Luistervoorbeeld

Lytse jonge en oare gedichten / Kleine jongen en andere gedichten

Auteur Tsjêbbe Hettinga
Spreker Tsjêbbe Hettinga
Speelduur 37m 35s
€ 8,00

Beschrijving

In het Fries voorgedragen gedichten van Tsjêbbe Hettinga.

Inhoud:
1. Werom fan maitiids sprong
2. Ut de dreamen oer fiere lannen
3. Werom ut e berneridden
4. Fan einleaze simmers
5. Ut e buorren en syn skimer
6. Fan de ademleze mule
7. Silend werom ut e skou
8. Ut e streken fan e redens
9. Werom ut de tiileze snie
10. De mar
11. Oan leech en stˆd niks foarby
12. Gesicht fol seef–gels
13. In memoriam in arbeider
14. Guwl

Details

UitgeverErven Tsjêbbe Hettinga
Publicatiedatum 20 april 2017
ISBN 9789074071222
Taal Fries
Soort audioLuisterboek
Speelduur 37m 35s
Bestandsgrootte 40 MB
Formaat mp3 download en geschikt voor de Luisterrijk app

Trefwoorden


Reviews van luisteraars

Login om review toe te voegen.
Over de auteur
Photo Tsjêbbe Hettinga

Tsjêbbe Hettinga (1949-2013) werd geboren in het Friese dorpje Burchwert, bij Bolsward. Na de Pedagogische Academie studeerde hij Nederlands en Fries. Van 1982 tot zijn overlijden woonde hij in Leeuwarden.

Hettinga vertaalde poëzie van Walt Whitman, Dylan Thomas en Derek Walcott naar het Fries. Hij schreef al langer gedichten voor zichzelf, toen hij in 1971 besloot aan een Friese literaire prijsvraag mee te doen. Hij won en ging op het literaire pad. Hij werd redacteur bij het Friese literaire tijdschrift Hjir en publiceerde een bundels in eigen beheer, samen met illustrator Jelle Kaspersma.

Bijzonder aan Hettinga's gedichten is dat ze nauwelijks lijken op andere moderne gedichten en de sfeer ademen van grote dichters als Roland Holst, Slauerhoff, Marsman. In zijn poëzie beschrijft Hettinga zijn Friese geboortegrond als een mythisch en universeel landschap.

Hettinga kreeg toegang tot een groter publiek na een opzienbarende optreden op de Frankfurter Buchmesse van 1993 en de vertaling van zijn gedichten door Benno Barnard in de bundel Vreemde kusten/Frjemde kusten (1995). Bijzonder waren de optredens van de bijna blinde Hettinga, die al zijn werk uit zijn hoofd kende - niet alleen vanwege zijn slechte ogen, maar ook vanwege de lading van zijn optredens.

Op 18 oktober 2001 werd de Gysbert-Japicxprijs aan Hettinga uitgereikt voor zijn laatste bundel, Fan oer see en fierder (Van over/oer zee en verder) uit 2000. Deze prijs is de hoogste onderscheiding van de Friese literatuur en wordt om de drie jaar toegekend door de Provincie Fryslân.

Hettinga zijn gedichten zijn vertaald in het Engels, Frans, Nederlands en Duits. Onlangs verscheen een keus uit zijn gedichten in het Spaans. Intussen is hij een van de belangrijkste dichters van Friesland geworden, met episch werk dat doet denken aan dat van Obe Postma - Hettinga's grote voorganger.

Toon aanbod