Luistervoorbeeld

Aangeboren of aangeleerd?

Een hoorcollege over wat het gedrag van mens en dier bepaalt
Auteur Jan van Hooff
Spreker Jan van Hooff
Speelduur 1u 10m 44s
€ 5,00

Beschrijving

In dit hoorcollege behandelt gedragsbioloog Jan van Hooff de discussie over de oorsprong van de eigenschappen van een individu op basis van diverse onderzoeken bij mens en dier. Zijn die eigenschappen bepaald door aanleg, dus door het genetisch materiaal? Of door opvoeding, zoals de leefomgeving? Of is dit een onjuiste tegenstelling? En in hoeverre zijn we daardoor "vrij" of gedetermineerd?

Inhoud
H1. Nature or nurture?
H2. Variaties?
H3. De ideologische implicaties

Details

ImprintHome Academy
UitgeverHome Academy Publishers B.V.
Publicatiedatum 17 februari 2017
ISBN 9789085301622
Taal Nederlands
Soort audioOverige spraak (hoorcollege, interview, discussie, audiotour)
Speelduur 1u 10m 44s
Bestandsgrootte 58 MB
Formaat mp3 download en geschikt voor de Luisterrijk app

Trefwoorden


Reviews van luisteraars

Login om review toe te voegen.
Over de auteur
Photo Jan van Hooff

Prof. dr. Jan van Hooff (1936) groeide op in Burgers’ Zoo in Arnhem waar zijn ouders directeur waren. Zijn grootvader van moederszijde, Johan Burgers, had het dierenpark opgericht. Zijn broer Antoon was er later directeur.

Hij studeerde biologie in Utrecht en Oxford en promoveerde op een onderzoek naar sociaal gedrag en communicatie bij mensapen. Vooral zijn vergelijkende studies over gelaatsexpressies bij apen en mensapen, zoals de evolutie van lachen en glimlachen, hebben de aandacht getrokken. Van 1980 tot 2001 was hij hoogleraar in de Gedragswetenschap van dieren aan de Universiteit van Utrecht.

Van Hooff is wetenschappelijk lid van het bestuur van Burgers Zoo in Arnhem en Secretaris Generaal van de International Primatological Society. Nog steeds is Van Hooff dé expert op het gebied van mensapen. Zo werd van zijn expertise gebruik gemaakt tijdens de Bokito-affaire in 2007.

Toon aanbod