Luistervoorbeeld

De junior bèta canon

De belangrijkste onderwerpen uit de wetenschap voor kinderen
Auteur Robbert Dijkgraaf
Spreker Robbert Dijkgraaf, Louise Fresco, Bas Haring, Frank Groothof
Speelduur 5u 14m 42s
€ 19,95

Beschrijving

In navolging van het succesvolle bèta canon voor volwassenen brengt LuisterWijs i.s.m. het Platform Bèta-technieken en de KNAW dit unieke luistercollege. Nederlands bekendste wetenschappers Robbert Dijkgraaf, Bas Haring en Louise Fresco bespreken in dit junior canon op originele en toegankelijke wijze de belangrijkste onderwerpen uit de wetenschap. Zoals waarom de wc voor de mens zo'n belangrijke ontdekking was, of wie Newton was, maar ook de oerknal, DNA en de Pavlovreactie komen aan bod. Je hoort over ideeën zoals schuivende continenten en het ontstaan van de mens. Maar ook over bijzondere krachten op de allerkleinste schaal, nog veel kleiner dan een cel of een atoom en op grotere schaal, die van onze aarde en het heelal.Tegelijkertijd wordt voor de kinderen duidelijk hoe hun leven eruit zou hebben gezien zonder al deze ontdekkers en ontdekkingen. Om het luisterboek nog specialer te maken, introduceert Frank Groothof elk onderwerp op zijn eigen humoristische en originele wijze. Teksten: Rob van Hattum. Jelka Lustenhouwer en Amito Haarhuis van science center NEMO; Liesbeth Jongkind, Dennis Rijnvis

Details

ImprintLuisterWijs
UitgeverSchrijverspunt (digitaal)
Publicatiedatum 21 januari 2022
ISBN 9789462665606
Taal Nederlands
Soort audioLuisterboek
Speelduur 5u 14m 42s
Bestandsgrootte 281 MB
Formaat mp3 download en geschikt voor de Luisterrijk app

Trefwoorden


Reviews van luisteraars

Login om review toe te voegen.
Over de auteur
Photo Robbert Dijkgraaf

Prof.dr. Robbert Dijkgraaf (1960) is sinds 2005 universiteitshoogleraar aan de Universiteit van Amsterdam, waar hij vanaf 1992 de leerstoel mathematische fysica bezette. Hij studeerde natuurkunde en wiskunde in Utrecht. Na een onderbreking waarin hij de opleiding schilderen volgde aan de Gerrit Rietveld Academie, promoveerde hij daar cum laude in 1989 bij Nobelprijswinnaar Gerard 't Hooft. Daarna bekleedde hij posities aan o.m. Princeton University.

Dijkgraaf werkt op het gebied van snaartheorie, quantumzwaartekracht en het grensgebied van wiskunde en deeltjesfysica. Voor dit onderzoek kreeg hij in 2003 de NWO Spinozapremie, de hoogste wetenschappelijke onderscheiding in Nederland. Dijkgraaf is redacteur van een tiental wetenschappelijke tijdschriften en wetenschappelijke adviseur van instituten in Cambridge, Bonn, Stanford, Dublin en Parijs.

Veel van Dijkgraafs activiteiten liggen op het snijvlak van wetenschap en maatschappij. Als columnist van NRC Handelsblad schrijft hij voor een breed publiek over wetenschap, kunst en andere zaken. Hij is de popularisering van de wetenschap zeer toegedaan, bijvoorbeeld als medewerker van het televisieprogramma Hoe?Zo!, maar ook als initiatiefnemer (én financier) van proefjes.nl, een website met alledaagse proefjes voor kinderen vanaf 8 jaar.

Toon aanbod