Luistervoorbeeld

De grondslagen van de moraal

Een introductie op het hoorcollege Vrijheid en verplichting
Auteur Herman Philipse
Voorlezer Herman Philipse
Speelduur 1u 15m 20s
€ 0,00

Beschrijving

Vanaf de Griekse oudheid tot op heden denken filosofen na over de menselijke ethiek. Geïnspireerd door urgente morele vraagstukken en de menselijke beperkingen, ontwikkelden filosofen opvattingen over ethiek die ook nu nog van grote waarde zijn.

In deze introductielezing behandelt Herman Philipse de grondslagen van de moraal aan de hand van de zogenaamde trolley problems. Voor de filosofische reflectie op deze problemen maakt hij gebruik van de denkbeelden van de hedendaagse filosoof Peter Singer.

De lezing is opgenomen in boekhandel Selexyz Scheltema te Amsterdam en duurt ongeveer 35 minuten. Na de lezing volgt een geluidsfragment van het hoorcollege Vrijheid en verplichting en enkele geluidsfragmenten van andere hoorcolleges van Home Academy.

Inhoud
1. Introductie
2. Lezing Herman Philipse
3. Fragment uit het hoorcollege Vrijheid en verplichting door Herman Philipse
4. Fragmenten uit andere hoorcolleges van Home Academy

Details

UitgeverHome Academy
Publicatiedatum 27 november 2015
ISBN 9789085308638
Taal Nederlands
Speelduur 1u 15m 20s
Bestandsgrootte 103 MB
Formaat mp3 download en geschikt voor de Luisterrijk app

Trefwoorden

Over de auteur
Photo Herman Philipse
Herman Philipse

Prof. dr. mr. Herman Philipse (1951) studeerde rechten (doct. ex. 1973) te Leiden en wijsbegeerte (doct. ex. 1974) in Leiden, Oxford, Parijs, en Keulen. Na werkzaam geweest te zijn aan de universiteit van Leuven keerde hij in 1978 naar Leiden terug waar hij in 1983 promoveerde op Edmund Husserls filosofie van de logica. In 1985 werd hij benoemd tot gewoon hoogleraar in de wijsbegeerte aan de Leidse universiteit en sinds 1 september 2003 is hij universiteitshoogleraar aan de Universiteit Utrecht. Prof. Philipse doet onderzoek op het gebied van de moderne en contemporaine wijsbegeerte, in het bijzonder de kennistheorie. Recente boeken van zijn hand zijn: Atheïstisch manifest (Prometheus, Amsterdam 1995, 1998) en Heidegger's Philosophy of Being. A Critical Interpretation (Princeton University Press, Princeton 1998).

Toon aanbod