Luistervoorbeeld

De vrije wil

Een introductie op het hoorcollege 'Neurofilosofie van de geest'
Auteur Herman Philipse
Voorlezer Herman Philipse
Speelduur 46m 29s
€ 0,00

Beschrijving

Zijn wij ons brein? Bestaat de vrije wil? We weten steeds meer over de werking van onze hersenen. Maar hebben we daardoor ook meer kennis van ons bewustzijn en onze vrije wil? Zegt hersenactiviteit iets over waarom we doen wat we doen? Over de vraag wat het betekent om mens te zijn?

In zijn serie hoorcolleges, getiteld Neurofilosofie van de geest, analyseert Herman Philipse de visies hierover van de belangrijkste Nederlandse en buitenlandse neurowetenschappers. Tevens bespreekt hij daarin kritisch de verschillende filosofische theorieën over de verhouding tussen de hersenen, bewustzijn en gedrag.

In dit gratis introductiecollege van uitgeverij Home Academy geeft Philipse een helder en beknopt overzicht van zijn bevindingen in de neurofilosofie.

Het minicollege is opgenomen in de Rode Hoed te Amsterdam.

Details

UitgeverHome Academy
Publicatiedatum 27 november 2015
ISBN 9789085308621
Taal Nederlands
Speelduur 46m 29s
Bestandsgrootte 91 MB
Formaat mp3 download en geschikt voor de Luisterrijk app

Trefwoorden

Over de auteur
Photo Herman Philipse
Herman Philipse

Prof. dr. mr. Herman Philipse (1951) studeerde rechten (doct. ex. 1973) te Leiden en wijsbegeerte (doct. ex. 1974) in Leiden, Oxford, Parijs, en Keulen. Na werkzaam geweest te zijn aan de universiteit van Leuven keerde hij in 1978 naar Leiden terug waar hij in 1983 promoveerde op Edmund Husserls filosofie van de logica. In 1985 werd hij benoemd tot gewoon hoogleraar in de wijsbegeerte aan de Leidse universiteit en sinds 1 september 2003 is hij universiteitshoogleraar aan de Universiteit Utrecht. Prof. Philipse doet onderzoek op het gebied van de moderne en contemporaine wijsbegeerte, in het bijzonder de kennistheorie. Recente boeken van zijn hand zijn: Atheïstisch manifest (Prometheus, Amsterdam 1995, 1998) en Heidegger's Philosophy of Being. A Critical Interpretation (Princeton University Press, Princeton 1998).

Toon aanbod