Dragelijke lichtheid
Dragelijke lichtheid

Dragelijke lichtheid

Het tienerdagboek van mijn Joodse moeder tijdens de Tweede Wereldoorlog

Henny Gazan, mijn moeder, was zeventien toen de oorlog uitbrak. Ze was tweeënhalf jaar ondergedoken.

Auteur

Dieuwertje Blok

Sprekers

Dieuwertje Blok, Tessel Blok

Speelduur

4 uur 22 min

€ 14,99

Beschrijving

Dieuwertje Blok debuteert met een ontroerende ontdekkingstocht door het oorlogsverleden en -dagboek van haar Joodse moeder

' Henny Gazan, mijn moeder, was zeventien toen de oorlog uitbrak en zat tweeënhalf jaar ondergedoken. Tweeënhalf jaar kon ze niet naar buiten en moest ze zich zelfs af en toe een avond in een kast verstoppen. Ook mijn grootouders doken onder en overleefden zo de oorlog. De rest van mijn familie van moederskant heb ik nooit gekend, ze zijn vrijwel allemaal vermoord. Mijn moeder wist daardoor als geen ander wat vrijheid betekende. En ze koos er echt voor om niet te haten, ze keerde zich niet van de wereld.'

Die zin om te leven, de vrijheid, zie je ook terug in het bijzondere oorlogsdagboek (1939-1942) dat Dieuwertje en haar zussen vonden na het overlijden van hun moeder Henny Gazan. Je leest over een vrolijke, intelligente jonge meid, die om de haverklap verliefd was: 'Op één van hen ben ik absoluut verliefd, maar wie het is, weet ik niet.' Het is een licht en luchtig tienerleven, totdat je je realiseert dat het 1939 is.

Dieuwertje Blok duikt in het verleden van haar moeder en leert haar, en zichzelf, daardoor steeds beter kennen. Naast het dagboek, dat volledig te lezen is in deze uitgave, verzamelt ze anekdotes en brieven die de tand des tijds hebben doorstaan en geeft ze context bij alles waar haar moeder over schreef. Ze schijnt haar licht op het wonderlijke 'kamp' in het Lloyd Hotel, waar vanaf 1938 Joodse vluchtelingen uit nazi-Duitsland werden opgevangen en waar Henny graag en vaak te vinden was op dansavonden. In dit boek puzzelt Dieuwertje het leven van Henny, en alle jongeren die ze ontmoette, bij elkaar en schetst daarmee het ontroerende portret van een bijna verdwenen generatie.

Details

Imprint

J.M. Meulenhoff

Uitgever

Meulenhoff Boekerij B.V.

Publicatiedatum

8 september 2022

ISBN

9789052865270

Taal

Nederlands

Speelduur

4 uur 22 min

Bestandsgrootte

361 MB

Formaat

mp3 download en geschikt voor de Luisterrijk app

Categorieën

Tags

Over de auteur

Dieuwertje Blok (1957) is een Nederlandse televisie- en radiopresentator en actrice. Ze is een van de drie dochters van historicus Dick Blok en Henny Gazan en kleindochter van kleinkunstenares Stella Fontaine. Dieuwertje Blok presenteerde diverse programma's voor onder andere KRO, VARA, RTL en AT5, en ze is het gezicht van het Sinterklaasjournaal. Ze is de vaste vervangster van Mieke van der Weij bij MAX Nieuwsweekend en ze presenteert elke vrijdag NTR Podium: een radioprogramma op NPO Radio 4. Naast haar werk voor radio en televisie presenteert ze al jaren Open je Oren, een familiemuziekprogramma in het Muziekgebouw aan 't IJ, speelt ze gastrollen op televisie en in theaterproducties en spreekt ze luisterboeken in.

Meer auteur Dieuwertje Blok Bekijk alles

Prins van Oranje

Prins van Oranje

Dieuwertje Blok, Jeroen Kramer

€ 9,99

Meer spreker Dieuwertje Blok Bekijk alles

Kikker en de seizoenen

Kikker en de seizoenen

Max Velthuijs

€ 14,99
Het sneeuwklokjesbos

Het sneeuwklokjesbos

Annejet van der Zijl

€ 7,50
Kikkers dikke vriendjesboek
€ 14,99
De moeders van Mahipar

De moeders van Mahipar

Forugh Karimi

€ 14,99

Meer spreker Tessel Blok Bekijk alles

Aanbieding Beatrix en het geheim van Paleis Noordeinde
€ 9,99 € 4,99
Aanbieding Beatrix en de moord op Huis ten Bosch
€ 9,99 € 4,99
De kleine Piketty

De kleine Piketty

Martin Visser, Wouter van Bergen

€ 7,99
De radiozussen

De radiozussen

Eva Wagendorfer

€ 14,99