Luistervoorbeeld

Sirenen

Auteur Jan Cremer
Spreker Maartje van de Wetering, Peter Drost
Speelduur 6u 40m 59s
€ 12,99

Beschrijving

In de donkere winterse dagen van 1959 ontmoeten een onbekende West-Friese verpleegster en een schilderende rebel elkaar in het Amsterdamse uitgaansleven. Het is liefde op het eerste gezicht, voor beiden meteen een lotsbestemming. Vijf jaar later zijn zij allebei beroemd. Zij als Loesje Hamel, topmannequin bij Pierre Cardin en later de ster van het Shaffy Chantant. Hij als de schrijver van de onverbiddelijke bestseller.

Wat begint als een verboden liefde wordt een hectische en onrustige odyssee die hen zo’n tien jaar lang telkens uit elkaar drijft naar beide kanten van de oceaan. Toch zoeken ze elkaar steeds op, maar het is pas na een halve eeuw dat Jan haar brieven durft te lezen en de confrontatie met zichzelf kan aangaan. Het inspireerde hem tot Sirenen, het relaas van hun dramatisch verlopen liefde.

"Ik heb misgegokt, was er te zeker van dat jij er altijd voor mij zou zijn. Dat ik je dan met mijn motor op zou halen en dat jij in het zijspan zou springen en wij voorgoed verdwenen, zoals in een film."

Details

UitgeverDe Bezige Bij
Publicatiedatum 5 november 2018
ISBN 9789403126203
Taal Nederlands
Soort audioLuisterboek
Speelduur 6u 40m 59s
Bestandsgrootte 367 MB
Formaat mp3 download en geschikt voor de Luisterrijk app

Trefwoorden

Recensies uit de pers

'Jan Cremer maakt de balans op, eerlijker dan ooit tevoren. Mooie memoires. Een breekbaar document. ****' - Arjan Peters, De Volkskrant

'Het meest persoonlijke boek dat hij ooit heeft geschreven. Een ode aan een grote liefde.' - Coen Verbraak, NRC Handelsblad

'Als je een boek wil lezen over het monster dat liefde heet, moet je dit lezen. Godsimikkie!' - Matthijs van Nieuwkerk, DWDD

'Goed boek, mooie brieven. Verlangen, smachten, spijt.' - Het Parool

'Een prachtig boek' - Viva

'Een inkijkje in Cremers leven zonder bluf en zonder bravoure.' - Nederlands Dagblad

'Jan Cremer schreef een aangrijpend liefdesdrama. Dit keer is hij niet de stoere en brutale bink die overal maling aan heeft, maar hier toont hij ook zijn kwetsbare kant.' - Leeskost.nl


Reviews van luisteraars

Login om review toe te voegen.
Over de auteur
Photo Jan Cremer

Schrijver en beeldend kunstenaar Jan Cremer (1940) stamt van vaderszijde uit een familie van hoefsmeden en beroepsmilitairen uit Pruisen en Hessen, zijn moeders familie is afkomstig uit Hongarije. Korte tijd volgde hij een opleiding aan de Academie voor Beeldende Kunst in Arnhem. Als schilder kreeg hij snel erkenning met zijn peinture barbarisme', intussen reist hij veel en woont overal.

In 1964 verscheen zijn eerste roman, Ik Jan Cremer. Het boek is een soort autobiografie, een moderne schelmenroman over het woelige leven van Cremer zelf. Al eerder hadden zijn uitspraken de emoties al doen oplopen, maar bij de verschijning van 'de onverbiddelijke bestseller' was de rel compleet. In het gereformeerde Nederland van de jaren zestig werd Cremer gezien als een staatsgevaarlijk individu, een slecht voorbeeld voor de jeugd dat dierlijke driften bij zijn publiek losmaakte. Tegelijk werd hij geprezen door beroemde collega's zoals Willem Frederik Hermans.

Midden in alle hectiek vertrok Cremer naar New York, waar hij de juiste man op het juiste moment was: al snel werd hij opgenomen in de culturele incrowd met alle jonge kunstenaars, popsterren, acteurs en regisseurs van dat moment. De vertaling van zijn eerste boek verscheen en er werden in Hollywood plannen gesmeed het te verfilmen. Intussen richtte hij een poptijdschrift op en werd mede-eigenaar van de bestlopende nachtclub in Manhattan. De verschijning van de Engelse vertaling van zijn boek maakten hem tot een groot succes, dat ook zijn keerzijde kende, en waarover hij veertig jaar na dato Ik Jan Cremer Derde Boek (2008) zou publiceren.

Voor het zover was kwam Ik Jan Cremer Tweede Boek uit (1966), dat eveneens een groot succes was en wereldwijd werd vertaald. Gezien de controverse rond de aan Cremer toegekende Amsterdamse Prozaprijs 1967, bleken de reacties weer ver uiteen te lopen. Vanaf 1970 combineerde zijn werk met zijn reis- en zwerflust. Zes maanden per jaar reisde hij, de andere maanden verdeelde hij zijn tijd tussen schrijven en schilderen. Vele van zijn reizen zijn een reconstructie van de trektocht van de Hunnen onder Attila en de Mongolen onder Djenghis Khan. Cremers fascinatie met dit onderwerp leidde tot de roman De Hunnen (1983).

Van recentere datum zijn onder meer de uitgaven De wilde horizon (reisverhalen, 2003), Verloren gedichten (2004), Brieven 1956-1996 (2005, bezorgd door Hans Sleutelaar), De Cremer Tapes (autobiografie aan de hand van teruggevonden aantekeningen en interviews, 2006). In het voorjaar van 2008 verscheen, 44 jaar na zijn eerste onverbiddelijke bestseller, het nieuwe deel van de autobiografische romancyclus: Ik Jan Cremer Derde Boek. Het is een rauw en openhartig verslag van de keerzijde van het grootste succes dat de Nederlandse literatuur in de jaren zestig heeft gekend.

In 2016 publiceerde De Bezige Bij Odyssee, waarin hij de oorsprong van het roerige en dramatisch verlopen leven van zijn ouders onderzoekt. In november 2017 verschijnt Sirenen, het prachtige relaas van een dramatisch verlopen liefde. 'Mijn hart breekt nu ik jouw brieven na zoveel jaren inkijk. Wat heb ik je aangedaan? Een schrijven van zo lang geleden dat nog zo'n indruk maakt. Ik wilde je geen pijn doen, maar was het mij die vrijheid waard? Nee, maar het is een mensenleven later dat ik dit beken.'

Toon aanbod