Luistervoorbeeld

Gedragsbiologie

Een hoorcollege over de evolutie van de moraal
Auteur Jan van Hooff
Spreker Jan van Hooff
Speelduur 2u 7m 7s
€ 15,00

Beschrijving

Lang werd aangenomen dat moraal was voorbehouden aan de mens. Maar Jan van Hooff laat zien dat ook dieren coalities aangaan, in harmonie proberen samen te leven en altruïstisch gedrag kunnen vertonen. Hoe leggen dieren hun ruzies bij, hoe zorgen ze voor elkaar en welke moraal hebben ze? Van Hooff vertelt energiek over de evolutionaire aspecten van de moraal bij mens en dier.

Inhoud

College 1
H1. De onbarmhartige natuur
H2. Verwantenselectie
H3. Wie goed doet, goed ontmoet

College 2
H4. Samenleven is een belangencompromis
H5. Verzoening en relatiekwaliteit
H6. De mens. de noodzaak van de Stenen Tafelen

Details

ImprintHome Academy
UitgeverHome Academy Publishers B.V.
Publicatiedatum 18 november 2015
ISBN 9789085309734
Taal Nederlands
Soort audioOverige spraak (hoorcollege, interview, discussie, audiotour)
Speelduur 2u 7m 7s
Bestandsgrootte 92 MB
Formaat mp3 download en geschikt voor de Luisterrijk app

Trefwoorden

Recensies uit de pers

'Komt er in de natuur zoiets moois voor als onbaatzuchtigheid en zelfopoffering? Kennen dieren ook een vorm van 'ethisch handelen'? Er zijn wetenschappers die menen dat mensen nog niet eens daartoe in staat zijn, laat staan dieren. Volgens deze pessimisten is het leven één grote strijd om het bestaan en alleen zij die het hardst erop los kunnen slaan, winnen. Maar zo eenvoudig ligt het niet. Prof. Jan van Hooff legt uit dat er minstens twee principes zijn in de natuur die ervoor zorgen dat we ook wat voor een ander over hebben. In de eerste plaats zorgen we van nature goed voor onze naasten, meestal familie. Verder is er ook het principe van 'voor wat hoort wat'. In de evolutie spelen die twee regels een grote rol. [...] De gedragsbioloog Jan van Hooff, specialist in mensapen, doceert op een toegankelijke manier over het evolutionaire beginpunt van de moraal.' - Jan Hendrik Bakker, Algemeen Dagblad

'Van Hooff is een ervaren spreker met een charmant accent. Hij is geestig (maar nooit flauw) en bezit de gave potentieel moeilijke stof voor een groot publiek toegankelijk te maken. Hij verspreekt zich uiteraard regelmatig, maar dat stoort zelden. De stof is van wisselend moeilijkheidsniveau, maar de grote lijn van evolutie in het algemeen, naar 'survival of the fittest', het sociale leven van de mensapen, hun politiek en de overlevingswaarde ervan tot moraliteit is eenvoudig te volgen. Een groot deel van de lezing gaat over chimpansees. De vele anekdotes zijn niet alleen vermakelijk, maar ook herkenbaar en alleen daarom al verduidelijkend (de grote apen kennen ook rechtvaardigheid, verontwaardiging en verzoening, en helemaal zonder Bijbel). Al met al een toegankelijke en relatief eenvoudige kennismaking met een interessant en actueel onderwerp.' - T. ten Berge, Biblion


Reviews van luisteraars

Login om review toe te voegen.
Over de auteur
Photo Jan van Hooff

Prof. dr. Jan van Hooff (1936) groeide op in Burgers’ Zoo in Arnhem waar zijn ouders directeur waren. Zijn grootvader van moederszijde, Johan Burgers, had het dierenpark opgericht. Zijn broer Antoon was er later directeur.

Hij studeerde biologie in Utrecht en Oxford en promoveerde op een onderzoek naar sociaal gedrag en communicatie bij mensapen. Vooral zijn vergelijkende studies over gelaatsexpressies bij apen en mensapen, zoals de evolutie van lachen en glimlachen, hebben de aandacht getrokken. Van 1980 tot 2001 was hij hoogleraar in de Gedragswetenschap van dieren aan de Universiteit van Utrecht.

Van Hooff is wetenschappelijk lid van het bestuur van Burgers Zoo in Arnhem en Secretaris Generaal van de International Primatological Society. Nog steeds is Van Hooff dé expert op het gebied van mensapen. Zo werd van zijn expertise gebruik gemaakt tijdens de Bokito-affaire in 2007.

Toon aanbod