Luistervoorbeeld

Dwaallicht

Auteur Josha Zwaan
Voorlezer Julika Marijn
Speelduur 6u 22m 36s
€ 13,95

Beschrijving

Josha Zwaans hoopgevende roman Dwaallicht gaat over leven met een psychische stoornis.

In Dwaallicht wordt Marthes leven beheerst door angsten en wanen. Haar man Barend kijkt machteloos toe en hun kinderen zorgen inmiddels meer voor hun moeder dan zij voor hen. Tijdens een vakantie escaleert de situatie en Barend vertrekt met de kinderen. Marthe belandt in een psychose en zwerft wekenlang door Amsterdam. Heel voorzichtig leert ze zichzelf te accepteren en een sprankje zelfvertrouwen groeit. Maar past zij nog in het leven van haar gezin?

Met haar prachtige en poëtische stijl weet auteur Josha Zwaan scherpe emoties voelbaar te maken. Dwaallicht is een roman over liefde, waanzin en verlangen. Maar ook over literatuur, muziek en andere vormen van schoonheid. Josha Zwaan debuteerde in 2010 met Parnassia, dat lovend werd ontvangen. In 2013 volgde het even prachtige Zeevonk.

Details

UitgeverRubinstein Audio
Publicatiedatum 4 januari 2017
ISBN 9789462533851
Taal Nederlands
Speelduur 6u 22m 36s
Bestandsgrootte 350 MB
Formaat mp3 download en geschikt voor de Luisterrijk app

Trefwoorden

Recensies uit de pers

'Zo'n boek dat je raakt tot op het bot. In Dwaallicht weet Zwaan de lezer zo mee te voeren in het leven van een psychiatrisch patiënt dat het kippenvel je soms op de armen staat. (Reformatorisch Dagblad)

'Dwaallicht is het poëtische resultaat van Zwaans werkervaringen in de psychologische hulpverlening en haar eigen zoektocht naar psychisch evenwicht. (Psychologie Magazine)

'Dwaallicht laat je de gebeurtenissen meebeleven zonder te verdrinken in de duisternis van de problematiek. Lezen! (Literair Nederland)

Over de auteur
Photo Josha Zwaan
Josha Zwaan

Josha Zwaan (1963) is geboren in Nieuw Zeeland als dochter van Nederlandse immigranten. Toen zij drie jaar was verhuisde het gezin terug naar Nederland. Josha Zwaan groeide op in Zeeuws Vlaanderen, West-Friesland en op de Veluwe. Na haar studies Andragologie en Sociale Pedagogiek (Vrije Universiteit Amsterdam) werkte zij jarenlang in de hulpverlening aan extreem problematische drugsgebruikers en in de jeugdhulpverlening. In 1999 maakte zij een overstap naar het geven van trainingen op het gebied van communicatie en leiderschap. Sinds 2004 heeft zij een praktijk voor coaching en procesbegeleiding.

Al van jongs af aan schreef Josha Zwaan verhalen. Haar eerste ‘boek’ schreef zij op elfjarige leeftijd. De uitgeverij waar zij haar manuscript naar toe stuurde vond het een knap werkje, maar met een te volwassen thema (ziekte en dood) voor een kinderboek. Op haar achttiende behoorde zij tot de winnaars van een wedstrijd van VIVA: erotische verhalen door vrouwen geschreven. Dit verhaal werd opgenomen in een bundel, uitgegeven door uitgeverij Novella.

Schrijven bleef een rode draad in haar leven. In de verschillende functies die zij had schreef zij projectplannen en beleidsstukken en soms ook impressies van wat zij meemaakte met cliënten. De tijd om verhalen te schrijven vond zij pas weer toen haar kinderen groter werden. Na haar veertigste verjaardag besloot Josha Zwaan serieus werk te maken van haar schrijversschap. Zij startte met het schrijven van een roman en werkte tussendoor aan verhalen en essays.

In 2009 behoorde zij met het verhaal Al dood tot de winnaars van een verhalenwedstrijd van uitgeverij Pamac. Dit verhaal werd opgenomen in de bundel Misdaad in het kort. In de serie Duizend Woorden van het programma De Avonden, werd zij in 2009 uitgenodigd om haar verhaal Klaprozenfeest voor te komen lezen in de uitzending. In het najaar van 2009 behoorde zij tot de winnaars van een wedstrijd van de Gelderse Schrijverskring in samenwerking met uitgeverij Kontrast. Het verhaal Bramenjam werd opgenomen in de bundel Select Gezelschap.

In 2010 verscheen haar debuutroman Parnassia, bij uitgeverij Artemis & Co. In 2013 verscheen haar tweede roman: Zeevonk. Haar derde roman, Dwaallicht, verscheen in 2015.

Naast fictie schrijft Josha Zwaan ook essays. Sinds 2009 heeft zij gepubliceerd in Dagblad Trouw, Volkskrant Magazine, Tijdschrift voor Coaching en Tijdschrift Volzin.

Toon aanbod