Virussen
Virussen

Virussen

Een hoorcollege over de geschiedenis van virussen, epidemieën en de virologie

Een hoorcollege over vogelgriep, de geschiedenis van virussen, epidemieën en de virologie.

Auteur

Ab Osterhaus

Spreker

Ab Osterhaus

Speelduur

2 uur 10 min

€ 15,00

Beschrijving

Vogelgriep, Spaanse Griep, SARS en AIDS. Allemaal virussen waarvan een wereldwijde uitbraak verwoestende gevolgen heeft. Is een pandemie op komst?

In de afgelopen eeuw hebben uitbraken van virusinfecties de levens van miljoenen mensen geëist. Al deze infecties vonden hun oorsprong in het overspringen van virussen tussen dieren en mensen. Ook nu is een mondiale uitbraak van een virus als de vogelgriep niet ondenkbaar. In de 19e en 20e eeuw zijn er grote vooruitgangen geboekt op het gebied van de virologie. Zoals de ontwikkeling en productie van virusremmers. Maar ondanks alle ontwikkelingen zullen virussen waarschijnlijk nooit volledig worden uitgebannen.
Wat zijn virussen en hoe ontstaan epidemieën? Hoe heeft het verhogen van onze persoonlijke hygiëne bijgedragen aan het afnemen en beheersbaar houden van infectieziekten? Wat is een pandemie en hoe realistisch is het dat die er op korte termijn komt? Deze en meer vragen behandelt Ab Osterhaus in dit college over de historische ontwikkeling van de virologie.

Dit product is tot stand gekomen in samenwerking met Studium Generale van de Erasmus Universiteit Rotterdam.

Inhoud

College 1
H1. Virussen en virologie: een introductie
H2. Virusinfecties en menselijk gedrag
H3. De verspreiding van virussen

College 2
H4. Vogelgriep: H5N1 en andere varianten
H5. De ontdekking van nieuwe virussen
H6. Epidemie en Pandemie: SARS en AIDS

Details

Imprint

Home Academy

Uitgever

Home Academy Publishers B.V.

Publicatiedatum

9 november 2015

ISBN

9789085309697

Taal

Nederlands

Speelduur

2 uur 10 min

Bestandsgrootte

75 MB

Formaat

mp3 download en geschikt voor de Luisterrijk app

Categorieën

Tags

Over de auteur

Professor dr. Ab Osterhaus (1948) studeerde van 1967 tot 1974 aan de Rijksuniversiteit Utrecht, Faculteit Diergeneeskunde, waar hij cum laude afstudeerde als dierenarts. Vervolgens promoveerde hij in 1978 aan diezelfde universiteit op het proefschrift getiteld Feline infectious peritonitis: identification, propagation and epidemiology. Daarna werkte hij 16 jaar bij het RIVM te Bilthoven, waar hij verschillende functies bekleedde.

In 1993 werd hij benoemd tot hoogleraar in de virologie en deeltijdhoogleraar Milieuvirologie aan de Medische Faculteit van de Erasmus Universiteit Rotterdam en is in die hoedanigheid tevens Hoofd van de Afdeling Virologie van het Erasmus MC. Hij is directeur van twee WHO-referentiecentra en medeoprichter/directeur van een drietal bedrijven die deel uitmaken van de Erasmus MC Holding. Sinds 2000 is hij voorzitter van de European Scientific Working Group on Influenza (ESWI). Met zijn onderzoeksgroep heeft hij meer dan een dozijn “nieuwe” virussen van mens en dier ontdekt.

Meer auteur Ab Osterhaus Bekijk alles

Virus

Virus

Ab Osterhaus, Bram Palache

€ 7,99