Luistervoorbeeld

Klimaatverandering

Een hoorcollege over onze grootste uitdaging in filosofisch perspectief
Auteur Herman Philipse
Voorlezer Herman Philipse
Speelduur 4u 11m 55s
€ 27,95

Beschrijving

Tyfoons in Zuidoost-Azië, bosbranden in Australië en ook de extremere weersomstandigheden in Nederland. Zijn het incidenten of toch de gevolgen van klimaatverandering? Het nieuwste klimaatrapport laat zien dat de invloed van de mens is waargenomen in de opwarming van de atmosfeer en de oceaan, in de wereldwijde zeespiegelstijging en in veranderingen in bepaalde klimaatextremen. Er moet dus iets gebeuren, maar waarom kreeg dit rapport in Nederland dan zo weinig aandacht?

Klimaatverandering is een complex probleem. Hoe kunnen we omgaan met dit multidisciplinaire vraagstuk, de grootste uitdaging voor de mensheid? En hoe kan je met behulp van de filosofie dit soort ingewikkelde en maatschappelijke onderwerpen hanteerbaar maken? Herman behandelt in dit vier uur durende college de urgente thematiek van het klimaatprobleem: van de eerste tekenen van klimaatverandering tot een filosofische benadering van dit type wetenschappelijke problemen. En van het menselijk onvermogen om met onzekerheden om te gaan tot het politieke spel dat zich nu rondom het klimaatprobleem heeft ontwikkeld.

Bij het hoorcollege wordt een synopsis als pdf-bestand meegeleverd.

Dit hoorcollege is tot stand gekomen in samenwerking met Studium Generale Utrecht, zie voor meer informatie www.sg.uu.nl

Inhoud

College 1. Ons ongecontroleerde experiment
H1. Klimaatopwarming: de grootste uitdaging voor de mensheid ooit
H2. Broeikaseffect van Fourier en Arrhenius tot het 5e IPCC rapport
H3. Oorzaken van klimaatverandering. (On)zekerheden?

College 2. Waarom het klimaatprobleem zo moeilijk oplosbaar is
H4. Structurele analyse van deze "morele orkaan".
H5. Speltheoretische aspecten
H6. Tekort schietende morele vermogens en instituties

College 3. Hoe te handelen in situaties van onzekerheid?
H7. Voorkomen of genezen?
H8. Het "discounting" probleem
H9. Hoe om te gaan met onzekerheid?

College 4. Wat moeten we doen?
H10. Doelstelling: domeinen van handelen; niveaus van ingrijpen
H11. Middelen: CO2-belasting, emissiehandel of regulering?
H12. Noodzaak tot internationale harmonisatie

Details

UitgeverHome Academy
Publicatiedatum 15 juli 2014
ISBN 9789085301318
Taal Nederlands
Speelduur 4u 11m 55s
Bestandsgrootte 371 MB
Formaat mp3 download en geschikt voor de Luisterrijk app

Trefwoorden

Over de auteur
Photo Herman Philipse
Herman Philipse

Prof. dr. mr. Herman Philipse (1951) studeerde rechten (doct. ex. 1973) te Leiden en wijsbegeerte (doct. ex. 1974) in Leiden, Oxford, Parijs, en Keulen. Na werkzaam geweest te zijn aan de universiteit van Leuven keerde hij in 1978 naar Leiden terug waar hij in 1983 promoveerde op Edmund Husserls filosofie van de logica. In 1985 werd hij benoemd tot gewoon hoogleraar in de wijsbegeerte aan de Leidse universiteit en sinds 1 september 2003 is hij universiteitshoogleraar aan de Universiteit Utrecht. Prof. Philipse doet onderzoek op het gebied van de moderne en contemporaine wijsbegeerte, in het bijzonder de kennistheorie. Recente boeken van zijn hand zijn: Atheïstisch manifest (Prometheus, Amsterdam 1995, 1998) en Heidegger's Philosophy of Being. A Critical Interpretation (Princeton University Press, Princeton 1998).

Toon aanbod