Luistervoorbeeld

De strijd der wereldbeschouwingen

Introductielezing op het hoorcollege Godsgeloof of atheïsme?
Auteur Herman Philipse
Voorlezer Herman Philipse
Speelduur 1u 19m 26s
€ 0,00

Beschrijving

In een tijd van toenemende waarheidsclaims is de tijd rijp voor een grondige analyse van godsgeloof en atheïsme. Hoe onderbouwen gelovigen en atheïsten hun claims?

Deze lezing van Herman Philipse is een introductie op zijn hoorcollege Godsgeloof of atheïsme? Dit hoorcollege over de filosofische strijd der wereldbeschouwingen is een filosofisch onderzoek naar de verschillende religieuze en atheïstische beschouwingen, met aandacht voor grote denkers als Calvijn, Wittgenstein en Kierkegaard.

Deze introductielezing is opgenomen tijdens de Week van het Luisterboek 2009 in boekhandel Selexyz Scheltema te Amsterdam. Inclusief pdf-bestand met synopsis van de lezing.

Inhoud
- Introductie
- Lezing Herman Philipse
- Fragment uit het hoorcollege Godsgeloof of atheïsme?
- Fragmenten uit andere hoorcolleges van Herman Philipse

Details

UitgeverHome Academy
Publicatiedatum 26 november 2015
ISBN 9789085308676
Taal Nederlands
Speelduur 1u 19m 26s
Bestandsgrootte 81 MB
Formaat mp3 download en geschikt voor de Luisterrijk app

Trefwoorden

Over de auteur
Photo Herman Philipse
Herman Philipse

Prof. dr. mr. Herman Philipse (1951) studeerde rechten (doct. ex. 1973) te Leiden en wijsbegeerte (doct. ex. 1974) in Leiden, Oxford, Parijs, en Keulen. Na werkzaam geweest te zijn aan de universiteit van Leuven keerde hij in 1978 naar Leiden terug waar hij in 1983 promoveerde op Edmund Husserls filosofie van de logica. In 1985 werd hij benoemd tot gewoon hoogleraar in de wijsbegeerte aan de Leidse universiteit en sinds 1 september 2003 is hij universiteitshoogleraar aan de Universiteit Utrecht. Prof. Philipse doet onderzoek op het gebied van de moderne en contemporaine wijsbegeerte, in het bijzonder de kennistheorie. Recente boeken van zijn hand zijn: Atheïstisch manifest (Prometheus, Amsterdam 1995, 1998) en Heidegger's Philosophy of Being. A Critical Interpretation (Princeton University Press, Princeton 1998).

Toon aanbod