Poetracks
Poetracks

Poetracks

Op dit tweede Poetracks luisterboek staan gedichten van Claus, Campert, Elsschot en Min. In 16 gloednieuwe tracks van o.m. Anneke van Giersbergen, Maurits Westerik, Claw Boys Claw e.v.a.

€ 7,00

Beschrijving

Popmuzikanten die een gedicht van een groot schrijver verklanken. Dat is de gouden formule van Poetracks, een productie van Literair Productiehuis Wintertuin. Op deze gloednieuwe Poetracks-editie zijn muzikale bewerkingen te horen van de poëzie van Hugo Claus, Remco Campert, Willem Elsschot en Neeltje Maria Min. 

Torre Florim (De Staat), Anneke van Giersbergen (Aqua de Annique, The Gathering), Bert Ostyn (Absynte Minded) en Maurits Westerik (GEM) maakten een muzikale bewerking van het gedicht Nu nog van Hugo Claus.

Tom Pintens, Claw Boys Claw, Macronizm en Mark Lotterman gingen aan de slag met Remco Camperts Jongeling (2)’.

De poëzie van Willem Elsschot werd gezongen door Luc de Vos (Gorki), The Bony King of Nowhere, La Femme Belge en Elle Bandita.

Janne Schra (Room eleven, Schradinova), Lenny Kuhr, Roy Santiago en GardenFest bewerkten het gedicht Voor wie ik liefheb wil ik heten van Neeltje Maria Min.

Inhoud
1. Torre Florim - Nu nog
2. Anneke van Giersbergen - Nu nog
3. Maurits Westerik - Nu nog
4. Bert Ostyn - Envoi
5. Tom Pintens - Jongeling (2)
6. Macronizm - Jongeling (2)
7. Mark Lotterman - Jongeling (2)
8. Claw Boys Claw - Jongeling (2)
9. Luc de Vos - De Klacht van den Oude
10. The Bony King of Nowhere - The Poet
11. La Femme Belge - ’K heb in mijn jeugd gelijk een beest gezopen
12. Elle Bandita - ’K heb in mijn jeugd gelijk een beest gezopen
13. Roy Santiago - Voor wie ik liefheb wil ik heten
14. Janne Schra - How Can I Feel Secure
15. Lenny Kuhr - Voor wie ik liefheb wil ik heten
16. GardenFest - For Whom I Love


Alle songs zijn opgenomen in Doornroosje Nijmegen, november 2008, 2009, 2010 en 2011 (Wintertuinfestival), met uitzondering van:
3. BigMouth Music, 2012
9. overgenomen van ’K heb in mijn jeugd gelijk een beest gezopen. Lipstick Notes, 2010
10. overgenomen van Eleonore. PIAS, 2011
11. Gregor Engelen’s place, 2011
12. BigMouth Music, 2012
13. simple S. music, 2012

Details

Imprint

Wintertuin

Uitgever

Stichting De Wintertuin

Publicatiedatum

26 oktober 2012

ISBN

9789079571208

Taal

Nederlands

Speelduur

1 uur 2 min

Bestandsgrootte

144 MB

Formaat

mp3 download en geschikt voor de Luisterrijk app

Categorieën

Tags

Over de auteur

Hugo Maurice Julien Claus (1929-2008), geboren in Brugge, bracht een groot deel van zijn jeugd door in een nonnenpensionaat, een omgeving waar hij later in Het verdriet van België een beeld van zou schetsen. De middelbare school doorliep hij in Kortrijk. Daarna bezocht hij de toneelschool en de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten. In oktober 1947 vertrok hij naar Noord-Frankrijk om er als seizoen-arbeider in een suikerfabriek te werken. Deze ervaring leverde later het decor voor zijn beroemde toneelstuk Suiker. In Parijs ontmoette hij Antonin Artaud die met zijn theorieën over het 'theater van de wreedheid' een van de belangrijkste vertegenwoordigers van het surrealisme was. Claus voelde zich tot zijn ideeën aangetrokken. Toen Artaud een jaar later overleed roemde Claus hem in zijn bundel Registreren. Al snel hierna volgden de bundel Kleine reeks en zijn romandebuut De Metsiers.

Tijdens de jaren in Parijs was hij aanvankelijk vooral actief als schilder; hij sloot zich aan bij de Cobragroep en bevond zich geregeld in het gezelschap van o.a. Karel Appel en Corneille. In Parijs kwam hij ook in contact met de Nederlandse Vijftigers. Later vertrok hij naar Rome waar hij inspiratie opdeed voor zijn roman De koele minnaar. Eenmaal terug in Vlaanderen begon Claus theaterteksten te schrijven, waaronder Suiker en Een bruid in de morgen. De verzamelde toneelstukken die in 1999 zijn uitgegeven bevatten o.m. ook de 'klassieke stukken' die zijn gebaseerd op Seneca, Euripides en Sofocles.

Claus doorbrak de traditionele manier van schrijven. Kenmerkend aan zijn vroege werk was een overrompelende krachtige stijl en een bruisend taalgebruik. Een baanbrekend boek uit deze tijd is de gelaagde, ambitieuze roman De verwondering. Hierna verschenen de romans Omtrent Deedee, Schaamte en Het jaar van de kreeft. In 1983 verscheen zijn magnum opus Het verdriet van België. Het is het verhaal van de kostschooljaren van een Vlaamse jongen die zich vóór en tijdens de Tweede Wereldoorlog geleidelijk tot schrijver ontwikkelt. Het boek omspant de periode 1939-1947: vrede, oorlog, vrede. Het Vlaamse leven in deze crisisperiode van oorlog, collaboratie en overleven, wordt door Claus opgeroepen in een stroom van groteske en ontroerende verhalen. De roman brengt veel van de thema's en motieven uit het eerdere werk tot een eenheid. Ook in de romans De Geruchten (1996) en het vervolg Onvoltooid verleden (1998) wordt een portret van de Vlaamse samenleving geschetst, gaandeweg uitgroeiend tot een allegorie.

Claus, die naast zijn virtuoze beheersing van literaire genres en disciplines (film, beeldende kunst) toch ook vooraleerst een dichter pur sang is, publiceerde de laatste jaren de dichtbundels Wreed geluk (1999), Made in Belgium (2000), De groeten (2002, ter gelegenheid van Gedichtendag) en In geval van nood (april 2004). In 2007 verscheen Nu nog. Een keuze uit de gedichten. Hugo Claus is op 19 maart 2008 overleden.
(Bron: Uitgeverij De Bezige Bij)


Remco Campert (1929) is dichter, romancier en columnist. Voor zijn poëzie ontving hij onder meer de Reina Prinsen Geerligsprijs, de Poëzieprijs van de gemeente Amsterdam, de Jan Campertprijs, de P.C. Hooft-prijs en De Gouden Ganzenveer. In 2015 werd hij bekroond met de Prijs der Nederlandse Letteren.

De vader van Remco Campert was de dichter Jan Campert, die Het Lied der Achttien Dooden schreef, zijn moeder de actrice Joeki Broedelet. Voorjaar 1950 richt Remco Campert met Rudy Kousbroek het tijdschrift Braak op. In juli van hetzelfde jaar wordt de redactie uitgebreid met Lucebert en Bert Schierbeek. Na het verschijnen van de bloemlezing Atonaal in 1951, onder redactie van Simon Vinkenoog, worden de daarin opgenomen dichters onder wie Gerrit Kouwenaar, Jan G. Elburg en Hugo Claus, aangeduid als de Vijftigers. Remco Camperts verhalen en romans worden gewaardeerd door een groot publiek en boeken als Het leven is vurrukkulluk (1961) en Tjeempie! of Liesje in luiletterland (1968) staan nog steeds op de leeslijsten. In 1976 ontvangt hij de P.C. Hooftprijs voor zijn poëzie: ‘Het hele poëtische oeuvre van Remco Campert overziend, is de jury onder de indruk gekomen van de persoonlijke kroniek van de jaren 1950-1970 die erin is neergeschreven. De hachelijke en belachelijke feiten van deze levensperiode zijn door de dichter onvergetelijk geboekstaafd.’ Van 1989 tot 1995 leest Campert met Jan Mulder en Bart Chabot in theaters voor uit eigen werk. Van 1996 tot 2006 schrijft Campert samen met Mulder een gezamenlijke column op de voorpagina van de Volkskrant, CaMu. Sinds 2012 heeft hij in deze krant een eigen wekelijkse column en daarnaast zijn ‘Somberman’, over het gelijknamige personage dat hij voor het eerst opvoerde in Somberman’s actie, het Boekenweekgeschenk van 1985. In 2004 verscheen Een liefde in Parijs, zijn eerste roman in meer dan tien jaar, die zeer lovend werd besproken en uitgroeide tot een grote bestseller. Het Parool schreef: ‘Hier is de meester aan het werk.’ In 2006 volgde Het satijnen hart, een weemoedig portret van een schilder die tot op hoge leeftijd niet kan kiezen tussen liefde en kunst. Recent verschenen onder meer de roman Hôtel du Nord (2013), de dichtbundels Licht van mijn leven (2014, met litho’s van Ysbrant) en Verloop van jaren: 40 poëtische notities (2015) en De ziel krijgt voeten (2013), het fotoboek dat hij maakte met zijn dochter Cleo Campert. Zijn verzamelde columns voor de Volkskrant zijn te lezen in Het verband tussen de dingen ben ik zelf (2012), Te vroeg in het seizoen (2014) en Vandaag ben ik een lege kartonnen doos (2015). Remco Campert houdt nooit op met schrijven, sinds begin 2016 heeft hij ook een column in Elsevier. In de loop van dit jaar zullen de Somberman-verhalen verschijnen onder de titel Somberman op drift en eveneens een nieuwe bundeling van zijn columns.



Willem Elsschot (1882-1960) is het pseudoniem van Alfons de Ridder. Geboren in Antwerpen als zoon van een bakker doorloopt de kleine Alfons met goed gevolg de lagere school en gaat naar het Athenée Royal. Daar blijkt hij niet goed genoeg mee te kunnen komen, omdat een groot aantal vakken in het Frans gegeven wordt, een taal die hij in tegenstelling tot veel van zijn medeleerlingen niet van huis uit heeft meegekregen.

Dankzij zijn leraar Nederlands Pol de Mont ontwikkelt hij een grote liefde voor de literatuur. Dit kan niet verhinderen dat De Ridder in 1898 zonder diploma van school verwijderd wordt. Toen had hij al wel zijn eerste gedicht geschreven.



Neeltje Maria Min (1944) is een Nederlands dichteres. Haar eerste gedichten werden gepubliceerd onder het pseudoniem Sophie Perk, verwijzend naar Jacques Perk.

In 1964 verschenen drie gedichten van haar in het Nederlands cultureel en literair tijdschrift De Gids, twee jaar later gevolgd door enkele gedichten in het literair tijdschrift Maatstaf. Haar eerste bundel was Voor wie ik liefheb wil ik heten, dat in 1966 in een oplage van 7000 exemplaren verscheen. Haar gedichten daarin gaan over liefde en dood en over de verhouding tussen ouder en kind.

Zij trad onder meer op tijdens de Nacht van de Poëzie (2007) en het poëziefestival Onbederf'lijk Vers (2006). In 1998 was zij te gast op het Italiaanse kasteel Civitella Ranieri, waar getalenteerde beeldend kunstenaars, schrijvers en musici op uitnodiging enige tijd kunnen wonen en werken.

In november 2011 werden enkele van haar gedichten voor de zevende editie van Poetracks in muziek omgezet door onder anderen Lenny Kuhr, Janne Schra en Blaudzun.

Meer auteur Hugo Claus Bekijk alles

Vlaams Nee, ik beslis

Nee, ik beslis

Hugo Claus

€ 15,99
Vlaams Hugo Claus leest ...
€ 8,75
Vlaams Nu nog

Nu nog

Hugo Claus

€ 13,49

Meer auteur Remco Campert Bekijk alles

Vlaams Poëzie is een daad

Poëzie is een daad

Remco Campert

€ 8,75
Lessen in liefde

Lessen in liefde

Remco Campert, Nicholas Royle

€ 10,50
Wonderbaarlijke maand

Wonderbaarlijke maand

Ramsey Nasr, Corrie van Binsbergen

€ 7,99
Nieuwe herinneringen

Nieuwe herinneringen

Remco Campert

€ 7,99

Meer auteur Willem Elsschot Bekijk alles

De verlossing

De verlossing

Willem Elsschot

€ 9,99
Tsjip

Tsjip

Willem Elsschot

€ 7,99
De Leeuwentemmer

De Leeuwentemmer

Willem Elsschot

€ 7,99
Een ontgoocheling

Een ontgoocheling

Willem Elsschot

€ 7,99