Luistervoorbeeld

Thomas More

Een hoorcollege over zijn leven en zijn werk Utopia
Auteur Hans Achterhuis
Spreker Hans Achterhuis
Speelduur 1u 18m 44s
€ 10,00

Beschrijving

IIn 2016 was het 500 jaar geleden dat Utopia van Thomas More verscheen. Een filosofisch én literair meesterwerk dat 500 jaar na dato nog altijd één van de bestverkochte en gelezen klassiekers is. Hans Achterhuis behandelt in zijn college het leven van Thomas More en de ontstaansgeschiedenis en inhoud van Utopia.

Om de politiek van zijn tijd te bekritiseren verpakt More zijn opvattingen in een reisverhaal: het eiland Utopia is het literaire antwoord van More op de grote kloof tussen arm en rijk, op de corrupte machthebbers en de onmacht van de politiek.

Bij het hoorcollege wordt een lijst met aanbevolen literatuur als pdf-bestand meegeleverd.

Dit college is tot stand gekomen i.s.m. de Rode Hoed.

Inhoud

College 1. Het mysterie More
H1. Een korte biografie
H2. Humanist of ketterjager?
H3. Martelaar van het geweten

College 2. More's Utopia
H4. De inhoud van Utopia
H5. Utopia: geen utopie?
H6. Het vertoog van de utopie

Details

ImprintHome Academy
UitgeverHome Academy Publishers B.V.
Publicatiedatum 9 september 2016
ISBN 9789085301561
Taal Nederlands
Soort audioOverige spraak (hoorcollege, interview, discussie, audiotour)
Speelduur 1u 18m 44s
Bestandsgrootte 45 MB
Formaat mp3 download en geschikt voor de Luisterrijk app

Trefwoorden


Reviews van luisteraars

Login om review toe te voegen.
Over de auteur
Photo Hans Achterhuis

Prof. dr. Hans Achterhuis (1942) studeerde theologie en filosofie in Utrecht en Straatsburg. In 1967 promoveerde hij op een studie over Albert Camus. Van 1973 tot 1990 was hij verbonden aan de Faculteit der Wijsbegeerte van de Universiteit van Amsterdam. Daarnaast was hij van 1988 tot 1991 bijzonder hoogleraar in de milieufilosofie aan de Landbouw-universiteit van Wageningen.

Van 1990 tot 2007 was Achterhuis hoogleraar Algemene Wijsbegeerte aan de Universiteit Twente. In 2010 werd Hans Achterhuis door o.a. Trouw en Filosofie Magazine uitgeroepen tot Denker des Vaderlands, een eretitel die hij in 2013 heeft overgedragen.

Van zijn hand verschenen de volgende boeken: Utopie, Met alle geweld, De utopie van de vrije markt, Zonder vrienden geen filosofie, Tegendenken (samen met Henk Steenhuis) en De kunst van het vreedzaam vechten (Samen met Nico Koning)

Zowel Met alle geweld als De utopie van de vrije markt werd bekroond met de Socrates Wisselbeker voor het beste Nederlandstalige filosofieboek van het jaar.

Toon aanbod