Luistervoorbeeld

Zilver praten

Auteur Remco Campert
Voorlezer Remco Campert
Speelduur 53m 49s
€ 13,49

Beschrijving

Remco Campert leest 43 gedichten voor uit zijn bundel Dichter. De gedichten Zeventien schetsen voor Ysbrant en Ode aan mijn jas zijn afkomstig uit de bundel Ode aan mijn jas.

Geproduceerd door Henny Vrienten.

Inhoudsopgave
Zilver praten
Credo
Als
Nacht
Brieven
Bandrecorder, eenvoudig
Gevoelens
Onzichtbaar
Knikkeren
Leven met je
Jeugd
Januari 1943
Poëzie is een daad
Het was in het jaar van de staking
Zeventien schetsen voor Ysbrant
Parijs 1950
In de winter
Musici
Chet Baker
Eric Dolphy
Straattheater
Ger. Kou. in Les Abbes
Hoera, hoera
Denkend aan Jacques Prévert en Joseph Kosma.
Marianne Moore
Stel voor
Avignon
Dit gebeurde overal
Kòud is alles
Vallen
Niet te geloven
In het stoffige groen
Liefde smelt als sneeuw
Met man en muis
Voor me opgebeld
Jaloezie
Geen gemaar
Ode aan mijn jas
Gemompel 1
Gemompel 2
Gemompel 3
Lamento
In het donker

Details

UitgeverDe Harmonie
Publicatiedatum 3 september 2007
ISBN 9789461491251
Taal Nederlands
Speelduur 53m 49s
Bestandsgrootte 50 MB
Formaat mp3 download en geschikt voor de Luisterrijk app

Trefwoorden

Recensies uit de pers

'Naar Remco Campert kan een mens de hele dag wel luisteren.' - Marie Claire

Over de auteur
Photo Remco Campert
Remco Campert

Remco Campert (1929) is dichter, romancier en columnist. Voor zijn poëzie ontving hij onder meer de Reina Prinsen Geerligsprijs, de Poëzieprijs van de gemeente Amsterdam, de Jan Campertprijs, de P.C. Hooft-prijs en De Gouden Ganzenveer. In 2015 werd hij bekroond met de Prijs der Nederlandse Letteren.

De vader van Remco Campert was de dichter Jan Campert, die Het Lied der Achttien Dooden schreef, zijn moeder de actrice Joeki Broedelet. Voorjaar 1950 richt Remco Campert met Rudy Kousbroek het tijdschrift Braak op. In juli van hetzelfde jaar wordt de redactie uitgebreid met Lucebert en Bert Schierbeek. Na het verschijnen van de bloemlezing Atonaal in 1951, onder redactie van Simon Vinkenoog, worden de daarin opgenomen dichters onder wie Gerrit Kouwenaar, Jan G. Elburg en Hugo Claus, aangeduid als de Vijftigers. Remco Camperts verhalen en romans worden gewaardeerd door een groot publiek en boeken als Het leven is vurrukkulluk (1961) en Tjeempie! of Liesje in luiletterland (1968) staan nog steeds op de leeslijsten. In 1976 ontvangt hij de P.C. Hooftprijs voor zijn poëzie: ‘Het hele poëtische oeuvre van Remco Campert overziend, is de jury onder de indruk gekomen van de persoonlijke kroniek van de jaren 1950-1970 die erin is neergeschreven. De hachelijke en belachelijke feiten van deze levensperiode zijn door de dichter onvergetelijk geboekstaafd.’ Van 1989 tot 1995 leest Campert met Jan Mulder en Bart Chabot in theaters voor uit eigen werk. Van 1996 tot 2006 schrijft Campert samen met Mulder een gezamenlijke column op de voorpagina van de Volkskrant, CaMu. Sinds 2012 heeft hij in deze krant een eigen wekelijkse column en daarnaast zijn ‘Somberman’, over het gelijknamige personage dat hij voor het eerst opvoerde in Somberman’s actie, het Boekenweekgeschenk van 1985. In 2004 verscheen Een liefde in Parijs, zijn eerste roman in meer dan tien jaar, die zeer lovend werd besproken en uitgroeide tot een grote bestseller. Het Parool schreef: ‘Hier is de meester aan het werk.’ In 2006 volgde Het satijnen hart, een weemoedig portret van een schilder die tot op hoge leeftijd niet kan kiezen tussen liefde en kunst. Recent verschenen onder meer de roman Hôtel du Nord (2013), de dichtbundels Licht van mijn leven (2014, met litho’s van Ysbrant) en Verloop van jaren: 40 poëtische notities (2015) en De ziel krijgt voeten (2013), het fotoboek dat hij maakte met zijn dochter Cleo Campert. Zijn verzamelde columns voor de Volkskrant zijn te lezen in Het verband tussen de dingen ben ik zelf (2012), Te vroeg in het seizoen (2014) en Vandaag ben ik een lege kartonnen doos (2015). Remco Campert houdt nooit op met schrijven, sinds begin 2016 heeft hij ook een column in Elsevier. In de loop van dit jaar zullen de Somberman-verhalen verschijnen onder de titel Somberman op drift en eveneens een nieuwe bundeling van zijn columns.

Toon aanbod