Vier levensvrienden
Vier levensvrienden

Vier levensvrienden

Geleide meditatie-oefeningen voor vriendelijkheid, compassie, medevreugde en gelijkmoedigheid

Dit luisterboek laat u kennismaken met de vier verheven gemoedstoestanden vriendelijkheid, compassie, (mede)vreugde en gelijkmoedigheid. Geleide meditatieoefeningen om deze gemoedstoestanden tot ontwikkeling te brengen.

€ 14,35

Beschrijving

Maak kennis met de vier verheven gemoedstoestanden (brahmavih?ra’s): vriendelijkheid, compassie, (mede)vreugde en gelijkmoedigheid. Deze vier ego-overstijgende levensvrienden bestrijken alle vier een ander terrein. Als je spreekt van een welzijnsthermometer dan richt compassie zich op het gebied onder nul graden. Vriendelijkheid richt zich op het gebied boven nul, terwijl medevreugde zich specifiek richt op de extra aangename en warme temperatuur. Gelijkmoedigheid dient als een beschermend omhulsel en bij extreme temperaturen.

Net zoals we onze lichamelijke conditie, concentratie of mindfulness (open aandacht) kunnen trainen en ontwikkelen, zo blijken we de vier levensvrienden te kunnen ontwikkelen door regelmatige beoefening. Het bijzondere van deze beoefening is dat ze religie overstijgend is; ieder mens kan zijn of haar leven verrijken met de kracht van mildheid.

Het luisterboek bevat geleide meditatieoefeningen om de vier verheven gemoedstoestanden tot ontwikkeling te brengen. Vier levensvrienden biedt een uitnodiging om met vriendelijke, compassievolle, vreugdevolle of onpartijdige ogen te kunnen kijken naar onszelf en naar de wereld om ons heen.

Inhoud
1. Mildheidsmeditatie - mildheid naar jezelf
2. Mildheidsmeditatie - mildheid naar anderen
3. De veilige plek
4. De compassionele metgezel
5. Compassie belichamen (de compassiemodus)
6. Gelijkmoedigheid ontwikkelen
7. Compassievol omgaan met verlangen
8. Compassioneel ademen met betrekking tot jezelf
9. Compassioneel ademen met betrekking tot anderen
10. Vergevingsgezindheid naar jezelf toe
11. Het gouden randje
12. Genieten en nagenieten
13. Dankbaarheid

Details

Imprint

Asoka

Uitgever

Milinda Uitgevers B.V.

Publicatiedatum

23 september 2014

ISBN

9789056703400

Taal

Nederlands

Speelduur

2 uur 39 min

Bestandsgrootte

146 MB

Formaat

mp3 download en geschikt voor de Luisterrijk app

Categorieën

Tags

Over de auteur

Jetty Heynekamp (1957) is werkzaam geweest als fysiotherapeute, beoefent bijna 30 jaar inzicht- en mildheidmeditatie en heeft veel ervaring in het werken met mensen met fysieke beperkingen. Jetty is gecertificeerd mindfulnesstrainer en werkt samen met Frits Koster in Trainingsbureau Mildheid & Mindfulness.Erik van den Brink (1959) werkt als psychiater/psychotherapeut bij het Centrum Integrale Psychiatrie van Lentis in Groningen. Tevens is hij als consulterend psychiater verbonden aan Het Behouden Huys, een psycho-oncologisch centrum in Haren. Hij ontwikkelde zich tot mindfulnesstrainer op basis van jarenlange ervaring met meditatie en scholing bij internationaal vooraanstaande docenten.

Hij heeft speciale interesse in methoden die het zelfhelend vermogen versterken, waaronder op mindfulness gebaseerde, compassiegerichte en oplossingsgerichte therapievormen.

Als docent werkt hij nauw samen met Frits Koster, met wie hij de compassietraining of MBCL ontwikkelde als verdiepingscursus voor hen die reeds kennis hebben gemaakt met mindfulnessbeoefening. Zij geven beiden MBCL trainingen, lezingen en workshops in binnen- en buitenland. Hun boek Compassievol leven, waarin de achtergronden en de praktijk van het programma worden beschreven, verscheen in 2012 bij Uitgeverij Boom, Amsterdam. In 2013 verscheen de Duitse vertaling bij Kösel Verlag, München, en januari 2015 wordt de Engelse editie verwacht bij Routledge, Londen.Frits Koster (1957) kwam in 1979 in aanraking met de beoefening van vipassana- of inzichtmeditatie. Hierdoor geïnspireerd maakte hij eind 1982 een reis naar Azië. Tijdens deze reis is Frits ingetreden als boeddhistisch monnik en heeft ruim vijf jaar gemediteerd en gestudeerd in Thailand, Birma, Sri Lanka en Maleisië. In 1988 kwam hij terug naar Nederland. Hij begeleidt sinds die tijd meditatieactiviteiten op verschillende plaatsen in Nederland en Ierland; daarnaast geeft hij lezingen en cursussen over de boeddhistische psychologie.

Frits is inmiddels uitgetreden en woont in een klein dorp in Groningen. Hij werkt als trainer Mindfulness-Based Stress Reduction (MBSR) en Mindfulness-Based Cognitive Training (MBCT) bij GGZ-instellingen in het Noorden van het land en is verbonden aan opleidingsinstituten tot mindfulnesstrainer in Nederland, België, Duitsland, Ierland en Noorwegen. Samen met psychiater Erik van den Brink heeft hij de cursus Mindfulness-Based Compassionate Living (MBCL) opgezet, als een vervolg voor mensen die de cursus Mindfulness gevolgd hebben en behoefte hebben aan een grotere mate van (zelf)compassie in hun leven.

Frits Koster is auteur van de volgende boeken: Bevrijdend inzicht (1999), Stress: wat kan ik er zelf aan doen? (2002 – niet meer leverbaar), de audio-CD Inzichtmeditatie (2003), Het web van wijsheid (2005), Basisprincipes vipassana-meditatie (2008) en het audioboek Mildheid (2011 – i.s.m. Jetty Heynekamp). Deze publicaties zijn verschenen bij uitgeverij Asoka. Samen met Erik van den Brink heeft hij het boek Compassievol leven (2012) geschreven; dit boek is verschenen bij uitgeverij Boom.

Meer auteur Jetty Heynekamp Bekijk alles

Mildheid

Mildheid

Jetty Heynekamp, Frits Koster

€ 14,35

Meer auteur Frits Koster Bekijk alles

Mildheid

Mildheid

Jetty Heynekamp, Frits Koster

€ 14,35

Meer spreker Frits Koster Bekijk alles

Mildheid

Mildheid

Jetty Heynekamp, Frits Koster

€ 14,35

Meer spreker Jetty Heynekamp Bekijk alles

Mildheid

Mildheid

Jetty Heynekamp, Frits Koster

€ 14,35