Luistervoorbeeld

Evolutietheorie

Een hoorcollege over de mechanismen van de evolutie
Auteur Bas Haring
Voorlezer Bas Haring
Speelduur 1u 58m 5s
€ 15,00

Beschrijving

Bas Haring benadrukt in dit bijzondere college dat de evolutie plaatsvindt zonder voorbedachten rade. Het is geen Masterplan als alternatief voor het scheppingsverhaal. evolutie overkomt het leven simpelweg. Een boeiend college over variatie, overerving en de druk om in leven te blijven. Maar ook over de ontwikkeling van de moraal. Een hoorcollege dat verder reikt dan alleen de bekende Darwinistische kreten. Met voorbeelden die zeer tot de verbeelding spreken.

Inhoud

College 1
H1. De drie ingrediënten van de evolutietheorie: variatie, overerving en pressie
H2. Wat zijn soorten en wat is het leven?
H3. Evolutie kan niet denken: over de domheid en beperkingen van evolutie

College 2
H4. Evolutie en seks & familie
H5. De culturele evolutie: over de evolutie van ideeën en het verhaal van de moraal
H6. De betekenis van de evolutietheorie op onze kijk op de wereld

Details

UitgeverHome Academy
Publicatiedatum 18 november 2015
ISBN 9789085309727
Taal Nederlands
Speelduur 1u 58m 5s
Bestandsgrootte 55 MB
Formaat mp3 download en geschikt voor de Luisterrijk app

Trefwoorden

Recensies uit de pers

"Ik spendeer vele uren in de auto vanwege mijn werk en dit is echt een uitkomst! Ik had Bas Haring al op de televisie gezien en was toen al onder de indruk van zijn heldere manier van presenteren. Dit hoorcollege is zelfs nog duidelijker. Een enorm knappe prestatie aangezien hij geen gebruik kan maken van visueel materiaal voor deze lezingen. Voor mij is eindelijk duidelijk wat evolutie precies is, dankzij zijn concrete en originele voorbeelden. Echt een aanrader voor iedereen die wel 'iets' over evolutie heeft gehoord, maar niet precies kan navertellen hoe het zit." (Jan Veldkamp)

"Zijn stijl en voorbeelden zijn zo helder en beeldend gekozen en gebracht dat men het idee kan krijgen met jeugdmateriaal van doen te hebben. Het onderwerp is er niet minder volwassen om, en de diepgang evenmin. Naast de basis van de evolutietheorie worden ook onderwerpen als culturele evolutie en seks behandeld. En hij eindigt met: wat heeft de evolutietheorie gedaan met onze maatschappij en ons geloof in God? Vaak begint hij een uitleg met een analogie, wat altijd nogal gevaarlijk is, om vervolgens toch de theorie in detail uit te leggen. Het is een echt hoorcollege; het is geen voorgelezen tekst maar spontaan verteld." (Dr. ir. P.C. Luttikhuizen, De Nederlandse Bibliotheken)

Over de auteur
Photo Bas Haring
Bas Haring

'Volksfilosoof' Bas Haring (1968) promoveerde in de Kunstmatige Intelligentie en is bijzonder hoogleraar Publiek begrip van wetenschap aan de Universiteit Leiden. Zijn debuut Kaas en de Evolutietheorie werd bekroond met Gouden Uil voor jeugdliteratuur en de Eureka!-prijs voor populairwetenschappelijke literatuur.

Van Voor een echt succesvol leven (2007) zijn inmiddels meer dan 40.000 exemplaren verkocht. Eind 2010 verscheen Vallende kwartjes dat hij samen met Ionica Smeets schreef, in 2011 volgde Plastic Panda’s, in 2014 Doe dit vooral thuis en halverwege 2016 Waarom cola duurder is dan melk. Vlak voor de publicatie van dit laatste werk won hij de Duidelijketaalprijs waardoor hij zich Nederlands duidelijkste wetenschapper mag noemen.

Toon aanbod