN 9789047604068
Taal Nederlands
Speelduur 1u 15m 15s
Bestandsgrootte 72 MB
Formaat mp3 download en geschikt voor de Luisterrijk app

Trefwoorden

Over de auteur
C. Buddingh'

C. Buddingh' (1918-1985) debuteerde als dichter met de bundel Het geïrriteerde lied in 1941. Na een eerste periode van weemoedige, romantische gedichten, bewoog hij later in de richting van de surrealistische poëzie. In de jaren veertig begon hij De Gorgelrijmen te schrijven en verwierf bekendheid met het gedicht De Blauwbilgorgel: 'Ik ben de blauwbilgorgel, / mijn vader was een porgel, / mijn moeder was een porulan'.

Volgens Buddingh' was alles geschikt als materiaal voor poëzie, mits er maar een humor- of spelelement in zat. Zijn dagboeknotities, die hij vanaf 1970 publiceerde, zijn een belangrijke toelichting en aanvulling op zijn dichterschap. Ook hieruit blijkt hij een scherp waarnemer van de alledaagse werkelijkheid. Naast dichter was Buddingh' essayist en criticus, hij schreef recensies en kritisch proza voor een flink aantal kranten en tijdschriften. In 2003 verscheen voor het eerst een bundel met alle gorgelrijmen die Buddingh' in de loop van zijn leven schreef onder de titel Alle gorgelrijmen, met tekeningen van Wim Hofman.

Buddingh' heeft lange tijd Engels gedoceerd aan het Instituut voor Vertaalkunde in Amsterdam en vertaalde onder meer A Clockwork Orange naar het Nederlands. Ook is hij bekend geworden om zijn vertalingen van de complete werken van Shakespeare, gebaseerd op de 19e eeuwse vertaling van Leendert Burgersdijk. Deze vertaling kenmerkt zich door het feit dat deze redelijk trouw is aan de originele Engelse teksten, terwijl ze toch goed leesbaar is. Zijn zoon Wiebe Buddingh' is ook vertaler en verwierf bekendheid met het vertalen van de Harry Potter-cyclus.

Buddingh' werd de naamgever geworden van de C. Buddingh'-prijs. Deze wordt jaarlijks toegekend aan het beste debuut in de Nederlandstalige poëzie en uitgereikt op Poetry International in Rotterdam.

Toon aanbod